Żeberka

80 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (80)

Żeberka pieczone

145

łatwe

90 min.
Aromatyczne żeberka marynowane w musztardowo-ziołowym sosie podawane z włoszczyzną to propozycja...
Duszone żeberka z cebulą

187

łatwe

60 min.
Duszone żeberka z cebulą to świetna propozycja dla wszystkich, którzy lubią sezon grillowy i żebe...
Kapuśniak na żeberkach

129

łatwe

90 min.
Kapuśniak na żeberkach to sztandarowe danie kuchni staropolskiej. Chwalą się nim górale, którzy m...
Krupnik staropolski z mięsem

60

łatwe

60 min.
Tradycyjne dania goszczą w kuchniach Polaków od pokoleń. Co jednak w przypadku, gdy rodzinna rece...
Żeberka w kapuście

92

łatwe

90 min.
Żeberka dobrze smakują pieczone i grillowane, a to tylko dwie pyszne propozycje na ich przyrządze...
Kwaśnica

104

łatwe

90 min.
Kwaśnica jest tradycyjnym daniem polskiej kuchni góralskiej. To charakterna, kwaśna zupa przygoto...
Żeberka BBQ

48

łatwe

90 min.
Soczyste żeberka, polane wyrazistym sosem BBQ i podane z odpowiednimi dodatkami sprawdzą się jako...
Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem

71

łatwe

90 min.
Masz ochotę podać na obiad soczyste i aromatyczne mięso, którego przygotowanie nie zajmie wiele c...
Żeberka wieprzowe duszone

59

łatwe

90 min.
Duszone żeberka wieprzowe to świetne danie na wiele okazji. Łatwe w przygotowaniu, soczyste, w gę...
Duszone żeberka z pieczarkami

66

łatwe

60 min.
Duszone żeberka z pieczarkami i pikantnym sosem myśliwskim przypadną do gustu szczególnie osobom...
Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą

47

łatwe

60 min.
Wyjątkowo pyszne i wykwintne a łatwe do przygotowania – takie właśnie są pieczone żeberka z boczk...
Żeberka

46

łatwe

60 min.
Żeberka przygotowywane w garnku smakują inaczej niż te, które piecze się na ruszcie piekarnika lu...
Barszcz biały

35

łatwe

90 min.
Popularny barszcz biały na wieprzowych żeberkach w naszym kraju kojarzy się bardzo pozytywnie. Go...
Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEO

22

łatwe

90 min.
To jedno z tych dań, którego przygotowanie wymaga więcej czasu, ale smak wynagradza każdą minutę...
Żurek góralski

31

łatwe

90 min.
Wędzone żeberka, włoszczyzna, suszone borowiki i ziemniaki – poznaj przepis na żurek góralski. Py...
Żeberka duszone z cebulą

30

łatwe

60 min.
Żeberka duszone z cebulą dziś w roli głównej! To danie wprost z polskich stołów. Smak żeberek, op...
Miodowe żeberka z Burbonem i limonką

9

łatwe

45 min.
Soczyste, kruche, z łatwością oddzielające się od kości i intensywnie pachnące przyprawami – taki...
Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką

16

łatwe

60 min.
Jeżeli sezon grillowania jest właśnie w pełni, a ty masz ochotę na soczyste i słodko-ostre żeberk...
Żeberka w piwie i miodzie

11

łatwe

160 min.
Żeberka w piwie i miodzie to bardzo dobry sposób na przyrządzenie tego popularnego mięsa. Odpowie...
Żeberka z musztardą

40

łatwe

60 min.
Pieczone żeberka to popularne danie, które przypadnie do gustu w szczególności męskim podniebieni...
Żeberka z chili

16

łatwe

90 min.
Pikantne chili i świeża, pełna aromatu, kolendra nadają ulubionym żeberkom wieprzowym wyjątkowy s...
Żebra po kasselsku

