Schab faszerowany

28 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (28)

Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

235

difficulty

łatwe

60 min.
Chcesz urozmaicić swoje menu lub szukasz sposobu na pyszny obiad? Pieczony schab z ziołowym nadzi...
Roladki schabowe
ratingratingratingratingrating

194

difficulty

średnie

30 min.
Szukasz alternatywy dla pospolitego kotleta schabowego? Dziś na obiad proponujemy roladki schabow...
Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą
ratingratingratingratingrating

122

difficulty

łatwe

90 min.
Klasyczna śląska rolada stanowi połączenie wyrazistych smaków – odpowiednio doprawiony farsz z ki...
Schabowe z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

51

difficulty

łatwe

30 min.
Niedzielne obiady najczęściej kojarzą się z aromatycznym rosołem i popularnymi schabowymi. Propon...
Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym
ratingratingratingratingrating

55

difficulty

łatwe

60 min.
Cudowne zapachy unoszące się z kuchni od zawsze kojarzą się z domem rodzinnym i tradycyjnym gotow...
Schab ze śliwką i morelą
ratingratingratingratingrating

62

difficulty

średnie

60 min.
Ukryte w porcji schabu suszone owoce, mięso i przyprawy sprawią, że będzie on soczysty i jeszcze...
Sakiewki ze schabu z grzybami
ratingratingratingratingrating

63

difficulty

łatwe

60 min.
Grzybowe nadzienie nadaje mięsu wyrazisty smak i odpowiedni aromat. Sakiewki ze schabu są znakomi...
Kotlet schabowy faszerowany kurkami
ratingratingratingratingrating

51

difficulty

łatwe

45 min.
Szukasz odmiany dla codziennej kuchni polskiej? Dobrze trafiłaś. Faszerowanie to najłatwiejszy s...
Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem
ratingratingratingratingrating

81

difficulty

łatwe

45 min.
Tradycyjne kotlety schabowe mają rzeszę zwolenników, ale dla odmiany warto czasem podać schab w i...
Schab ze śliwką w galarecie
ratingratingratingratingrating

40

difficulty

średnie

90 min.
Mięsa w galarecie mają renomę dań pracochłonnych i trudnych. Jednak nasz przepis na wykwintny sch...
Schab ze śliwką w sosie orzechowym
ratingratingratingratingrating

28

difficulty

łatwe

60 min.
Schab ze śliwkami i sosem orzechowym to smaczne połączenie soczystego mięsa i wyrazistego nadzien...
Schab pieczony z czosnkiem
ratingratingratingratingrating

26

difficulty

łatwe

60 min.
Schab pieczony z czosnkiem to pyszna propozycja dania na niedzielny lub świąteczny obiad. Schab j...
Schab grzybami pachnący
ratingratingratingratingrating

35

difficulty

łatwe

90 min.
Z kawałka mięsa schabowego przygotujesz wiele różnych potraw. Doskonale nadaje się na kotlety, ró...
Schab ze śliwkami
ratingratingratingratingrating

15

difficulty

średnie

90 min.
Króluje na stole zazwyczaj podczas świątecznych obiadów, ale może też być propozycją na smakowity...
Schab faszerowany śliwką - VIDEO
ratingratingratingratingrating

20

difficulty

łatwe

60 min.
Schab faszerowany śliwką to klasyczne danie kuchni polskiej. Jeśli lubisz proste rozwiązania kuli...
Pieczony schab z suszonymi śliwkami
ratingratingratingratingrating

18

difficulty

łatwe

55 min.
Pieczony schab nadziewany suszonymi owocami to danie często przyrządzane na uroczyste lub świątec...
Schab z jabłkami i sezamem
ratingratingratingratingrating

16

difficulty

łatwe

45 min.
Schab z jabłkami i sezamem to wyjątkowo smaczne danie, które warto zaserwować na obiad lub wyjątk...
Sakiewki ze schabu faszerowane grzybami
ratingratingratingratingrating

