Przepisy na Pierś z indyka
45 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (45) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej
Pierś z indyka
Jeśli szukasz alternatywy dla popularnych dań z kurczakiem, wieprzowiną czy wołowiną, spróbuj koniecznie potraw z dodatkiem piersi z indyka. Przede wszystkim mięso z indyka, podobnie jak inne rodzaje drobiu, ma uniwersalne zastosowanie. Indyk może być duszony, gotowany, pieczony, smażony, grillowany lub faszerowany. Podany w gulaszu, pasztecie, lub w sałatce. Po drugie indyk jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy jedynie dobry przepis oraz odrobina uwagi i staranności, bo otrzymać soczyste, a jednocześnie kruche mięsne danie. Indyka dobrze jest przed pieczeniem lekko podsmażyć, aby zamknąć w filecie wszystkie smaki, a samo pieczenie powinno odbywać się najlepiej przy pomocy rękawa kuchennego. Dzięki temu wydobywające się z mięsa soki zapobiegną jego nadmiernemu wysuszeniu. Gotowy indyk powinien być delikatny, kremowy i dosłownie rozpływający się w ustach. Mięso to podaje się zarówno jako danie obiadowe, jak też na kolację lub specjalne okazje. Na co dzień przyrządzić możesz kotlety z indyka, eskalopki, sznycle, pulpety, sakiewki czy nawet steki. Dobrą propozycją są również gulasze oraz sosy. Ponadto indyka bez trudu nadziejesz różnego typu farszami. Gdy chcesz przyrządzić sałatkę, pierś wystarczy usmażyć albo grillować, podzielić na mniejsze kawałki, a następnie dodać do pozostałych składników. Pamiętaj, że indyk łączy się z wieloma dodatkami, nie tylko warzywnymi czy z grzybami. Będzie równie doskonały, gdy nadasz mu lekko słodkiego charakteru. W tym celu możesz posłużyć się owocami (na przykład śliwkami, morelami, pomarańczami, ananasem), miodem, a nawet ciemną czekoladą, na bazie której sporządzisz pyszny sos. Nie zapominaj o indyku, gdy planujesz menu na wykwintne przyjęcie. Szaszłyki z sałatą z cykorii i grejpfrutem, roladki w sosie pomidorowym lub po hawajsku, kieszonki z grzybami, a nawet nachosy z indykiem z pewnością zrobią pozytywne wrażenie na Twoich gościach. Już teraz znajdź swój ulubiony przepis i serwuj mięso z wybranymi dodatkami! Życzymy smacznego.