Przepisy na Tagliatelle | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Tagliatelle

54 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TagliatelleTagliatelle

Makaron tagliatelle nie ma sobie równych! Te makaronowe niteczki dodadzą szyku i włoskiego charakteru każdej potrawie. Tagliatelle wprost przepada za kąpielami w aromatycznych sosach. Pomidorowy, czosnkowy, a może śmietanowo-musztardowy? Smakowitych wariacji znajdziesz bez liku. Śmiało serwuj tagliatelle w towarzystwie drobiu, ryb czy owoców morza. Całość udekoruj startym serem i świeżymi ziołami. Buon appetito! Już dziś poczuj klimat słonecznej Italii w swojej kuchni i stwórz prawdziwe arcydzieło na talerzu. Z naszymi przepisami na tagliatelle to proste!

Dla kogo?

Pomysły na makaron tagliatelle z pewnością przypadną do gustu wszystkim wielbicielom niepowtarzalnych włoskich kulinariów. Makaronowym specjałom nie oprą się zarówno dorośli, jak i dzieci. Widelce w dłoń, zawijamy, a na koniec zjadamy ze smakiem.

Na jaką okazję?

Nie nawijamy makaronu na uszy - tagliatelle pasuje na każdą okazję. Wykwintna kolacja czy codzienny obiad - strzałem w dziesiątkę będzie tagliatelle. Przepisy na ten makaron to sposób na nieskomplikowanie, a zarazem aromatyczne, pożywne oraz rozpływające się w ustach danie. Prawdziwe niebo w gębie!

Czy wiesz, że?

Istnieje wiele opowiadań oraz legend opisujących powstanie tego klasycznego przysmaku. Jedna z nich głosi, że tagliatelle swój wygląd zawdzięcza ślubnej fryzurze Lukrecji d’Este. Słynny renesansowy mistrz kuchni Zefirano zainspirował się uczesaniem księżniczki i odwzorował je za pomocą długich nitek makaronu.

Dla urozmaicenia:

Tagliatelle przyrządza się jak świeży makaron. Dlatego też jego szorstkie i porowate niteczki idealnie komponują się z gęstymi sosami z wołowiną, wieprzowiną albo cielęciną. Makaron znakomicie odnajdzie się także w przepisach na potrawy wegetariańskie, podawany na przykład z pomidorami oraz bazylią.