Przepisy na Kanapki na ciepło | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Kanapki na ciepło

33 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki na ciepłoKanapki na ciepło

Szukasz alternatywy dla tostów z serem? Kanapki na ciepło przyrządzisz z wieloma innymi dodatkami. Jeśli chcesz zrobić je na śniadanie, podaj do nich jajka, np. w formie croque madame. To francuska wersja opiekanych kanapek, podawana z szynką, serem oraz sadzonym jajkiem. Jako ciepły dodatek do pieczywa dobrze pasują też jajka po florentyńsku, czyli jajka w koszulkach. Przygotuj do nich blanszowany szpinak. Ostrożnie układaj na nim jajka, tak by nie wypłynęło z nich żółtko. Dopraw pieprzem i udekoruj drobno posiekanym szczypiorkiem i sosem holenderskim. Inną ciekawą propozycją śniadaniową są walijskie grzanki z serem. Zapieka się je z gęstym sosem, przygotowanym na bazie tłustej śmietany, sera cheddar, musztardy, majonezu i mąki. Opiecz je, aż się zarumienią i skrop sosem Worcester. Podaj z pikantnymi dodatkami, dobrze będą jednak smakowały także samodzielnie. Spróbuj też wersji z bekonem lub pieczarkami. Jeśli zależy Ci na szybkim daniu, zrób tosty francuskie. Kromki chleba usmaż po obtoczeniu ich w roztrzepanym jajku. Ciepłe kanapki to także dobry sposób na przekąskę do podania podczas przyjęcia. Przygotuj je na niewielkich kromkach pieczywa, np. z bagietki, ciabatty albo bułki wrocławskiej. Bagietki skrop oliwą i zapiecz. Przygotuj do nich pastę na bazie serka, udekoruj suszonymi pomidorami i ziołami. Będą pasować także oliwki i kapary. Do ciabatty podaj z kolei podsmażonego oscypka z konfiturą żurawinową i wędzonym kurczakiem. Lubisz sos bolognese? Przygotuj go na gęsto i wykorzystaj do grzanek. Na każdej z nich połóż plasterek żółtego sera i zapiekaj, aż zacznie się rumienić. Kanapki na ciepło to także dobry sposób na obiad. Pełnoziarnistą bułkę nadziej masą z kurczaka, majonezu i relishu ogórkowego, czyli sosu na bazie marynowanych ogórków. Sprawdzą się też starte ogórki konserwowe, doprawione ostrą przyprawą, np. papryczką chili. Dołóż także szpinak i ser, a na koniec opiecz kanapkę. Podaj ją z sałatką albo kremową zupą. Zainspiruj się naszymi przepisami i spróbuj kanapek w nieco innej odsłonie.