Domowe przetwory - przepisy babcine na zimę | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Domowe przetwory

38 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowe przetworyDomowe przetwory

Dawniej robienie przetworów było letnim i jesiennym zwyczajem praktykowanym w większości domów. Obecnie, mimo szerokiej oferty sklepów spożywczych w tej dziedzinie, coraz więcej osób wraca do samodzielnego przygotowywania smakowitych zapasów. Dżemy, konfitury, soki i kiszonki pozwalają zachować smak sezonowych produktów i cieszyć się nim w dowolnym momencie. Nawet podczas najbardziej ponurych jesiennych wieczorów oraz mroźnych zimowych dni. Uwaga, domowe przetwory z ogórków i nie tylko wciągają! Przygotowanie jednego słoika wystarczy, by zamieniło się to w prawdziwą pasję.

Dla kogo?

Wiele osób z sentymentem myśli o przysmakach takich jak przetwory z ogórków, które skrywały babcine spiżarki. Smak autentycznej, domowej kuchni przetworami z ogórków stoi! Ich samodzielne zrobienie pozwoli nie tylko podnosić kulinarne umiejętności. To podstawa dla praktycznych kucharzy. Dzięki temu nie zmarnują się żadne produkty, zwłaszcza gdy kupiliście ich za dużo. Co więcej, zyskacie fantastyczne dodatki do potraw, które będą nadawały się do jedzenia od razu po otwarciu słoika.

Na jaką okazję?

Marynowane papryki, patisony, rzodkiewki, cukinie i kalafiory, a także nowości w przetworach z ogórków to pierwszorzędna przekąska, kiedy zaczyna doskwierać wam głód, ale jeszcze nie wiecie dokładnie, na co macie ochotę. Domowe przetwory z owoców to idealny dodatek do kanapek i rogalików, więc wyborne śniadanie na słodko gwarantowane. Uzupełnienie ciast albo imprezowa przekąska? Domowe przetwory z ogórków, śliwek czy jabłek są naprawdę wszechstronne!

Czy wiesz, że?

Zaopatrując się w warzywa i owoce, trzeba dokładnie im się przyjrzeć. Muszą być świeże i bez żadnych widocznych uszkodzeń. Kierujcie się tym, na co akurat trwa sezon. Zyskacie pewność, że w słoikach zamkniecie najlepszy smak produktów. Chcecie przygotować najlepsze przetwory z ogórków? Sprawdźcie nasze propozycje na ogórki do słoików.

Dla urozmaicenia:

Oprócz robienia domowych przetworów, istnieje jeszcze kilka metod na dłuższe przechowywanie warzyw, owoców i grzybów. Do najbardziej popularnych należą mrożenie i suszenie.