21

difficulty

łatwe

50 min.
Poszukujesz ciekawej alternatywy dla zwykłych kotletów schabowych? Dobrze trafiłeś! Schabowe saki...
Schab nadziewany morelami
ratingratingratingratingrating

11

difficulty

łatwe

60 min.
Podaj tę fantastyczną pieczeń wieprzową nadziewaną suszonymi morelami z sosem, od którego cieknie...
Schab pieczony z grzybami i szpinakiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

29

difficulty

łatwe

60 min.
Schab to jedno z tych mięs, które często gości w polskiej kuchni. Niedzielny obiad nie może przec...
Schab faszerowany ziołami
ratingratingratingratingrating

15

difficulty

łatwe

90 min.
Schab to jedno z najczęściej jadanych w Polsce mięs, a zazwyczaj przygotowywany jest w formie kot...
Tradycyjny schab ze śliwką
ratingratingratingratingrating

6

difficulty

łatwe

60 min.
Schab ze śliwką to danie, które nie tylko pięknie się prezentuje, ale również świetnie smakuje. T...
Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

17

difficulty

łatwe

30 min.
Pod tajemniczo brzmiącą nazwą „juki ułańskie” kryją się niezwykle apetyczne kieszonki ze schabu w...
Pieczony schab ze śliwką w rękawie
ratingratingratingratingrating

13

difficulty

łatwe

60 min.
Soczysty schab w sosie winnym jest nie tylko smaczny, ale również uniwersalny. Doskonale nadaje s...

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab faszerowanySchab faszerowany

Faszerowany schab to jeden z bardzo popularnych sposobów na przygotowanie wieprzowej pieczeni. Często bywa przyrządzany na świąteczny obiad. Podstawą udanego dania jest wybór odpowiedniego kawałka mięsa. Powinno być różowe, z delikatnymi białymi nitkami. Schab jest chudym mięsem, dlatego ważne jest, żeby po upieczeniu był miękki. Powinien mieć również widoczny pasek polędwicy. Poznasz ją po kolorze nieco ciemniejszym niż reszta mięsa. Czym faszerować schab? Jednym z klasycznych dodatków są suszone owoce, zwłaszcza śliwki. Mięso przebij wzdłuż długim, cienkim nożem i nadziej ciasno owocami. Możesz wcześniej namoczyć je w wodzie. Wybierz duże i mięsiste śliwki, np. kalifornijskie. Zamiast śliwek sprawdzą się także figi albo morele. Dobrym rozwiązaniem jest również przygotowanie farszu z mielonego mięsa drobiowego oraz kawałków owoców. Śliwki bardzo dobrze komponują się z orzechami. Pokrój je drobno i zrób z nich masę, którą następnie nadziejesz mięso. Faszerowany schab doskonale smakuje z grzybami rożnych gatunków, zarówno świeżymi, jak i suszonymi. Użyj ich nie tylko do nadziewania całej sztuki mięsa, ale np. do kotletów. Kotlet schabowy faszerowany kurkami to ciekawy sposób na odmianę tej popularnej potrawy. Spróbuj połączyć mięso z pieczarkami oraz kapustą kiszoną. W ten sposób stworzysz wariację na temat słynnej śląskiej rolady. Schab faszerowany przyrządzisz, nie tylko nadziewając go w środku. Dobrym sposobem będzie też zrobienie w mięsie podłużnych nacięć i napełnienie ich wybranymi dodatkami. Żeby mięso było bardziej zwarte, upiecz je w specjalnym worku. Do pysznej pieczeni wykorzystaj także warzywa, na przykład szpinak. Połącz go z czosnkiem, serem feta, pieczarkami albo twarogiem. Bez względu na rodzaj nadzienia, przed pieczeniem zamarynuj mięso, by nabrało wyrazistego smaku. Faszerowany schab podawaj z zapiekanymi w ziołach ziemniakami, kluskami śląskimi albo kaszą gryczaną. Sprawdź nasze propozycje na przygotowanie tego mięsa i wybierz swoją ulubioną. Życzymy smacznego.