Przepisy na Pierś z indyka
46 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Pierś z indyka
Jeśli szukasz alternatywy dla popularnych dań z kurczakiem, wieprzowiną czy wołowiną, spróbuj koniecznie potraw z dodatkiem piersi z indyka. Przede wszystkim mięso z indyka, podobnie jak inne rodzaje drobiu, ma uniwersalne zastosowanie. Indyk może być duszony, gotowany, pieczony, smażony, grillowany lub faszerowany. Podany w gulaszu, pasztecie, lub w sałatce. Po drugie indyk jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy jedynie dobry przepis oraz odrobina uwagi i staranności, bo otrzymać soczyste, a jednocześnie kruche mięsne danie. Indyka dobrze jest przed pieczeniem lekko podsmażyć, aby zamknąć w filecie wszystkie smaki, a samo pieczenie powinno odbywać się najlepiej przy pomocy rękawa kuchennego. Dzięki temu wydobywające się z mięsa soki zapobiegną jego nadmiernemu wysuszeniu. Gotowy indyk powinien być delikatny, kremowy i dosłownie rozpływający się w ustach. Mięso to podaje się zarówno jako danie obiadowe, jak też na kolację lub specjalne okazje. Na co dzień przyrządzić możesz kotlety z indyka, eskalopki, sznycle, pulpety, sakiewki czy nawet steki. Dobrą propozycją są również gulasze oraz sosy. Ponadto indyka bez trudu nadziejesz różnego typu farszami. Gdy chcesz przyrządzić sałatkę, pierś wystarczy usmażyć albo grillować, podzielić na mniejsze kawałki, a następnie dodać do pozostałych składników. Pamiętaj, że indyk łączy się z wieloma dodatkami, nie tylko warzywnymi czy z grzybami. Będzie równie doskonały, gdy nadasz mu lekko słodkiego charakteru. W tym celu możesz posłużyć się owocami (na przykład śliwkami, morelami, pomarańczami, ananasem), miodem, a nawet ciemną czekoladą, na bazie której sporządzisz pyszny sos. Nie zapominaj o indyku, gdy planujesz menu na wykwintne przyjęcie. Szaszłyki z sałatą z cykorii i grejpfrutem, roladki w sosie pomidorowym lub po hawajsku, kieszonki z grzybami, a nawet nachosy z indykiem z pewnością zrobią pozytywne wrażenie na Twoich gościach. Już teraz znajdź swój ulubiony przepis i serwuj mięso z wybranymi dodatkami! Życzymy smacznego.