Biszkopty

1480 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (1480)

Tort truskawkowy z mascarpone

949

średnie

30 min.
Szukasz sposobu na efektowny wypiek? Letni torcik z truskawkami sprawdzi się podany na każdą okaz...
Tort makowy z budyniem

1157

łatwe

45 min.
Tort makowo-budyniowy to doskonała propozycja na słodką przekąskę lub tort, który upieczesz na ur...
Lekki deser bananowy

625

łatwe

15 min.
Lekki deser bananowy wiedzie na pokuszenie. Ta słodycz nie dość, że jest pyszna, to jeszcze łatwa...
Ciasto biszkoptowe

722

łatwe

45 min.
Ciasto biszkoptowe to jeden z podstawowych wypieków, który może stać się punktem wyjścia do wielu...
Ciasto Ptasie Mleczko

570

łatwe

70 min.
Słodkie pianki oblane czekoladą są znane od lat – pierwsze wyprodukowano już w latach 30. Ciasto...
Mleczny keks bez pieczenia

631

łatwe

25 min.
Szukasz przepisu na szybkie ciasto świąteczne bez pieczenia? Mleczny keks to propozycja właśnie d...
Tort bezowo-ajerkoniakowy

606

łatwe

60 min.
Kto jest w stanie oprzeć się słodkościom, niech zdradzi patent na to, w jaki sposób to robi! Jedn...
Ciasto Kubuś

425

łatwe

75 min.
Ciasto Kubuś to pyszny wypiek, który składa się z trzech warstw: puszystego biszkoptu, owocowego...
Przekładaniec

432

średnie

100 min.
Przekładaniec to popularne określenie ciast warstwowych. Jeśli lubisz wypieki, które łączą w sobi...
Tort czekoladowy

394

łatwe

60 min.
Torty to ciasta szczególne, przygotowywane zazwyczaj na specjalne okazje. W wersji czekoladowej s...
Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady

304

łatwe

15 min.
Czekoladowy tort z tego przepisu prezentuje się niezwykle imponująco, a więc będzie idealnym wypi...
Ciasto zielone jak Shrek

222

łatwe

15 min.
Shrek to nie tylko imię bohatera hitowego filmu animowanego, lecz także nazwa ciasta, które przyp...
Raffaello

189

łatwe

49 min.
Mocno kokosowy i kremowy przypadnie do gustu osobom lubiącym delikatne ciasta. Rafaello jest dość...
Rolada bananowa

242

łatwe

45 min.
Rolada bananowa – efektowny i smaczny słodki wypiek, którego przygotowanie jest o wiele łatwiejsz...
Miodowiec z orzechami

273

łatwe

45 min.
Biszkoptowe blaty przełożone budyniowym kremem, a na wierzchu gęsta, orzechowa polewa – miodowiec...
Torcik kokosowo-kawowy

176

łatwe

40 min.
Szukasz propozycji na elegancki, delikatny tort dla kogoś bliskiego? Jeśli jest to osoba, która l...
Ciasto czekoladowe z bananami

173

łatwe

60 min.
Ciasto czekoladowe z bananami na pierwszy rzut oka przypomina klasyczną wuzetkę. Dwa kakaowe bisz...
Torcik mango

153

łatwe

- min.
Egzotyczny owoc mango sprawdzi się nie tylko do przygotowania koktajli i jako dodatek do pieczony...
Lekki biszkopt z jabłkami

206

łatwe

60 min.
Jabłka są w Polsce łatwo dostępne przez cały rok – wykorzystaj to, używając ich do deserów i wypi...
Tort z fasoli

215

łatwe

30 min.
Jeśli chcesz przygotować pyszny, oryginalny deser, ale nie masz zbyt wiele czasu, to tort z fasol...
Tort z wisienką

110

średnie

40 min.
Szukasz inspiracji na tort urodzinowy? Torcik z wisienką to propozycja właśnie dla Ciebie. Przygo...
Rolada z bitą śmietaną i malinami

97

łatwe

30 min.
Rolada z bitą śmietaną i malinami powinna być delikatna, miękka, puszysta… Szukasz receptury, z k...
Ciasto kokosowe

