Przepisy na Domowe przetwory

30 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (30)

Ogórki curry
ratingratingratingratingrating

57

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
160 min.
Ogórki curry urozmaicą każdy posiłek, dodając mu wyrazistego smaku. Choć zwyczaj przygotowywania...
Papryka marynowana z miodem
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kojarzona z dzieciństwem i spiżarnią u babci. Tego smaku nie da się zapomnieć! Pora go sobie odśw...
Cukinia marynowana
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
160 min.
Cukinia marynowana jest smaczna i lekkostrawna. Świeżym warzywem zajadamy się przez całe lato ora...
Marynowane pieczarki
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Należą do grona najbardziej popularnych grzybów uprawnych na świecie. Od lat wykorzystywane jako...
Sos pomidorowy do pizzy do słoika
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Pizza to od lat jedno z częściej zamawianych dań w Polsce. Nic w tym dziwnego – trudno jej się op...
Konfitura ze śliwek z rumem
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
160 min.
Zastanawiałeś się kiedyś, czym pachnie jesień? Korzenne przyprawy, miód, napar z ziołowych herbat...
Konfitura z jabłek i z gruszek
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kolorowe liście, chłodne wieczory, hektolitry herbaty z dodatkiem korzennych przypraw… A Tobie, z...
Konfitura z jabłek
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Konfitura z jabłek niewątpliwie kojarzy się z jesienią, bo ta pora roku to najlepszy czas na robi...
Kurki marynowane
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Chyba nikomu nie trzeba przypominać, że jesień to czas grzybobrania. Spacer po lesie z wiklinowym...
Ogórki małosolne z gorczycą
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Intensywnie zielone, soczyste, jędrne oraz delikatne w smaku. Są nieodłącznym elementem niemal ka...
Oliwki marynowane z kolendrą
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Oliwki to nieodłączny element kuchni śródziemnomorskiej, który równie dobrze zadomowił się na pol...
Bakłażan marynowany do słoika
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
160 min.
Jesień to czas przygotowywania zapasów na zimę. Czy Twoja spiżarnia co roku wygląda tak samo? Cza...
Karczochy marynowane do słoika
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
Z wyglądu przypominają zielono-fioletowy bukiet kwiatów. Zachwycają kształtem i kolorem. Znane ni...
Kiszone marchewki
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Zapewne, jak niemal wszyscy Polacy, lubicie smak kiszonek. Jeśli tak jest, spróbujcie nieco urozm...
Oliwki w marynacie
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Oliwki w marynacie to propozycja nie tylko na oryginalną przekąskę – będą również składnikiem pys...
Dżem z dyni
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Symbol Halloween, a także nieodłączny element jesieni. Zachwyca intensywnym kolorem, kształtem i...
Konfitura z czerwonej cebuli - VIDEO
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Nie każdy zdaje sobie sprawę, jak ważną rolę odgrywają w kuchni różnego rodzaju dodatki. To dzięk...
Czosnek marynowany - VIDEO
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czosnek stanowi podstawę wielu dań, ponieważ dodaje im charakteru. Choć mały i niepozorny, to cha...
Buraczki w occie balsamicznym - VIDEO
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
95 min.
Czerwone, słodkie, winne… uwielbiane ze względu na swój kolor i smak. Nieodłączny element tradycy...
Ogórki konserwowe
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ogórki konserwowe to klasyka gatunku. Gdy mowa o przygotowywaniu przetworów, prawdopodobnie więks...
Konfitura z płatków róży z gruszką i wanilią
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Jesteś na etapie uzupełniania zapasów w swojej spiżarni? I choć klasyka zawsze się obroni, w kuch...
Kiszone cytryny
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Smak kiszonych cytryn z pewnością znają miłośnicy kuchni indyjskiej i marokańskiej. Owoce te są n...
Kiszone główki czosnku
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Kiszony czosnek to wyjątkowy dodatek, który pokochają przede wszystkim miłośnicy wyrazistych i pi...
Kiszone rzodkiewki
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Kisić można niemal każde warzywo. Idealnym rozwiązaniem na nowoczesne podejście do tradycyjnej ku...
Kiszona papryka chili
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Zwolennikom ostrych smaków z pewnością przypadnie do gustu nasz przepis na kiszoną paprykę chili...
Ogórki kiszone z Wawra
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Trudno znaleźć osobę, która nie znałaby smaku ogórków kiszonych. Można znaleźć je w niemal każdej...
Konfitura z brzoskwini i borówki z leśnymi owocami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Konfitury mogą kojarzyć się z jesienią i czasem przygotowania przetworów na zimę. Aby uchronić si...
Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Masz ochotę na coś słodkiego? A co powiesz na dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem? Baw się sm...
Kiszony kalafior
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Kalafior króluje na polskich stołach nieprzerwanie od wielu lat. Znacie go zapewne z tradycyjnej...
Kiszone jabłka
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Kiszonki obecne są w naszej kulinarnej tradycji od wielu lat. Największą popularnością cieszą się...

Ciekawostki i porady

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowe przetworyDomowe przetwory

Dawniej robienie przetworów było letnim i jesiennym zwyczajem praktykowanym w większości domów. Obecnie, mimo szerokiej oferty sklepów spożywczych w tej dziedzinie, coraz więcej osób wraca do samodzielnego przygotowywania smakowitych zapasów. Dżemy, konfitury, soki i kiszonki pozwalają zachować smak sezonowych produktów i cieszyć się nim w dowolnym momencie. Nawet podczas najbardziej ponurych jesiennych wieczorów oraz mroźnych zimowych dni. Uwaga, domowe przetwory wciągają! Przygotowanie jednego słoika wystarczy, by zamieniło się to w prawdziwą pasję.

Dla kogo?

Wiele osób z sentymentem myśli o przysmakach, które skrywały babcine spiżarki. Smak autentycznej, domowej kuchni przetworami stoi! Ich samodzielne zrobienie pozwoli nie tylko podnosić kulinarne umiejętności. To podstawa dla praktycznych kucharzy. Dzięki temu nie zmarnują się żadne produkty, zwłaszcza gdy kupiliście ich za dużo. Co więcej, zyskacie fantastyczne dodatki do potraw, które będą nadawały się do jedzenia od razu po otwarciu słoika.

Na jaką okazję?

Marynowane papryki, kiszone ogórki, patisony, rzodkiewki, cukinie i kalafiory to pierwszorzędna przekąska, kiedy zaczyna doskwierać wam głód, ale jeszcze nie wiecie dokładnie, na co macie ochotę. Domowe przetwory z owoców to idealny dodatek do kanapek i rogalików, więc wyborne śniadanie na słodko gwarantowane. Uzupełnienie ciast albo imprezowa przekąska? Domowe przetwory są naprawdę wszechstronne!

Czy wiesz, że?

Zaopatrując się w warzywa i owoce, trzeba dokładnie im się przyjrzeć. Muszą być świeże i bez żadnych widocznych uszkodzeń. Kierujcie się tym, na co akurat trwa sezon. Zyskacie pewność, że w słoikach zamkniecie najlepszy smak produktów.

Dla urozmaicenia:

Oprócz robienia domowych przetworów, istnieje jeszcze kilka metod na dłuższe przechowywanie warzyw, owoców i grzybów. Do najbardziej popularnych należą mrożenie i suszenie.