20

trudne

90 min.
Grillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chilli

9

średnie

90 min.
Grillowanie sprawia, że wieprzowe żeberka są wyjątkowo wyraziste w smaku i soczyste. Jeszcze smac...
Żeberka z whisky

19

łatwe

60 min.
Żeberka pieczone w sosie własnym

16

łatwe

90 min.
Żeberka pieczone w sosie własnym to wspaniały pomysł na niedzielny obiad. Ich przygotowanie zajmu...
Grillowane żeberka po amerykańsku

6

łatwe

60 min.
Grillowane, soczyste żeberka po amerykańsku to kwintesencja nowoczesnego i nieco zwariowanego got...
Żeberka w glazurze

12

łatwe

150 min.
Wykorzystaj sezon na grilla i przygotuj aromatyczne i pełne smaku żeberka w glazurze. Podane z od...
Żeberka duszone w warzywach

9

łatwe

90 min.
Żeberka to znakomite mięso, które często przygotowuje się w formie pieczonej lub grillowanej. Dus...
Żeberka po chińsku

13

średnie

60 min.
Żeberka po chińsku przypadną do gustu nie tylko fanom orientalnych dań. Są aromatyczne, smaczne i...
Grillowane żeberka BBQ

10

łatwe

45 min.
Nasz wyjątkowy sos to sekret, rozpływających się w ustach, żeberek z grilla. Koniecznie spróbujci...
Żeberka w coli

13

łatwe

60 min.
Są chrupiące, złociste, delikatnie pikantne i słodkawe. Żeberka w coli przyrządza się dość szybko...
Ziołowe żeberka z grilla

11

łatwe

60 min.
Jeżeli chcesz przygotować mięso soczyste i aromatyczne, które doskonale sprawdzi się na danie obi...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ŻeberkaŻeberka

Żeberka to danie dość proste w przygotowaniu, które cieszy się popularnością wśród fanów mięsnych potraw. Jego podstawą jest mięso wieprzowe, które należy starannie wybrać. Dokonując zakupu, nie możesz złamać jednej zasady: powinno być świeże. Jak je rozpoznać? Koniecznie zwróć uwagę na jego zapach i kolor, który nie może być ciemnoróżowy. Najlepszym mięsem będzie to, w którym zachowano warstwę boczku i które nie jest zakrwawione. Kiedy masz już odpowiednie mięso, pora zastanowić się nad jego przyrządzeniem. W sezonie letnim najpopularniejsza jest wersja grillowana. Nic w tym dziwnego – żeberka to potrawa, którą dobrze piec na ruszcie ogrodowego grilla. Równie smakowite są także żeberka przygotowane w kuchni: duszone w garnku lub przyrządzane w piekarniku. Sprawdzają się zatem świetnie o każdej porze roku. Najczęściej zaprawiane są w różnego typu marynatach. To, czego użyje się do przygotowania marynaty, w którym moczy się mięso, ma decydujący wpływ na jego finalny smak. Warto zatem poeksperymentować ze składnikami. Bazą marynaty jest najczęściej ocet lub wino – zmieniają się jedynie przyprawy. Inaczej będzie też smakować mięso marynowane przez całą noc, inaczej moczone przez kilka godzin. Gotowe żeberka dobrze komponują się z pieczonymi ziemniakami i sezonowymi sałatkami. Można podawać je z różnymi sosami, np. barbecue lub z musztardą, choć to niejedyne możliwości ich serwowania. Świetnie sprawdzą się na obiady w większym gronie. Co ciekawe, jedząc żeberka możesz zapomnieć o sztućcach. Nie popełnisz towarzyskiej gafy, jedząc je rękoma – przygotuj zatem koniecznie jednorazowe serwetki dla swoich gości. Już teraz zaplanuj miłe spotkanie, na którym podasz pyszne żeberka. Na przykład jedne z tych, na które przepis znajdziesz poniżej.