Przepisy na Makaron po chińsku
29 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Makaron po chińsku
Makron jest głównym składnikiem wielu dań, m.in. zapiekanek i sałatek. Jeśli tym razem chcesz go podać w bardziej orientalnej wersji, postaw na makaron po chińsku. Istnieje kilka jego odmian – możesz zdecydować się na makaron ryżowy, pszenny, jajeczny lub sojowy. Niezależnie od tego jaki rodzaj wybierzesz, przygotuj go w patelni wok, z dodatkiem różnych warzyw – doskonale sprawdzą się brokuły, papryka, cukinia, bakłażan, a także fasolka szparagowa czy kukurydza. Pamiętaj, że makaron po chińsku wspaniale komponuje się również z kapustą bok choy lub kapustą pekińską, najlepiej pokrojoną w paski. Oprócz warzyw, możesz również dorzucić kawałki kurczaka, kaczki lub wieprzowiny. By jeszcze bardziej podkreślić orientalny smak dania, koniecznie przypraw go: imbirem, sosem sojowym, olejem sezamowy oraz chili. Makaron po chińsku świetnie smakuje zarówno serwowany solo, jak i jako główny składnik zup czy sałatek. Jeśli lubisz nieco kwaskowy smak dań, koniecznie przygotuj chińską zupę cytrynową. Zastanawiasz się, jak ją zrobić? Grzyby mun i makaron ryżowy zalej wrzącą wodą (całość odstaw na kilka minut). W tym czasie, do 0,5 litra wody dodaj dwie kostki rosołowe, pokrojony imbir z listkiem cytrynowym, drobno posiekaną papryczkę chili oraz trawę cytrynową. Po kilku minutach gotowania, wrzuć do wywaru kawałki kurczaka, a następnie krewetki, grzyby i makaron. Smak zupy jeszcze bardziej podkreślisz posiekanym w słupki szczypiorkiem, kolendrą oraz sosem sojowym. Nie zapomnij również o chrupiącym makaronie z kapustą pekińską i imbirem. Sekret tego dania tkwi w sosie, który wykonasz, łącząc ze sobą słodki sos chilli, sos sojowy oraz sok z cytryny. Kiedy makaron napęcznieje i zrobi się chrupiący, przełóż go razem z kapustą do głębokich talerzy lub miseczek, zalej sosem i podawaj od razu. Wypróbuj nasze przepisy na makaron po chińsku – możesz go łączyć z ulubionymi składnikami i podawać w różnej postaci. Oprócz sprawdzonych przepisów, czekają na Ciebie również przydatne porady szefa kuchni. Zapraszamy do lektury i wspólnego gotowania!