Przepisy na Pierś z indyka
46 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Pierś z indyka
Jeśli szukasz alternatywy dla popularnych dań z kurczakiem, wieprzowiną czy wołowiną, spróbuj koniecznie potraw z dodatkiem piersi z indyka. Przede wszystkim mięso z indyka, podobnie jak inne rodzaje drobiu, ma uniwersalne zastosowanie. Indyk może być duszony, gotowany, pieczony, smażony, grillowany lub faszerowany. Podany w gulaszu, pasztecie, lub w sałatce. Po drugie indyk jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy jedynie dobry przepis oraz odrobina uwagi i staranności, bo otrzymać soczyste, a jednocześnie kruche mięsne danie. Indyka dobrze jest przed pieczeniem lekko podsmażyć, aby zamknąć w filecie wszystkie smaki, a samo pieczenie powinno odbywać się najlepiej przy pomocy rękawa kuchennego. Dzięki temu wydobywające się z mięsa soki zapobiegną jego nadmiernemu wysuszeniu. Gotowy indyk powinien być delikatny, kremowy i dosłownie rozpływający się w ustach. Mięso to podaje się zarówno jako danie obiadowe, jak też na kolację lub specjalne okazje. Na co dzień przyrządzić możesz kotlety z indyka, eskalopki, sznycle, pulpety, sakiewki czy nawet steki. Dobrą propozycją są również gulasze oraz sosy. Ponadto indyka bez trudu nadziejesz różnego typu farszami. Gdy chcesz przyrządzić sałatkę, pierś wystarczy usmażyć albo grillować, podzielić na mniejsze kawałki, a następnie dodać do pozostałych składników. Pamiętaj, że indyk łączy się z wieloma dodatkami, nie tylko warzywnymi czy z grzybami. Będzie równie doskonały, gdy nadasz mu lekko słodkiego charakteru. W tym celu możesz posłużyć się owocami (na przykład śliwkami, morelami, pomarańczami, ananasem), miodem, a nawet ciemną czekoladą, na bazie której sporządzisz pyszny sos. Nie zapominaj o indyku, gdy planujesz menu na wykwintne przyjęcie. Szaszłyki z sałatą z cykorii i grejpfrutem, roladki w sosie pomidorowym lub po hawajsku, kieszonki z grzybami, a nawet nachosy z indykiem z pewnością zrobią pozytywne wrażenie na Twoich gościach. Już teraz znajdź swój ulubiony przepis i serwuj mięso z wybranymi dodatkami! Życzymy smacznego.