Dania z Żeberkami

80 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (80)

Żeberka pieczone
ratingratingratingratingrating

155

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Aromatyczne żeberka marynowane w musztardowo-ziołowym sosie podawane z włoszczyzną to propozycja...
Duszone żeberka z cebulą
ratingratingratingratingrating

189

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Duszone żeberka z cebulą to świetna propozycja dla wszystkich, którzy lubią sezon grillowy i żebe...
Kapuśniak na żeberkach
ratingratingratingratingrating

135

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kapuśniak na żeberkach to sztandarowe danie kuchni staropolskiej. Chwalą się nim górale, którzy m...
Krupnik staropolski z mięsem
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tradycyjne dania goszczą w kuchniach Polaków od pokoleń. Co jednak w przypadku, gdy rodzinna rece...
Żeberka w kapuście
ratingratingratingratingrating

118

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Żeberka dobrze smakują pieczone i grillowane, a to tylko dwie pyszne propozycje na ich przyrządze...
Kwaśnica
ratingratingratingratingrating

111

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kwaśnica jest tradycyjnym daniem polskiej kuchni góralskiej. To charakterna, kwaśna zupa przygoto...
Żeberka BBQ
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Soczyste żeberka, polane wyrazistym sosem BBQ i podane z odpowiednimi dodatkami sprawdzą się jako...
Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem
ratingratingratingratingrating

75

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Masz ochotę podać na obiad soczyste i aromatyczne mięso, którego przygotowanie nie zajmie wiele c...
Żeberka wieprzowe duszone
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Duszone żeberka wieprzowe to świetne danie na wiele okazji. Łatwe w przygotowaniu, soczyste, w gę...
Duszone żeberka z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

73

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Duszone żeberka z pieczarkami i pikantnym sosem myśliwskim przypadną do gustu szczególnie osobom...
Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wyjątkowo pyszne i wykwintne a łatwe do przygotowania – takie właśnie są pieczone żeberka z boczk...
Żeberka
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Żeberka przygotowywane w garnku smakują inaczej niż te, które piecze się na ruszcie piekarnika lu...
Barszcz biały
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Popularny barszcz biały na wieprzowych żeberkach w naszym kraju kojarzy się bardzo pozytywnie. Go...
Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEO
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
To jedno z tych dań, którego przygotowanie wymaga więcej czasu, ale smak wynagradza każdą minutę...
Żurek góralski
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Wędzone żeberka, włoszczyzna, suszone borowiki i ziemniaki – poznaj przepis na żurek góralski. Py...
Żeberka duszone z cebulą
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Żeberka duszone z cebulą dziś w roli głównej! To danie wprost z polskich stołów. Smak żeberek, op...
Miodowe żeberka z Burbonem i limonką
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Soczyste, kruche, z łatwością oddzielające się od kości i intensywnie pachnące przyprawami – taki...
Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeżeli sezon grillowania jest właśnie w pełni, a ty masz ochotę na soczyste i słodko-ostre żeberk...
Żeberka w piwie i miodzie
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
160 min.
Żeberka w piwie i miodzie to bardzo dobry sposób na przyrządzenie tego popularnego mięsa. Odpowie...
Żeberka z musztardą
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pieczone żeberka to popularne danie, które przypadnie do gustu w szczególności męskim podniebieni...
Żeberka z chili
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pikantne chili i świeża, pełna aromatu, kolendra nadają ulubionym żeberkom wieprzowym wyjątkowy s...
Żebra po kasselsku
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
Grillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chilli
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Grillowanie sprawia, że wieprzowe żeberka są wyjątkowo wyraziste w smaku i soczyste. Jeszcze smac...
Żeberka z whisky
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Żeberka pieczone w sosie własnym
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Żeberka pieczone w sosie własnym to wspaniały pomysł na niedzielny obiad. Ich przygotowanie zajmu...
Grillowane żeberka po amerykańsku
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Grillowane, soczyste żeberka po amerykańsku to kwintesencja nowoczesnego i nieco zwariowanego got...
Żeberka w glazurze
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
150 min.
Wykorzystaj sezon na grilla i przygotuj aromatyczne i pełne smaku żeberka w glazurze. Podane z od...
Żeberka po chińsku
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Żeberka po chińsku przypadną do gustu nie tylko fanom orientalnych dań. Są aromatyczne, smaczne i...
Żeberka duszone w warzywach
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Żeberka to znakomite mięso, które często przygotowuje się w formie pieczonej lub grillowanej. Dus...
Grillowane żeberka BBQ
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Nasz wyjątkowy sos to sekret, rozpływających się w ustach, żeberek z grilla. Koniecznie spróbujci...
Żeberka w coli
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Są chrupiące, złociste, delikatnie pikantne i słodkawe. Żeberka w coli przyrządza się dość szybko...
Ziołowe żeberka z grilla
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeżeli chcesz przygotować mięso soczyste i aromatyczne, które doskonale sprawdzi się na danie obi...

Ciekawostki i porady

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ŻeberkaŻeberka

Żeberka to danie dość proste w przygotowaniu, które cieszy się popularnością wśród fanów mięsnych potraw. Jego podstawą jest mięso wieprzowe, które należy starannie wybrać. Dokonując zakupu, nie możesz złamać jednej zasady: powinno być świeże. Jak je rozpoznać? Koniecznie zwróć uwagę na jego zapach i kolor, który nie może być ciemnoróżowy. Najlepszym mięsem będzie to, w którym zachowano warstwę boczku i które nie jest zakrwawione. Kiedy masz już odpowiednie mięso, pora zastanowić się nad jego przyrządzeniem. W sezonie letnim najpopularniejsza jest wersja grillowana. Nic w tym dziwnego – żeberka to potrawa, którą dobrze piec na ruszcie ogrodowego grilla. Równie smakowite są także żeberka przygotowane w kuchni: duszone w garnku lub przyrządzane w piekarniku. Sprawdzają się zatem świetnie o każdej porze roku. Najczęściej zaprawiane są w różnego typu marynatach. To, czego użyje się do przygotowania marynaty, w którym moczy się mięso, ma decydujący wpływ na jego finalny smak. Warto zatem poeksperymentować ze składnikami. Bazą marynaty jest najczęściej ocet lub wino – zmieniają się jedynie przyprawy. Inaczej będzie też smakować mięso marynowane przez całą noc, inaczej moczone przez kilka godzin. Gotowe żeberka dobrze komponują się z pieczonymi ziemniakami i sezonowymi sałatkami. Można podawać je z różnymi sosami, np. barbecue lub z musztardą, choć to niejedyne możliwości ich serwowania. Świetnie sprawdzą się na obiady w większym gronie. Co ciekawe, jedząc żeberka możesz zapomnieć o sztućcach. Nie popełnisz towarzyskiej gafy, jedząc je rękoma – przygotuj zatem koniecznie jednorazowe serwetki dla swoich gości. Już teraz zaplanuj miłe spotkanie, na którym podasz pyszne żeberka. Na przykład jedne z tych, na które przepis znajdziesz poniżej.