Przepisy na Schab Faszerowany | Przepisy.pl pixel

Danie ze Schabem Faszerowanym

23 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab faszerowanySchab faszerowany

Faszerowany schab to jeden z bardzo popularnych sposobów na przygotowanie wieprzowej pieczeni. Często bywa przyrządzany na świąteczny obiad. Podstawą udanego dania jest wybór odpowiedniego kawałka mięsa. Powinno być różowe, z delikatnymi białymi nitkami. Schab jest chudym mięsem, dlatego ważne jest, żeby po upieczeniu był miękki. Powinien mieć również widoczny pasek polędwicy. Poznasz ją po kolorze nieco ciemniejszym niż reszta mięsa. Czym faszerować schab? Jednym z klasycznych dodatków są suszone owoce, zwłaszcza śliwki. Mięso przebij wzdłuż długim, cienkim nożem i nadziej ciasno owocami. Możesz wcześniej namoczyć je w wodzie. Wybierz duże i mięsiste śliwki, np. kalifornijskie. Zamiast śliwek sprawdzą się także figi albo morele. Dobrym rozwiązaniem jest również przygotowanie farszu z mielonego mięsa drobiowego oraz kawałków owoców. Śliwki bardzo dobrze komponują się z orzechami. Pokrój je drobno i zrób z nich masę, którą następnie nadziejesz mięso. Faszerowany schab doskonale smakuje z grzybami rożnych gatunków, zarówno świeżymi, jak i suszonymi. Użyj ich nie tylko do nadziewania całej sztuki mięsa, ale np. do kotletów. Kotlet schabowy faszerowany kurkami to ciekawy sposób na odmianę tej popularnej potrawy. Spróbuj połączyć mięso z pieczarkami oraz kapustą kiszoną. W ten sposób stworzysz wariację na temat słynnej śląskiej rolady. Schab faszerowany przyrządzisz, nie tylko nadziewając go w środku. Dobrym sposobem będzie też zrobienie w mięsie podłużnych nacięć i napełnienie ich wybranymi dodatkami. Żeby mięso było bardziej zwarte, upiecz je w specjalnym worku. Do pysznej pieczeni wykorzystaj także warzywa, na przykład szpinak. Połącz go z czosnkiem, serem feta, pieczarkami albo twarogiem. Bez względu na rodzaj nadzienia, przed pieczeniem zamarynuj mięso, by nabrało wyrazistego smaku. Faszerowany schab podawaj z zapiekanymi w ziołach ziemniakami, kluskami śląskimi albo kaszą gryczaną. Sprawdź nasze propozycje na przygotowanie tego mięsa i wybierz swoją ulubioną. Życzymy smacznego.