Przepisy na Schab Faszerowany | Przepisy.pl pixel

Danie ze Schabem Faszerowanym

23 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab faszerowanySchab faszerowany

Faszerowany schab to jeden z bardzo popularnych sposobów na przygotowanie wieprzowej pieczeni. Często bywa przyrządzany na świąteczny obiad. Podstawą udanego dania jest wybór odpowiedniego kawałka mięsa. Powinno być różowe, z delikatnymi białymi nitkami. Schab jest chudym mięsem, dlatego ważne jest, żeby po upieczeniu był miękki. Powinien mieć również widoczny pasek polędwicy. Poznasz ją po kolorze nieco ciemniejszym niż reszta mięsa. Czym faszerować schab? Jednym z klasycznych dodatków są suszone owoce, zwłaszcza śliwki. Mięso przebij wzdłuż długim, cienkim nożem i nadziej ciasno owocami. Możesz wcześniej namoczyć je w wodzie. Wybierz duże i mięsiste śliwki, np. kalifornijskie. Zamiast śliwek sprawdzą się także figi albo morele. Dobrym rozwiązaniem jest również przygotowanie farszu z mielonego mięsa drobiowego oraz kawałków owoców. Śliwki bardzo dobrze komponują się z orzechami. Pokrój je drobno i zrób z nich masę, którą następnie nadziejesz mięso. Faszerowany schab doskonale smakuje z grzybami rożnych gatunków, zarówno świeżymi, jak i suszonymi. Użyj ich nie tylko do nadziewania całej sztuki mięsa, ale np. do kotletów. Kotlet schabowy faszerowany kurkami to ciekawy sposób na odmianę tej popularnej potrawy. Spróbuj połączyć mięso z pieczarkami oraz kapustą kiszoną. W ten sposób stworzysz wariację na temat słynnej śląskiej rolady. Schab faszerowany przyrządzisz, nie tylko nadziewając go w środku. Dobrym sposobem będzie też zrobienie w mięsie podłużnych nacięć i napełnienie ich wybranymi dodatkami. Żeby mięso było bardziej zwarte, upiecz je w specjalnym worku. Do pysznej pieczeni wykorzystaj także warzywa, na przykład szpinak. Połącz go z czosnkiem, serem feta, pieczarkami albo twarogiem. Bez względu na rodzaj nadzienia, przed pieczeniem zamarynuj mięso, by nabrało wyrazistego smaku. Faszerowany schab podawaj z zapiekanymi w ziołach ziemniakami, kluskami śląskimi albo kaszą gryczaną. Sprawdź nasze propozycje na przygotowanie tego mięsa i wybierz swoją ulubioną. Życzymy smacznego.