Dania z Pieczenią

45 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (45)

Pieczeń rzymska z udźca indyka
ratingratingratingratingrating

190

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pieczeń rzymska to eleganckie danie, serwowane najczęściej z okazji świąt i uroczystości rodzinny...
Wielkanocny schab pieczony
ratingratingratingratingrating

132

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Chcesz podać soczyste i aromatyczne mięso na święta? Sprawdź więc nasz przepis na wielkanocny sch...
Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą
ratingratingratingratingrating

126

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Klasyczna śląska rolada stanowi połączenie wyrazistych smaków – odpowiednio doprawiony farsz z ki...
Pieczona karkówka z grzybowym aromatem
ratingratingratingratingrating

104

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Lubisz dania z dodatkiem grzybów? W takim razie przepis na pieczoną karkówkę z grzybowym aromatem...
Pieczony schab z boczkiem wędzonym
ratingratingratingratingrating

75

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Schab – jeden z najważniejszych składników kuchni polskiej. Najczęściej spotykany w formie kotlet...
Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Soczysta karkówka będzie wyjątkowo smaczna, jeśli nafaszerujesz ją mięsem mielonym z dodatkiem su...
Pieczona karkówka z chrupiącą skórką
ratingratingratingratingrating

123

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, zaskakuje nie tylko smakiem, ale również sposobem przyrządz...
Pieczona karkówka
ratingratingratingratingrating

95

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pieczona karkówka, by była soczysta i dobrze przeszła smakami przypraw, powinna poleżeć w aromaty...
Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką – danie, które doskonale sprawdzi się na świątecz...
Pieczeń rzymska z jajkiem
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pieczeń rzymska, zwana także potocznie klopsem, pochodzi nie z Rzymu, a z… Niemiec. Nazwy potrwa...
Schab pieczony w sosie żurawinowym
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Zamiast tradycyjnych schabowych chcesz zrobić na obiad coś bardziej wyszukanego? Nic prostszego...
Wielkanocny schab pachnący majerankiem
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Wielkanocny schab pachnący majerankiem – wyrazisty za sprawą przypraw, czosnku i musztardy, inten...
Pieczeń z karkówki
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Karkówka po staropolsku
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Karkówka po staropolsku to wykwintne danie, którego przygotowanie jest dość proste. Soczyste mięs...
Schab pieczony
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
Rodzinny obiad musi się udać, jeśli podasz konkretną porcję soczystej wieprzowiny pieczonej w aro...
Schab ze śliwką w sosie orzechowym
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Schab ze śliwkami i sosem orzechowym to smaczne połączenie soczystego mięsa i wyrazistego nadzien...
Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Poszukujesz dań do świątecznego menu? Powinien Cię zatem zainteresować przepis na peklowaną szynk...
Pasztet z suszonymi pomidorami
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Przyrządzony według tego przepisu świąteczny pasztet mieszany z suszonymi pomidorami wyróżnia się...
Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zachwyć się cudownym smakiem pieczonej karkówki w kruszonym pieprzu. Przyrządzenie tego dania zaj...
Szynka pieczona świąteczna
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bożonarodzeniowy stół z pewnością uświetni pieczona szynka. Co ciekawe, do jej przyrządzenia nie...
Pieczeń wieprzowa z puree ziemniaczanym
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Nie ma nic lepszego niż domowa szynka przygotowana we własnej kuchni. To prawdziwy rarytas. Kiedy...
Rzymska pieczeń
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pieczeń rzymska z mięsa mielonego cieszy się ogromnym uznaniem smakoszy. Przygotowane według tego...
Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Boeuf à la mode – ta klasyczna pieczeń wołowa jest godną polecenia propozycją dla osób, które sta...
Delikatny schab
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pieczona noga jagnięca z warzywami i pomidorowo-grzybowym sosem
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Jagnięcina gości na polskich stołach stosunkowo rzadko, a szkoda, bo to mięso szlachetne i nietuz...
Pieczeń drobiowa
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pieczeń drobiowa posiada całe mnóstwo zastosowań – możesz ją zaserwować na ciepło jako składnik o...
Schab z fioletowym kalafiorem
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Masz ochotę na smaczny obiad z dodatkiem dużej ilości warzyw? Ten przepis będzie odpowiednim rozw...
Soczysta pieczeń  z wieprzowiny
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Soczysta pieczona wieprzowina sprawdza się jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką z czerwone...
Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Z mięsa wołowego przyrządzisz nie tylko burgery i zrazy. Wołowina doskonale sprawdzi się jako soc...

Ciekawostki i porady

Delikatne, puszyste pączki. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

Walentynki przywędrowały do nas stosunkowo niedawno, ale dobrze się zadomowiły w zimowym kalendarzu. Może to święto komercyjne, ale w moim przekonaniu warte obchodzenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PieczeńPieczeń

Jeśli szukasz inspiracji na przyrządzenie smacznego i wykwintnego dania, pieczeń będzie dobrym rozwiązaniem. Serwowana na ciepło z ziemniakami, ugotowanym na sypko ryżem czy kaszą, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Po schłodzeniu, możesz ją także podać w formie wędliny – wystarczy pokroić ją w cienkie plastry i położyć na pajdzie chleba. Pamiętaj jednak, że idealna pieczeń powinna być miękka, krucha i soczysta. O jej smaku decyduje m.in. marynata, która zazwyczaj składa się z kwasu: octu lub soku z cytryny, a także jogurtu, przypraw i ziół: majeranku, tymianku, kminu, pieprzu, papryki i imbiru. Mięso koniecznie zamarynuj wcześniej, najlepiej dzień przed pieczeniem (w połowie czasu koniecznie obróć je na drugą stronę tak, by równomiernie nasiąkło marynatą). Możesz także dodać pokrojone warzywa, np. cebulę, seler, marchew oraz czosnek, dzięki czemu pieczeń będzie miała bogatszy aromat. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw ją na kilkanaście minut (ważne, by nie podawać jej od razu na stół) – w tym czasie temperatura się wyrówna, a mięso zyska na smaku i konsystencji. Pieczeń wieprzowa lub drobiowa, pieczony schab, befsztyk bądź jagnięcina – możliwości wyboru jest wiele. Jeśli lubisz smak ciemniejszych mięs, koniecznie przygotuj pieczoną karkówkę. Sekret tego dania tkwi w marynacie, którą urozmaicisz, dodając odrobinę musztardy, kminu czy ostrej papryki. Soczystą karkówkę uzyskasz na dwa sposoby. Przed pieczeniem podsmażysz mięso na dobrze rozgrzanej patelni lub wstawisz ją od razu do nagrzanego piekarnika (temperatura wyjściowa to 200-220° C, po 15 minutach zmniejsz ją do 180° C). Gotowe mięso podawaj z ulubionymi warzywami i dodatkami, np. z pieczonymi ziemniakami czy ugotowanym na sypko ryżem. Nie zapomnij także o soczystej pieczeni z wieprzowiny, która idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. W tym zestawieniu znajdziesz wszystkie przepisy na kruchą i soczystą pieczeń. Oprócz tego, czeka na Ciebie mnóstwo wskazówek, dzięki którym dowiesz się jak modyfikować przepisy oraz co sprawi, że Twoje danie będzie doskonałe. Zapraszamy!