Przepisy na Makaron po chińsku
29 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (29) 
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Makaron po chińsku
Makron jest głównym składnikiem wielu dań, m.in. zapiekanek i sałatek. Jeśli tym razem chcesz go podać w bardziej orientalnej wersji, postaw na makaron po chińsku. Istnieje kilka jego odmian – możesz zdecydować się na makaron ryżowy, pszenny, jajeczny lub sojowy. Niezależnie od tego jaki rodzaj wybierzesz, przygotuj go w patelni wok, z dodatkiem różnych warzyw – doskonale sprawdzą się brokuły, papryka, cukinia, bakłażan, a także fasolka szparagowa czy kukurydza. Pamiętaj, że makaron po chińsku wspaniale komponuje się również z kapustą bok choy lub kapustą pekińską, najlepiej pokrojoną w paski. Oprócz warzyw, możesz również dorzucić kawałki kurczaka, kaczki lub wieprzowiny. By jeszcze bardziej podkreślić orientalny smak dania, koniecznie przypraw go: imbirem, sosem sojowym, olejem sezamowy oraz chili. Makaron po chińsku świetnie smakuje zarówno serwowany solo, jak i jako główny składnik zup czy sałatek. Jeśli lubisz nieco kwaskowy smak dań, koniecznie przygotuj chińską zupę cytrynową. Zastanawiasz się, jak ją zrobić? Grzyby mun i makaron ryżowy zalej wrzącą wodą (całość odstaw na kilka minut). W tym czasie, do 0,5 litra wody dodaj dwie kostki rosołowe, pokrojony imbir z listkiem cytrynowym, drobno posiekaną papryczkę chili oraz trawę cytrynową. Po kilku minutach gotowania, wrzuć do wywaru kawałki kurczaka, a następnie krewetki, grzyby i makaron. Smak zupy jeszcze bardziej podkreślisz posiekanym w słupki szczypiorkiem, kolendrą oraz sosem sojowym. Nie zapomnij również o chrupiącym makaronie z kapustą pekińską i imbirem. Sekret tego dania tkwi w sosie, który wykonasz, łącząc ze sobą słodki sos chilli, sos sojowy oraz sok z cytryny. Kiedy makaron napęcznieje i zrobi się chrupiący, przełóż go razem z kapustą do głębokich talerzy lub miseczek, zalej sosem i podawaj od razu. Wypróbuj nasze przepisy na makaron po chińsku – możesz go łączyć z ulubionymi składnikami i podawać w różnej postaci. Oprócz sprawdzonych przepisów, czekają na Ciebie również przydatne porady szefa kuchni. Zapraszamy do lektury i wspólnego gotowania!