Schab faszerowany

28 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (28)

Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym

234

łatwe

60 min.
Chcesz urozmaicić swoje menu lub szukasz sposobu na pyszny obiad? Pieczony schab z ziołowym nadzi...
Roladki schabowe

185

średnie

30 min.
Szukasz alternatywy dla pospolitego kotleta schabowego? Dziś na obiad proponujemy roladki schabow...
Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą

115

łatwe

90 min.
Klasyczna śląska rolada stanowi połączenie wyrazistych smaków – odpowiednio doprawiony farsz z ki...
Schabowe z pieczarkami

50

łatwe

30 min.
Niedzielne obiady najczęściej kojarzą się z aromatycznym rosołem i popularnymi schabowymi. Propon...
Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym

55

łatwe

60 min.
Cudowne zapachy unoszące się z kuchni od zawsze kojarzą się z domem rodzinnym i tradycyjnym gotow...
Schab ze śliwką i morelą

62

średnie

60 min.
Ukryte w porcji schabu suszone owoce, mięso i przyprawy sprawią, że będzie on soczysty i jeszcze...
Sakiewki ze schabu z grzybami

63

łatwe

60 min.
Grzybowe nadzienie nadaje mięsu wyrazisty smak i odpowiedni aromat. Sakiewki ze schabu są znakomi...
Kotlet schabowy faszerowany kurkami

51

łatwe

45 min.
Szukasz odmiany dla codziennej kuchni polskiej? Dobrze trafiłaś. Faszerowanie to najłatwiejszy s...
Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem

81

łatwe

45 min.
Tradycyjne kotlety schabowe mają rzeszę zwolenników, ale dla odmiany warto czasem podać schab w i...
Schab ze śliwką w galarecie

40

średnie

90 min.
Mięsa w galarecie mają renomę dań pracochłonnych i trudnych. Jednak nasz przepis na wykwintny sch...
Schab ze śliwką w sosie orzechowym

26

łatwe

60 min.
Schab ze śliwkami i sosem orzechowym to smaczne połączenie soczystego mięsa i wyrazistego nadzien...
Schab pieczony z czosnkiem

26

łatwe

60 min.
Schab pieczony z czosnkiem to pyszna propozycja dania na niedzielny lub świąteczny obiad. Schab j...
Schab grzybami pachnący

34

łatwe

90 min.
Z kawałka mięsa schabowego przygotujesz wiele różnych potraw. Doskonale nadaje się na kotlety, ró...
Schab ze śliwkami

15

średnie

90 min.
Króluje na stole zazwyczaj podczas świątecznych obiadów, ale może też być propozycją na smakowity...
Schab faszerowany śliwką - VIDEO

20

łatwe

60 min.
Schab faszerowany śliwką to klasyczne danie kuchni polskiej. Jeśli lubisz proste rozwiązania kuli...
Pieczony schab z suszonymi śliwkami

17

łatwe

55 min.
Pieczony schab nadziewany suszonymi owocami to danie często przyrządzane na uroczyste lub świątec...
Schab z jabłkami i sezamem

16

łatwe

45 min.
Schab z jabłkami i sezamem to wyjątkowo smaczne danie, które warto zaserwować na obiad lub wyjątk...
Sakiewki ze schabu faszerowane grzybami

21

łatwe

50 min.
Poszukujesz ciekawej alternatywy dla zwykłych kotletów schabowych? Dobrze trafiłeś! Schabowe saki...
Schab nadziewany morelami

11

łatwe

60 min.
Podaj tę fantastyczną pieczeń wieprzową nadziewaną suszonymi morelami z sosem, od którego cieknie...
Schab faszerowany ziołami

14

łatwe

90 min.
Schab to jedno z najczęściej jadanych w Polsce mięs, a zazwyczaj przygotowywany jest w formie kot...
Tradycyjny schab ze śliwką

6

łatwe

60 min.
Schab ze śliwką to danie, które nie tylko pięknie się prezentuje, ale również świetnie smakuje. T...
Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami

17

łatwe

30 min.
Pod tajemniczo brzmiącą nazwą „juki ułańskie” kryją się niezwykle apetyczne kieszonki ze schabu w...
Pieczony schab ze śliwką w rękawie

12

łatwe

60 min.
Soczysty schab w sosie winnym jest nie tylko smaczny, ale również uniwersalny. Doskonale nadaje s...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab faszerowanySchab faszerowany

Faszerowany schab to jeden z bardzo popularnych sposobów na przygotowanie wieprzowej pieczeni. Często bywa przyrządzany na świąteczny obiad. Podstawą udanego dania jest wybór odpowiedniego kawałka mięsa. Powinno być różowe, z delikatnymi białymi nitkami. Schab jest chudym mięsem, dlatego ważne jest, żeby po upieczeniu był miękki. Powinien mieć również widoczny pasek polędwicy. Poznasz ją po kolorze nieco ciemniejszym niż reszta mięsa. Czym faszerować schab? Jednym z klasycznych dodatków są suszone owoce, zwłaszcza śliwki. Mięso przebij wzdłuż długim, cienkim nożem i nadziej ciasno owocami. Możesz wcześniej namoczyć je w wodzie. Wybierz duże i mięsiste śliwki, np. kalifornijskie. Zamiast śliwek sprawdzą się także figi albo morele. Dobrym rozwiązaniem jest również przygotowanie farszu z mielonego mięsa drobiowego oraz kawałków owoców. Śliwki bardzo dobrze komponują się z orzechami. Pokrój je drobno i zrób z nich masę, którą następnie nadziejesz mięso. Faszerowany schab doskonale smakuje z grzybami rożnych gatunków, zarówno świeżymi, jak i suszonymi. Użyj ich nie tylko do nadziewania całej sztuki mięsa, ale np. do kotletów. Kotlet schabowy faszerowany kurkami to ciekawy sposób na odmianę tej popularnej potrawy. Spróbuj połączyć mięso z pieczarkami oraz kapustą kiszoną. W ten sposób stworzysz wariację na temat słynnej śląskiej rolady. Schab faszerowany przyrządzisz, nie tylko nadziewając go w środku. Dobrym sposobem będzie też zrobienie w mięsie podłużnych nacięć i napełnienie ich wybranymi dodatkami. Żeby mięso było bardziej zwarte, upiecz je w specjalnym worku. Do pysznej pieczeni wykorzystaj także warzywa, na przykład szpinak. Połącz go z czosnkiem, serem feta, pieczarkami albo twarogiem. Bez względu na rodzaj nadzienia, przed pieczeniem zamarynuj mięso, by nabrało wyrazistego smaku. Faszerowany schab podawaj z zapiekanymi w ziołach ziemniakami, kluskami śląskimi albo kaszą gryczaną. Sprawdź nasze propozycje na przygotowanie tego mięsa i wybierz swoją ulubioną. Życzymy smacznego.