Przepisy na Gulasz wołowy | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Gulasz wołowy

43 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wołowyGulasz wołowy

Jeśli planujesz przyrządzić danie z mięsem wołowym w roli głównej, to skuś się koniecznie na jeden z pysznych gulaszy. Do jego przygotowania użyj goleni, łopatki, pręgi, karkówki albo udźca. Postaraj się wybrać odpowiedni kawałek mięsa, to znaczy bez znacznych przebarwień, stosunkowo jednolity i dojrzały. Wołowina przed obróbką powinna trochę poleżeć na desce do krojenia – aż do momentu, gdy nabierze temperatury pokojowej. Pamiętaj, że ten typ mięsa jest „wymagający”, należy go dość długo dusić, ale smak potrawy wynagrodzi Ci z pewnością czas oczekiwania na danie. Nie znaczy to jednak, że przy robieniu gulaszu trzeba się dużo napracować. Twoje zadanie polega na tym, by składniki pokroić, mięso podsmażyć, a następnie połączyć z warzywami i całość doprawić. Proces duszenia nie wymaga już Twojego udziału. Istnieje przekonanie, że wołowinę najlepiej solić przed podaniem, aby zapobiec jej twardnieniu, jednak coraz częściej spotkać można opinię, że dodatek soli przed smażeniem nie zaszkodzi mięsu dobrej jakości, a z pewnością pozytywnie wpłynie na jego smak. Gulasz będzie gotowy, gdy wołowina stanie się krucha i miękka, dosłownie rozpadająca się w daniu. Do klasycznych sposobów podania należy serwowanie tego dania w towarzystwie kasz, ziemniaków, mącznych klusek oraz dodatków warzywnych. Mogą być to na przykład kiszone ogórki, zasmażane buraki czy mizeria posypana koperkiem. Gulasz nie jest daniem sezonowym, choć przez to, że jada się go na ciepło i często dzięki dodatkowi odpowiednich przypraw ma pikantny smak, kojarzy się z porą jesienno-zimową. Warto jednak po niego sięgać za każdym razem, gdy masz ochotę na coś pysznego z mięsem jako głównym składnikiem. Zwłaszcza, że danie to świetnie sprawdzi się przy wielu okazjach: jako obiad, kolacja, potrawa serwowana podczas uroczystości czy nawet na biwaku. Nie ma w końcu nic pyszniejszego niż gulasz wołowy zrobiony w kociołku nad ogniskiem. Wypróbuj koniecznie. Z fasolką szparagową i warzywami, z pomidorami, z musztardą, z curry – przekonaj się, który dodatek najbardziej przypadnie Ci do gustu.