Przepisy na Gulasz wołowy
43 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Gulasz wołowy
Jeśli planujesz przyrządzić danie z mięsem wołowym w roli głównej, to skuś się koniecznie na jeden z pysznych gulaszy. Do jego przygotowania użyj goleni, łopatki, pręgi, karkówki albo udźca. Postaraj się wybrać odpowiedni kawałek mięsa, to znaczy bez znacznych przebarwień, stosunkowo jednolity i dojrzały. Wołowina przed obróbką powinna trochę poleżeć na desce do krojenia – aż do momentu, gdy nabierze temperatury pokojowej. Pamiętaj, że ten typ mięsa jest „wymagający”, należy go dość długo dusić, ale smak potrawy wynagrodzi Ci z pewnością czas oczekiwania na danie. Nie znaczy to jednak, że przy robieniu gulaszu trzeba się dużo napracować. Twoje zadanie polega na tym, by składniki pokroić, mięso podsmażyć, a następnie połączyć z warzywami i całość doprawić. Proces duszenia nie wymaga już Twojego udziału. Istnieje przekonanie, że wołowinę najlepiej solić przed podaniem, aby zapobiec jej twardnieniu, jednak coraz częściej spotkać można opinię, że dodatek soli przed smażeniem nie zaszkodzi mięsu dobrej jakości, a z pewnością pozytywnie wpłynie na jego smak. Gulasz będzie gotowy, gdy wołowina stanie się krucha i miękka, dosłownie rozpadająca się w daniu. Do klasycznych sposobów podania należy serwowanie tego dania w towarzystwie kasz, ziemniaków, mącznych klusek oraz dodatków warzywnych. Mogą być to na przykład kiszone ogórki, zasmażane buraki czy mizeria posypana koperkiem. Gulasz nie jest daniem sezonowym, choć przez to, że jada się go na ciepło i często dzięki dodatkowi odpowiednich przypraw ma pikantny smak, kojarzy się z porą jesienno-zimową. Warto jednak po niego sięgać za każdym razem, gdy masz ochotę na coś pysznego z mięsem jako głównym składnikiem. Zwłaszcza, że danie to świetnie sprawdzi się przy wielu okazjach: jako obiad, kolacja, potrawa serwowana podczas uroczystości czy nawet na biwaku. Nie ma w końcu nic pyszniejszego niż gulasz wołowy zrobiony w kociołku nad ogniskiem. Wypróbuj koniecznie. Z fasolką szparagową i warzywami, z pomidorami, z musztardą, z curry – przekonaj się, który dodatek najbardziej przypadnie Ci do gustu.



