Przepisy na Tagliatelle
54 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Tagliatelle
Makaron tagliatelle nie ma sobie równych! Te makaronowe niteczki dodadzą szyku i włoskiego charakteru każdej potrawie. Tagliatelle wprost przepada za kąpielami w aromatycznych sosach. Pomidorowy, czosnkowy, a może śmietanowo-musztardowy? Smakowitych wariacji znajdziesz bez liku. Śmiało serwuj tagliatelle w towarzystwie drobiu, ryb czy owoców morza. Całość udekoruj startym serem i świeżymi ziołami. Buon appetito! Już dziś poczuj klimat słonecznej Italii w swojej kuchni i stwórz prawdziwe arcydzieło na talerzu. Z naszymi przepisami na tagliatelle to proste!
Dla kogo?
Pomysły na makaron tagliatelle z pewnością przypadną do gustu wszystkim wielbicielom niepowtarzalnych włoskich kulinariów. Makaronowym specjałom nie oprą się zarówno dorośli, jak i dzieci. Widelce w dłoń, zawijamy, a na koniec zjadamy ze smakiem.
Na jaką okazję?
Nie nawijamy makaronu na uszy - tagliatelle pasuje na każdą okazję. Wykwintna kolacja czy codzienny obiad - strzałem w dziesiątkę będzie tagliatelle. Przepisy na ten makaron to sposób na nieskomplikowanie, a zarazem aromatyczne, pożywne oraz rozpływające się w ustach danie. Prawdziwe niebo w gębie!
Czy wiesz, że?
Istnieje wiele opowiadań oraz legend opisujących powstanie tego klasycznego przysmaku. Jedna z nich głosi, że tagliatelle swój wygląd zawdzięcza ślubnej fryzurze Lukrecji d’Este. Słynny renesansowy mistrz kuchni Zefirano zainspirował się uczesaniem księżniczki i odwzorował je za pomocą długich nitek makaronu.
Dla urozmaicenia:
Tagliatelle przyrządza się jak świeży makaron. Dlatego też jego szorstkie i porowate niteczki idealnie komponują się z gęstymi sosami z wołowiną, wieprzowiną albo cielęciną. Makaron znakomicie odnajdzie się także w przepisach na potrawy wegetariańskie, podawany na przykład z pomidorami oraz bazylią.