Przepisy na Tagliatelle
54 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej
Tagliatelle
Makaron tagliatelle nie ma sobie równych! Te makaronowe niteczki dodadzą szyku i włoskiego charakteru każdej potrawie. Tagliatelle wprost przepada za kąpielami w aromatycznych sosach. Pomidorowy, czosnkowy, a może śmietanowo-musztardowy? Smakowitych wariacji znajdziesz bez liku. Śmiało serwuj tagliatelle w towarzystwie drobiu, ryb czy owoców morza. Całość udekoruj startym serem i świeżymi ziołami. Buon appetito! Już dziś poczuj klimat słonecznej Italii w swojej kuchni i stwórz prawdziwe arcydzieło na talerzu. Z naszymi przepisami na tagliatelle to proste!
Dla kogo?
Pomysły na makaron tagliatelle z pewnością przypadną do gustu wszystkim wielbicielom niepowtarzalnych włoskich kulinariów. Makaronowym specjałom nie oprą się zarówno dorośli, jak i dzieci. Widelce w dłoń, zawijamy, a na koniec zjadamy ze smakiem.
Na jaką okazję?
Nie nawijamy makaronu na uszy - tagliatelle pasuje na każdą okazję. Wykwintna kolacja czy codzienny obiad - strzałem w dziesiątkę będzie tagliatelle. Przepisy na ten makaron to sposób na nieskomplikowanie, a zarazem aromatyczne, pożywne oraz rozpływające się w ustach danie. Prawdziwe niebo w gębie!
Czy wiesz, że?
Istnieje wiele opowiadań oraz legend opisujących powstanie tego klasycznego przysmaku. Jedna z nich głosi, że tagliatelle swój wygląd zawdzięcza ślubnej fryzurze Lukrecji d’Este. Słynny renesansowy mistrz kuchni Zefirano zainspirował się uczesaniem księżniczki i odwzorował je za pomocą długich nitek makaronu.
Dla urozmaicenia:
Tagliatelle przyrządza się jak świeży makaron. Dlatego też jego szorstkie i porowate niteczki idealnie komponują się z gęstymi sosami z wołowiną, wieprzowiną albo cielęciną. Makaron znakomicie odnajdzie się także w przepisach na potrawy wegetariańskie, podawany na przykład z pomidorami oraz bazylią.