Dania z Polędwiczkami Wieprzowymi
77 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (77) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
Ciekawostki i porady
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej
Polędwiczki wieprzowe
Polędwiczka wieprzowa to miękkie, kruche mięso, które doskonale sprawdzi się jako główny składnik wielu dań – nie tylko świątecznych. Najłatwiej przygotować je pieczone, smażone lub duszone w całości, z dodatkiem różnych sosów. Jednym z najczęściej spotykanych sosów, nie tylko do polędwiczek wieprzowych, ale również do innych mięs, jest sos grzybowy. W zależności od okazji, przygotuj go z pieczarek, borowików albo grzybów suszonych. Dobrym dodatkiem będą również sosy na bazie owoców. Spróbuj, jak doskonale smak mięsa podkreśli pikantny sos malinowy na bazie malin, octu balsamicznego, miodu oraz czarnego pieprzu. To połączenie niecodzienne, które nada potrawie wyrazistości i oryginalności. Polędwiczka wieprzowa bardzo dobrze nada się do faszerowania oraz przyrządzania roladek. Rozbij mięso na cienki płat i zawiń w nie np. szpinak, grzybowy farsz albo orzechy. Wieprzowinę podkreślisz również dodatkiem suszonej śliwki oraz oscypka. Tak przygotowana może stanowić alternatywę dla klasycznej pieczeni schabowej. Polędwiczki zrobisz nie tylko w całości. Pokrojone na kawałki będą dobrym składnikiem szaszłyków oraz stroganoffa. Jeśli lubisz mięsa zapiekane z serem, przygotuj eskalopki z mozzarellą i sosem bolognese. Polędwiczki wieprzowe to także dobry składnik do wszelkiego rodzaju makaronów. Pasują zwłaszcza do grubszych jego rodzajów – tagliatelle czy penne. Tagliatelle z polędwiczkami to danie, w którym połączysz ze sobą wiele różnych smaków. Łagodna polędwiczka wieprzowa i delikatna cukinia będą się ciekawie komponowały z wyrazistym wędzonym boczkiem, parmezanem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso z polędwiczki jest dobre na zimno, dlatego może stanowić składnik sałatek. Dobrze łączyć je z miksem sałat, suszonymi pomidorami, serem pleśniowym i pestkami słonecznika. Smaczny będzie także dodatek prażonych orzechów włoskich. Polędwiczkami urozmaicisz również klasyczną sałatkę ziemniaczaną z czerwoną cebulą. Mięso na zimno będzie też dobrym dodatkiem do kanapek. Sprawdź nasze propozycje na polędwiczki wieprzowe. Która podoba Ci się najbardziej?