Przepisy na Żeberka | Przepisy.pl pixel

Dania z Żeberkami

83 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - ŻeberkaŻeberka

Żeberka to danie dość proste w przygotowaniu, które cieszy się popularnością wśród fanów mięsnych potraw. Jego podstawą jest mięso wieprzowe, które należy starannie wybrać. Dokonując zakupu, nie możesz złamać jednej zasady: powinno być świeże. Jak je rozpoznać? Koniecznie zwróć uwagę na jego zapach i kolor, który nie może być ciemnoróżowy. Najlepszym mięsem będzie to, w którym zachowano warstwę boczku i które nie jest zakrwawione. Kiedy masz już odpowiednie mięso, pora zastanowić się nad jego przyrządzeniem. W sezonie letnim najpopularniejsza jest wersja grillowana. Nic w tym dziwnego – żeberka to potrawa, którą dobrze piec na ruszcie ogrodowego grilla. Równie smakowite są także żeberka przygotowane w kuchni: duszone w garnku lub przyrządzane w piekarniku. Sprawdzają się zatem świetnie o każdej porze roku. Najczęściej zaprawiane są w różnego typu marynatach. To, czego użyje się do przygotowania marynaty, w którym moczy się mięso, ma decydujący wpływ na jego finalny smak. Warto zatem poeksperymentować ze składnikami. Bazą marynaty jest najczęściej ocet lub wino – zmieniają się jedynie przyprawy. Inaczej będzie też smakować mięso marynowane przez całą noc, inaczej moczone przez kilka godzin. Gotowe żeberka dobrze komponują się z pieczonymi ziemniakami i sezonowymi sałatkami. Można podawać je z różnymi sosami, np. barbecue lub z musztardą, choć to niejedyne możliwości ich serwowania. Świetnie sprawdzą się na obiady w większym gronie. Co ciekawe, jedząc żeberka możesz zapomnieć o sztućcach. Nie popełnisz towarzyskiej gafy, jedząc je rękoma – przygotuj zatem koniecznie jednorazowe serwetki dla swoich gości. Już teraz zaplanuj miłe spotkanie, na którym podasz pyszne żeberka. Na przykład jedne z tych, na które przepis znajdziesz poniżej.