77

łatwe

60 min.
Wiórki kokosowe doskonale sprawdzają się w wielu ciastach. Nadają się zarówno do tortów, jak i de...
Tort czekoladowy z kremem kakaowym

135

łatwe

60 min.
Masa kakaowa do tortu to punkt obowiązkowy w Twojej kulinarnej przygodzie. Przecież torty towarzy...
Puchate ciasto

100

łatwe

30 min.
Tort odwrócony czarno-biały

100

łatwe

60 min.
Przeglądasz przepisy na urodzinowe torty i nie wiesz, co wybrać? Najlepiej, by było to coś elegan...
Ciasto podwójnie czekoladowe

65

łatwe

15 min.
Ciasto podwójnie czekoladowe jest doskonałe nie tylko dla fanów czekolady. Może być podawane na d...
Tort marchewkowo-jabłkowy

97

łatwe

- min.
Ciasta marchewkowe, bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, bardzo dobrze przyjęły się także w...
Bezglutenowy tort makowy

188

średnie

155 min.
Placek z galaretką

88

łatwe

60 min.
Poszukujesz prostego, ale jednocześnie efektownie prezentującego się ciasta? Zainspiruj się poniż...
Torcik mascarpone

77

łatwe

50 min.
Torcik serowo-kokosowy

60

łatwe

15 min.
Szukasz inspiracji na idealny tort na urodziny lub spotkanie z przyjaciółmi? Torcik serowo-kokoso...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BiszkoptyBiszkopty

Ciasto biszkoptowe jest niezwykle uniwersalne i proste w przygotowaniu. Miękkie, o delikatnym słodkim posmaku, świetnie komponuje się ze wszystkimi rodzajami wypieków. Można je zjeść samodzielnie z wybranymi dodatkami w postaci np. owoców lub bitej śmietany. Dobrze sprawdza się także jako podstawa tortów i serników. Z łatwością połączysz je z dowolnymi smakami. Jest zwarte i nie kruszy się, więc wypieki są dzięki niemu spójne i bez problemu podzielisz je na porcje, a także wytniesz z niego różne kształty. Chociaż biszkopt można kupić gotowy, warto przygotować go samodzielnie. Potrzebujesz do tego składników, takich jak: mąka, cukier, jajka, proszek i margaryna do pieczenia. By stał się pulchny i miękki, należy dokładnie ubić jajka z cukrem. Przygotuj sztywną pianę z białek, a później stopniowo dodawaj do niej utarte z cukrem żółtka. Jeśli jednak korzystasz z miksera, rozdzielanie żółtek od jajek nie będzie konieczne. Ważne, by uzyskać efekt puchu. Dopiero do tak przygotowanych jajek możesz dodać pozostałe składniki. Masa na ciasto powinna być gładka i rozciągliwa. Upiecz ją w prostokątnej lub kwadratowej formie. Pamiętaj o tym, by przed pieczeniem blachę dokładnie posmarować na przykład margaryną i oprószyć bułką tartą – dzięki temu unikniesz przywierania ciasta do ścianek. A także z łatwością wyciągniesz je z formy. Podobną funkcję spełni papier do pieczenia. Gotowe ciasto trzeba pozostawić do wystygnięcia w piekarniku. Nie wyciągaj go od razu, nie otwieraj też drzwiczek podczas pieczenia. Jeśli chcesz zadbać o to, by nie wyschło, nasącz je po przestudzeniu, użyj do tego na przykład soku albo herbaty. Biszkopt świetnie sprawdzi się jako podstawa do sernika na zimno. Dobrze smakuje również przekładany słodkim kremem. Nadaje się równie dobrze do przygotowania rolady, np. czekoladowej z kemem malinowym. Prosty sposób na podanie biszkoptu to placek z galaretką. Jeśli myślisz o słodkiej przekąsce, to z masy biszkoptowej uformuj ciasteczka. Podawaj je z polewą czekoladową, kolorowymi drażami, wiórkami kokosowymi, bitą śmietaną lub lukrem. Koniecznie sprawdź nasze propozycje na biszkopty.