Biszkopty | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Biszkopty

44 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (44)

Tort truskawkowy z mascarpone
ratingratingratingratingrating

1106

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
Jeśli poszukujecie oryginalnego pomysłu na urodzinowy tort – skorzystajcie z naszego przepisu. Po...
Tort makowy z budyniem
ratingratingratingratingrating

1271

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Torty zwykle przygotowujemy na wyjątkowe okazje, wymagające odpowiedniej oprawy kulinarnej. Jeśli...
Deser bananowy
ratingratingratingratingrating

650

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Banany to w wielu krajach, szczególnie egzotycznych, jeden z podstawowych składników kuchni. Wyko...
Ciasto biszkoptowe
ratingratingratingratingrating

770

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Na temat biszkoptów powstało mnóstwo kulinarnych opracowań. Co sprawia, że ciasto to, cieszy się...
Ciasto Ptasie Mleczko
ratingratingratingratingrating

649

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ptasie mleczko to prawdziwy król wśród słodkości! Jeśli i ty należysz do grona miłośników tego de...
Ciasto chałwowe
ratingratingratingratingrating

518

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Chałwa jako samodzielna przekąska poróżnia smakoszów. Część z nich może zajadać się nią bez końca...
Ciasto Kubuś
ratingratingratingratingrating

497

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Powszechnie wiadomo, że słynny Kubuś Puchatek był wielkim koneserem złocistego, gęstego miodu. W...
Tort czekoladowy
ratingratingratingratingrating

442

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
300 min.
Warstwy puszystego, rozpływającego się w ustach biszkoptu przełożone wyśmienitym, czekoladowym kr...
Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady
ratingratingratingratingrating

341

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Tort kojarzony jest zwykle z wyjątkowymi wydarzeniami, takimi jak urodziny, imieniny czy okrągła...
Raffaello
ratingratingratingratingrating

245

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Cudowny kokosowy smak i aromat. To musi być ponadczasowe ciasto Raffaello, czyli odrobina tropika...
Miodowiec z orzechami
ratingratingratingratingrating

306

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
130 min.
Zamieńcie swoją kuchnię w krainę mlekiem i miodem płynącą. Podczas tej kulinarnej sielanki nie za...
Ciasto czekoladowe z bananami
ratingratingratingratingrating

183

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Banany i czekolada to niezwykle zgrany duet. Często łączycie je pod postacią koktajli i musów? Ko...
Torcik mango
ratingratingratingratingrating

181

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
Poznajcie nasz efektowny przepis na torcik mango bez pieczenia. Piekarnik nie zawsze musi być nie...
Lekki biszkopt z jabłkami
ratingratingratingratingrating

240

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Delikatne, puszyste ciasto, z owocowym posmakiem – to krótka charakterystyka biszkoptu z jabłkami...
Rolada z bitą śmietaną i malinami
ratingratingratingratingrating

102

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Tym razem w kuchni można się nieźle zakręcić! Wszystko za sprawą biszkoptowej rolady z bitą śmiet...
Ciasto kokosowe
ratingratingratingratingrating

86

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
Desery z dodatkiem kokosa goszczą w polskiej kuchni już od wielu lat. Początkowo jedynym powszech...
Tort czekoladowy z kremem kawowym
ratingratingratingratingrating

143

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Tort kojarzony jest przede wszystkim z wyjątkowymi okazjami. Pieczony jest zwykle na urodziny, im...
Ananasowiec
ratingratingratingratingrating

89

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Ananasowiec to propozycja dla tych osób, które lubią egzotyczny smak ciast. W naszym przepisie na...
Placek z galaretką
ratingratingratingratingrating

95

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Puszyste ciasto, na nim krem śmietankowy na bazie mascarpone, świeże owoce, a całość wieńczy kolo...
Tort Sachera
ratingratingratingratingrating

97

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Intensywnie czekoladowy tort Sachera przełożony konfiturą morelową to wizytówka kuchni austriacki...
Ciasto z nutellą i pijaną śliwką
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Szukacie przepisu na pyszne, proste, a jednocześnie efektowne ciasto? Wypróbujcie przepis na cias...
Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Efektowne ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym bez pieczenia i długiego wyrabiania lub u...
Kostka alpejska
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Każdy deser, co do zasady, powinien być słodki – z tym stwierdzeniem zgodzimy się chyba wszyscy...
Keks wielkanocny
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Wielkanoc nieodłącznie kojarzy się z pysznymi daniami, wśród których nie może przecież zabraknąć...
Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Deser nie tylko pyszny, ale też bardzo elegancki. Każdy jubilat będzie zachwycony, widząc na stol...
Ciasto z masą kokosową
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
W przepisie na ciasto z masą kokosową wszystkie składniki perfekcyjnie ze sobą współgrają. Puszys...
Ciasto z pomidorami i morelami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ciasto z pomidorami i morelami? Nie, to żadna pomyłka. Pomidory sprawdzają się nie tylko w wytraw...
Babka jogurtowa
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Keks
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.

Ciekawostki i porady

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BiszkoptyBiszkopty

Ciasto biszkoptowe jest niezwykle uniwersalne i proste w przygotowaniu. Miękkie, o delikatnym słodkim posmaku, świetnie komponuje się ze wszystkimi rodzajami wypieków. Można je zjeść samodzielnie z wybranymi dodatkami w postaci np. owoców lub bitej śmietany. Dobrze sprawdza się także jako podstawa tortów i serników. Z łatwością połączysz je z dowolnymi smakami. Jest zwarte i nie kruszy się, więc wypieki są dzięki niemu spójne i bez problemu podzielisz je na porcje, a także wytniesz z niego różne kształty. Chociaż biszkopt można kupić gotowy, warto przygotować go samodzielnie. Potrzebujesz do tego składników, takich jak: mąka, cukier, jajka, proszek i margaryna do pieczenia. By stał się pulchny i miękki, należy dokładnie ubić jajka z cukrem. Przygotuj sztywną pianę z białek, a później stopniowo dodawaj do niej utarte z cukrem żółtka. Jeśli jednak korzystasz z miksera, rozdzielanie żółtek od jajek nie będzie konieczne. Ważne, by uzyskać efekt puchu. Dopiero do tak przygotowanych jajek możesz dodać pozostałe składniki. Masa na ciasto powinna być gładka i rozciągliwa. Upiecz ją w prostokątnej lub kwadratowej formie. Pamiętaj o tym, by przed pieczeniem blachę dokładnie posmarować na przykład margaryną i oprószyć bułką tartą – dzięki temu unikniesz przywierania ciasta do ścianek. A także z łatwością wyciągniesz je z formy. Podobną funkcję spełni papier do pieczenia. Gotowe ciasto trzeba pozostawić do wystygnięcia w piekarniku. Nie wyciągaj go od razu, nie otwieraj też drzwiczek podczas pieczenia. Jeśli chcesz zadbać o to, by nie wyschło, nasącz je po przestudzeniu, użyj do tego na przykład soku albo herbaty. Biszkopt świetnie sprawdzi się jako podstawa do sernika na zimno. Dobrze smakuje również przekładany słodkim kremem. Nadaje się równie dobrze do przygotowania rolady, np. czekoladowej z kemem malinowym. Prosty sposób na podanie biszkoptu to placek z galaretką. Jeśli myślisz o słodkiej przekąsce, to z masy biszkoptowej uformuj ciasteczka. Podawaj je z polewą czekoladową, kolorowymi drażami, wiórkami kokosowymi, bitą śmietaną lub lukrem. Koniecznie sprawdź nasze propozycje na biszkopty.