Przepisy na Sałatki na grilla
49 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Sałatki na grilla
Sałatki to niezbędny dodatek do popularnych dań z grilla. Kolorowe, chrupiące i szybkie do przygotowania idealnie podkreślają smak potraw z rusztu. Zazwyczaj przyrządza się je z dużej ilości świeżych warzyw, serów, aromatycznych ziół oraz sosów. Do sałatek tego typu często dodaje się także grillowane dodatki. Jeśli chcesz stworzyć aromatyczny składnik do potraw tego typu, na początek zaopatrz się w sałatę. Jej rozmaite odmiany – lodowa, karbowana, rzymska czy masłowa – dodadzą wyrazistym i pikantnym daniom nieco delikatności. Kruche, chrupiące sałaty połączone z innymi warzywami, takimi jak: pomidory, czerwona cebula, ogórek szklarniowy, kukurydza, groszek, papryka, cukinia, brokuły czy kalafior, będą idealnie współgrały z wędzonymi, przypieczonymi kiełbaskami, karkówką, kurczakiem czy też rybami lub serami. Sałatka na grilla świetnie uzupełni się z marynowanymi i kiszonymi dodatkami – suszone pomidory w oleju, kapary, oliwki w zalewie, pieczarki, kiszone ogórki, korniszony, papryczki chili lub jalapeño. Oprócz warzyw niezbędnym elementem są także sery. Można posypać sałatkę startym żółtym serem, płatkami parmezanu, pokrojonym w kostkę lub pokruszonym serem feta, mozzarellą, roladką z sera koziego czy nadającym się również do grillowania halloumi. Niezbędnym elementem jest także sosy, który podkreślają smak całości. Przygotowuje się je albo na bazie oliwy z oliwek, oleju z pestek winogron lub oleju rzepakowego, albo tworzy się dressingi, których podstawą jest jogurt czy majonez. Sałatka na grilla idealnie komponuje się ze świeżymi i suszonymi ziołami, często pasuje również czosnek, ocet balsamiczny, musztarda i miód. Smaczną potrawę, którą przygotujesz, warto urozmaicić na koniec orzechami – włoskimi, pinii, nerkowcami, ziemnymi lub pistacjami. Możesz ją także posypać pestkami słonecznika, dyni, migdałami lub siemieniem lnianym. W tym przypadku warto wcześniej uprażyć pestki na patelni bez tłuszczu. Z warzywami dobrze będą się również komponowały grzanki: ziołowe, czosnkowe, pikantne z chili lub słodkawe z miodem. Owoce równie dobrze mogą stać się częścią sałatki – szczególnie smaczne będą: mango, jabłka, ale też jagody, żurawina czy truskawki. Sprawdź nasze przepisy na pyszny dodatek do potraw z grilla i znajdź wśród nich coś dla siebie!