Przepisy na Gulasz wołowy

44 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (44)

Gulasz węgierski z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

420

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kawałki mięsa z warzywami w gęstym sosie to potrawa, która od razu kojarzy się z Węgrami. W Polsc...
Gulasz z fasolką szparagową i warzywami
ratingratingratingratingrating

208

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wołowina i warzywa duszone razem w aromatycznym sosie to dobry pomysł na nieskomplikowany domowy...
Wiosenny gulasz
ratingratingratingratingrating

111

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Zastanawiasz się nad smacznym daniem jednogarnkowym? W takim przypadku koniecznie przygotuj wiose...
Gulasz węgierski
ratingratingratingratingrating

112

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kociołek rozmaitości pod węgierską flagą musi zawierać wyśmienite, długo duszone mięso, aksamitny...
Gulasz węgierski z czarnym pieprzem
ratingratingratingratingrating

61

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Doskonałą potrawą na długie chłodne wieczory jest gulasz węgierski, najlepiej podany w kociołku...
Gulasz wołowy
ratingratingratingratingrating

102

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Gulasz wołowy w papryce sprawdzi się zarówno w przypadku codziennego obiadu, jak i wyjątkowych ro...
Włoski gulasz Peposo
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Gulasz Peposo to danie pochodzące z Toskanii, a dokładnie z miasteczka Impruneta niedaleko Floren...
Kociołek z wołowiną
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kociołek z wołowiną to nasza propozycja na wyjątkowe danie, o uniwersalnym zastosowaniu. Przygotu...
Pikantny gulasz z kapustą kiszoną
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
Kwaśna kapusta w połączeniu z gulaszem wołowym pysznie się komponuje. Koniecznie spróbujcie...
Duszona wołowina z warzywami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wołowina jest mięsem, które dobrze komponuje się z warzywami korzeniowymi. Dlatego tak często prz...
Kociołek z wołowym gulaszem na ostro
ratingratingratingratingrating

39

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Gulasz z ostrą papryką to świetny pomysł na mroźne, zimowe wieczory. Rozgrzeje nawet największych...
Gulasz wołowy z pęczakiem
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Dania z wołowiny są aromatyczne, wyraziste i pełne smaku. Pojawiają się często w domowym menu jak...
Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Wariacji na temat gulaszu jest bardzo wiele. W każdym z nich miękkie, duszone w sosie kawałki mię...
Gulasz wołowy z kaszą gryczaną
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Gulasz wołowy z kaszą gryczaną to bardzo sycąca, aromatyczna potrawa, która doskonale sprawdzi si...
Gulasz wołowy na czerwonym winie
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Gulasz wołowy to popularne danie węgierskie, które na dobre zadomowiło się w polskiej kuchni. Nad...
Francuski gulasz z winem
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Gulasz występuje w różnych wersjach, ale czy słyszałaś o francuskim gulaszu wołowym z winem Beef...
Gulasz wołowy z musztardą
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wołowina to dobra propozycja na wyraziste danie obiadowe. Przygotowana z dodatkiem warzyw i muszt...
Gulasz wołowy po myśliwsku
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Gulasz wołowy po myśliwsku jest nie tylko smaczny, ale i efektownie prezentuje się na stole. Przy...
Gulasz cebulowy
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Gulasz to pochodzące z kuchni węgierskiej danie, które – dla uzyskania właściwej konsystencji – p...
Bitki wołowe w sosie pomidorowym - VIDEO
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Duszone mięso to częsty pomysł na obiad. Zwykle sięgamy po wieprzowinę, ale czasem każdemu potrze...
Gulasz z pomidorami
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Gulasz z pomidorami to doskonała propozycja na główne danie. Przygotowany ze świeżych i dobrej ja...
Gulasz z wołowiny
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Wołowina to nie tylko rostbef i udziec – wyśmienite danie przygotujesz także z wołowych ogonów. U...
Obfity gulasz wołowy
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogactwo warzyw, soczyste mięso w gęstym sosie z wyrazistymi przyprawami i kremowe ziemniaczane p...
Gulasz z fasolką szparagową
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli szukasz inspiracji na danie obiadowe lub kolację, wypróbuj przepis na gulasz węgierski z fa...

Ciekawostki i porady

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wołowyGulasz wołowy

Jeśli planujesz przyrządzić danie z mięsem wołowym w roli głównej, to skuś się koniecznie na jeden z pysznych gulaszy. Do jego przygotowania użyj goleni, łopatki, pręgi, karkówki albo udźca. Postaraj się wybrać odpowiedni kawałek mięsa, to znaczy bez znacznych przebarwień, stosunkowo jednolity i dojrzały. Wołowina przed obróbką powinna trochę poleżeć na desce do krojenia – aż do momentu, gdy nabierze temperatury pokojowej. Pamiętaj, że ten typ mięsa jest „wymagający”, należy go dość długo dusić, ale smak potrawy wynagrodzi Ci z pewnością czas oczekiwania na danie. Nie znaczy to jednak, że przy robieniu gulaszu trzeba się dużo napracować. Twoje zadanie polega na tym, by składniki pokroić, mięso podsmażyć, a następnie połączyć z warzywami i całość doprawić. Proces duszenia nie wymaga już Twojego udziału. Istnieje przekonanie, że wołowinę najlepiej solić przed podaniem, aby zapobiec jej twardnieniu, jednak coraz częściej spotkać można opinię, że dodatek soli przed smażeniem nie zaszkodzi mięsu dobrej jakości, a z pewnością pozytywnie wpłynie na jego smak. Gulasz będzie gotowy, gdy wołowina stanie się krucha i miękka, dosłownie rozpadająca się w daniu. Do klasycznych sposobów podania należy serwowanie tego dania w towarzystwie kasz, ziemniaków, mącznych klusek oraz dodatków warzywnych. Mogą być to na przykład kiszone ogórki, zasmażane buraki czy mizeria posypana koperkiem. Gulasz nie jest daniem sezonowym, choć przez to, że jada się go na ciepło i często dzięki dodatkowi odpowiednich przypraw ma pikantny smak, kojarzy się z porą jesienno-zimową. Warto jednak po niego sięgać za każdym razem, gdy masz ochotę na coś pysznego z mięsem jako głównym składnikiem. Zwłaszcza, że danie to świetnie sprawdzi się przy wielu okazjach: jako obiad, kolacja, potrawa serwowana podczas uroczystości czy nawet na biwaku. Nie ma w końcu nic pyszniejszego niż gulasz wołowy zrobiony w kociołku nad ogniskiem. Wypróbuj koniecznie. Z fasolką szparagową i warzywami, z pomidorami, z musztardą, z curry – przekonaj się, który dodatek najbardziej przypadnie Ci do gustu.