Pieczeń

45 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (45)

Pieczeń rzymska z udźca indyka

183

łatwe

90 min.
Pieczeń rzymska to eleganckie danie, serwowane najczęściej z okazji świąt i uroczystości rodzinny...
Wielkanocny schab pieczony

129

łatwe

90 min.
Chcesz podać soczyste i aromatyczne mięso na święta? Sprawdź więc nasz przepis na wielkanocny sch...
Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą

115

łatwe

90 min.
Klasyczna śląska rolada stanowi połączenie wyrazistych smaków – odpowiednio doprawiony farsz z ki...
Pieczona karkówka z grzybowym aromatem

77

łatwe

60 min.
Lubisz dania z dodatkiem grzybów? W takim razie przepis na pieczoną karkówkę z grzybowym aromatem...
Pieczony schab z boczkiem wędzonym

63

łatwe

60 min.
Schab – jeden z najważniejszych składników kuchni polskiej. Najczęściej spotykany w formie kotlet...
Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO

63

łatwe

60 min.
Soczysta karkówka będzie wyjątkowo smaczna, jeśli nafaszerujesz ją mięsem mielonym z dodatkiem su...
Pieczona karkówka z chrupiącą skórką

91

łatwe

90 min.
Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, zaskakuje nie tylko smakiem, ale również sposobem przyrządz...
Pieczona karkówka

88

łatwe

60 min.
Pieczona karkówka, by była soczysta i dobrze przeszła smakami przypraw, powinna poleżeć w aromaty...
Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką

61

łatwe

90 min.
Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką – danie, które doskonale sprawdzi się na świątecz...
Pieczeń rzymska z jajkiem

57

łatwe

90 min.
Pieczeń rzymska, zwana także potocznie klopsem, pochodzi nie z Rzymu, a z… Niemiec. Nazwy potrwa...
Schab pieczony w sosie żurawinowym

38

łatwe

90 min.
Zamiast tradycyjnych schabowych chcesz zrobić na obiad coś bardziej wyszukanego? Nic prostszego...
Wielkanocny schab pachnący majerankiem

27

łatwe

90 min.
Wielkanocny schab pachnący majerankiem – wyrazisty za sprawą przypraw, czosnku i musztardy, inten...
Pieczeń z karkówki

51

łatwe

90 min.
Karkówka po staropolsku

45

łatwe

90 min.
Karkówka po staropolsku to wykwintne danie, którego przygotowanie jest dość proste. Soczyste mięs...
Schab pieczony

27

łatwe

70 min.
Rodzinny obiad musi się udać, jeśli podasz konkretną porcję soczystej wieprzowiny pieczonej w aro...
Schab ze śliwką w sosie orzechowym

26

łatwe

60 min.
Schab ze śliwkami i sosem orzechowym to smaczne połączenie soczystego mięsa i wyrazistego nadzien...
Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym

45

średnie

90 min.
Poszukujesz dań do świątecznego menu? Powinien Cię zatem zainteresować przepis na peklowaną szynk...
Pasztet z suszonymi pomidorami

42

łatwe

90 min.
Przyrządzony według tego przepisu świąteczny pasztet mieszany z suszonymi pomidorami wyróżnia się...
Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu

30

łatwe

60 min.
Zachwyć się cudownym smakiem pieczonej karkówki w kruszonym pieprzu. Przyrządzenie tego dania zaj...
Szynka pieczona świąteczna

29

łatwe

60 min.
Bożonarodzeniowy stół z pewnością uświetni pieczona szynka. Co ciekawe, do jej przyrządzenia nie...
Pieczeń wieprzowa z puree ziemniaczanym

19

łatwe

90 min.
Nie ma nic lepszego niż domowa szynka przygotowana we własnej kuchni. To prawdziwy rarytas. Kiedy...
Rzymska pieczeń

25

łatwe

60 min.
Pieczeń rzymska z mięsa mielonego cieszy się ogromnym uznaniem smakoszy. Przygotowane według tego...
Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa

23

łatwe

90 min.
Boeuf à la mode – ta klasyczna pieczeń wołowa jest godną polecenia propozycją dla osób, które sta...
Delikatny schab

14

łatwe

60 min.
Pieczona noga jagnięca z warzywami i pomidorowo-grzybowym sosem

8

łatwe

90 min.
Jagnięcina gości na polskich stołach stosunkowo rzadko, a szkoda, bo to mięso szlachetne i nietuz...
Pieczeń drobiowa

15

łatwe

90 min.
Pieczeń drobiowa posiada całe mnóstwo zastosowań – możesz ją zaserwować na ciepło jako składnik o...
Schab z fioletowym kalafiorem

2

łatwe

60 min.
Masz ochotę na smaczny obiad z dodatkiem dużej ilości warzyw? Ten przepis będzie odpowiednim rozw...
Soczysta pieczeń  z wieprzowiny

10

łatwe

50 min.
Soczysta pieczona wieprzowina sprawdza się jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką z czerwone...
Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami

15

średnie

90 min.
Z mięsa wołowego przyrządzisz nie tylko burgery i zrazy. Wołowina doskonale sprawdzi się jako soc...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PieczeńPieczeń

Jeśli szukasz inspiracji na przyrządzenie smacznego i wykwintnego dania, pieczeń będzie dobrym rozwiązaniem. Serwowana na ciepło z ziemniakami, ugotowanym na sypko ryżem czy kaszą, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Po schłodzeniu, możesz ją także podać w formie wędliny – wystarczy pokroić ją w cienkie plastry i położyć na pajdzie chleba. Pamiętaj jednak, że idealna pieczeń powinna być miękka, krucha i soczysta. O jej smaku decyduje m.in. marynata, która zazwyczaj składa się z kwasu: octu lub soku z cytryny, a także jogurtu, przypraw i ziół: majeranku, tymianku, kminu, pieprzu, papryki i imbiru. Mięso koniecznie zamarynuj wcześniej, najlepiej dzień przed pieczeniem (w połowie czasu koniecznie obróć je na drugą stronę tak, by równomiernie nasiąkło marynatą). Możesz także dodać pokrojone warzywa, np. cebulę, seler, marchew oraz czosnek, dzięki czemu pieczeń będzie miała bogatszy aromat. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw ją na kilkanaście minut (ważne, by nie podawać jej od razu na stół) – w tym czasie temperatura się wyrówna, a mięso zyska na smaku i konsystencji. Pieczeń wieprzowa lub drobiowa, pieczony schab, befsztyk bądź jagnięcina – możliwości wyboru jest wiele. Jeśli lubisz smak ciemniejszych mięs, koniecznie przygotuj pieczoną karkówkę. Sekret tego dania tkwi w marynacie, którą urozmaicisz, dodając odrobinę musztardy, kminu czy ostrej papryki. Soczystą karkówkę uzyskasz na dwa sposoby. Przed pieczeniem podsmażysz mięso na dobrze rozgrzanej patelni lub wstawisz ją od razu do nagrzanego piekarnika (temperatura wyjściowa to 200-220° C, po 15 minutach zmniejsz ją do 180° C). Gotowe mięso podawaj z ulubionymi warzywami i dodatkami, np. z pieczonymi ziemniakami czy ugotowanym na sypko ryżem. Nie zapomnij także o soczystej pieczeni z wieprzowiny, która idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. W tym zestawieniu znajdziesz wszystkie przepisy na kruchą i soczystą pieczeń. Oprócz tego, czeka na Ciebie mnóstwo wskazówek, dzięki którym dowiesz się jak modyfikować przepisy oraz co sprawi, że Twoje danie będzie doskonałe. Zapraszamy!