Gulasz wołowy

44 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (44)

Gulasz węgierski z ziemniakami

363

łatwe

45 min.
Kawałki mięsa z warzywami w gęstym sosie to potrawa, która od razu kojarzy się z Węgrami. W Polsc...
Gulasz z fasolką szparagową i warzywami

187

łatwe

60 min.
Wołowina i warzywa duszone razem w aromatycznym sosie to dobry pomysł na nieskomplikowany domowy...
Wiosenny gulasz

107

łatwe

90 min.
Zastanawiasz się nad smacznym daniem jednogarnkowym? W takim przypadku koniecznie przygotuj wiose...
Gulasz węgierski

87

łatwe

60 min.
Kociołek rozmaitości pod węgierską flagą musi zawierać wyśmienite, długo duszone mięso, aksamitny...
Gulasz węgierski z czarnym pieprzem

56

łatwe

60 min.
Doskonałą potrawą na długie chłodne wieczory jest gulasz węgierski, najlepiej podany w kociołku...
Włoski gulasz Peposo

61

łatwe

90 min.
Gulasz Peposo to danie pochodzące z Toskanii, a dokładnie z miasteczka Impruneta niedaleko Floren...
Gulasz wołowy

76

łatwe

45 min.
Gulasz wołowy w papryce sprawdzi się zarówno w przypadku codziennego obiadu, jak i wyjątkowych ro...
Kociołek z wołowiną

44

łatwe

45 min.
Kociołek z wołowiną to nasza propozycja na wyjątkowe danie, o uniwersalnym zastosowaniu. Przygotu...
Pikantny gulasz z kapustą kiszoną

25

łatwe

55 min.
Kwaśna kapusta w połączeniu z gulaszem wołowym pysznie się komponuje. Koniecznie spróbujcie...
Duszona wołowina z warzywami - VIDEO

15

łatwe

60 min.
Wołowina jest mięsem, które dobrze komponuje się z warzywami korzeniowymi. Dlatego tak często prz...
Kociołek z wołowym gulaszem na ostro

38

łatwe

60 min.
Gulasz z ostrą papryką to świetny pomysł na mroźne, zimowe wieczory. Rozgrzeje nawet największych...
Gulasz wołowy z pęczakiem

12

łatwe

90 min.
Dania z wołowiny są aromatyczne, wyraziste i pełne smaku. Pojawiają się często w domowym menu jak...
Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami

22

łatwe

45 min.
Wariacji na temat gulaszu jest bardzo wiele. W każdym z nich miękkie, duszone w sosie kawałki mię...
Gulasz wołowy z kaszą gryczaną

10

łatwe

90 min.
Gulasz wołowy z kaszą gryczaną to bardzo sycąca, aromatyczna potrawa, która doskonale sprawdzi si...
Gulasz wołowy na czerwonym winie

13

łatwe

60 min.
Gulasz wołowy to popularne danie węgierskie, które na dobre zadomowiło się w polskiej kuchni. Nad...
Francuski gulasz z winem

15

łatwe

45 min.
Gulasz występuje w różnych wersjach, ale czy słyszałaś o francuskim gulaszu wołowym z winem Beef...
Gulasz wołowy z musztardą

13

łatwe

60 min.
Wołowina to dobra propozycja na wyraziste danie obiadowe. Przygotowana z dodatkiem warzyw i muszt...
Gulasz wołowy po myśliwsku

8

łatwe

60 min.
Gulasz wołowy po myśliwsku jest nie tylko smaczny, ale i efektownie prezentuje się na stole. Przy...
Gulasz cebulowy

6

łatwe

60 min.
Gulasz to pochodzące z kuchni węgierskiej danie, które – dla uzyskania właściwej konsystencji – p...
Bitki wołowe w sosie pomidorowym - VIDEO

7

łatwe

45 min.
Duszone mięso to częsty pomysł na obiad. Zwykle sięgamy po wieprzowinę, ale czasem każdemu potrze...
Gulasz z pomidorami

6

łatwe

60 min.
Gulasz z pomidorami to doskonała propozycja na główne danie. Przygotowany ze świeżych i dobrej ja...
Gulasz z wołowiny

8

łatwe

90 min.
Wołowina to nie tylko rostbef i udziec – wyśmienite danie przygotujesz także z wołowych ogonów. U...
Obfity gulasz wołowy

5

łatwe

60 min.
Bogactwo warzyw, soczyste mięso w gęstym sosie z wyrazistymi przyprawami i kremowe ziemniaczane p...
Gulasz z fasolką szparagową

1

łatwe

60 min.
Jeśli szukasz inspiracji na danie obiadowe lub kolację, wypróbuj przepis na gulasz węgierski z fa...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wołowyGulasz wołowy

Jeśli planujesz przyrządzić danie z mięsem wołowym w roli głównej, to skuś się koniecznie na jeden z pysznych gulaszy. Do jego przygotowania użyj goleni, łopatki, pręgi, karkówki albo udźca. Postaraj się wybrać odpowiedni kawałek mięsa, to znaczy bez znacznych przebarwień, stosunkowo jednolity i dojrzały. Wołowina przed obróbką powinna trochę poleżeć na desce do krojenia – aż do momentu, gdy nabierze temperatury pokojowej. Pamiętaj, że ten typ mięsa jest „wymagający”, należy go dość długo dusić, ale smak potrawy wynagrodzi Ci z pewnością czas oczekiwania na danie. Nie znaczy to jednak, że przy robieniu gulaszu trzeba się dużo napracować. Twoje zadanie polega na tym, by składniki pokroić, mięso podsmażyć, a następnie połączyć z warzywami i całość doprawić. Proces duszenia nie wymaga już Twojego udziału. Istnieje przekonanie, że wołowinę najlepiej solić przed podaniem, aby zapobiec jej twardnieniu, jednak coraz częściej spotkać można opinię, że dodatek soli przed smażeniem nie zaszkodzi mięsu dobrej jakości, a z pewnością pozytywnie wpłynie na jego smak. Gulasz będzie gotowy, gdy wołowina stanie się krucha i miękka, dosłownie rozpadająca się w daniu. Do klasycznych sposobów podania należy serwowanie tego dania w towarzystwie kasz, ziemniaków, mącznych klusek oraz dodatków warzywnych. Mogą być to na przykład kiszone ogórki, zasmażane buraki czy mizeria posypana koperkiem. Gulasz nie jest daniem sezonowym, choć przez to, że jada się go na ciepło i często dzięki dodatkowi odpowiednich przypraw ma pikantny smak, kojarzy się z porą jesienno-zimową. Warto jednak po niego sięgać za każdym razem, gdy masz ochotę na coś pysznego z mięsem jako głównym składnikiem. Zwłaszcza, że danie to świetnie sprawdzi się przy wielu okazjach: jako obiad, kolacja, potrawa serwowana podczas uroczystości czy nawet na biwaku. Nie ma w końcu nic pyszniejszego niż gulasz wołowy zrobiony w kociołku nad ogniskiem. Wypróbuj koniecznie. Z fasolką szparagową i warzywami, z pomidorami, z musztardą, z curry – przekonaj się, który dodatek najbardziej przypadnie Ci do gustu.