Naleśniki - przepisy na naleśniki na słono i słodko | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Naleśniki

170 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - NaleśnikiNaleśniki

Na słodko lub na słono, zapiekane lub smażone – naleśniki przygotujesz na wiele sposobów. Możesz je podawać zarówno na deser, jak i na obiad czy kolację. Wystarczy, że dobierzesz odpowiedni farsz. W wersji na słodko sprawdzi się jako nadzienie: twaróg, dżem, czekolada oraz owoce, szczególnie banany, truskawki czy pomarańcze (doskonałym uzupełnieniem takiego dania będzie bita śmietana). Natomiast do wersji wytrawnej najlepiej pasują warzywa, ser oraz ryby lub mięso mielone. Sekret udanych naleśników tkwi jednak nie tylko w farszu, ale przede wszystkim w cieście. To do naleśników może być grubsze i puszyste lub bardzo cienkie. Wybór zależy od Ciebie. Aby je zrobić, potrzebujesz niewiele czasu i składników. Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, mleko, wodę, a następnie olej roślinny. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Naleśniki będą pulchniejsze, jeśli użyjesz wody gazowanej. Usmaż je na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej z cienkim dnem. Jeśli lubisz kwaśne owoce, koniecznie przygotuj danie z wiśniami. Ich smak wzbogacisz, dodając odrobinę cynamonu oraz zastępując cukier miodem lub syropem klonowym. Tak przygotowane naleśniki posyp uprażonymi płatkami migdałowymi lub startą mleczną czekoladą. Na koniec udekoruj listkami melisy lub mięty. Wolisz wersję na słono, z warzywami? W takim razie proponujemy naleśniki z brokułami i kozim serem. Na zimne ciasto nałóż ser, a na nim posiekane różyczki brokułu, pokrojoną w kostkę paprykę oraz plaster szynki parmeńskiej. Następnie całość zroluj i podsmażaj, aż do uzyskania złocistego koloru ciasta. Alternatywą dla tej wersji są naleśniki z trzema serami w sosie pomidorowym. Farsz tej potrawy składa się ze szpinaku i – oczywiście – trzech rodzajów sera: twardego, długo dojrzewającego parmezanu, goudy oraz tłustego twarogu (możesz go ewentualnie zastąpić serem feta). Warto także pamiętać o dodaniu czosnku, który nada daniu jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Już teraz sprawdź nasze przepisy na naleśniki i podawaj je jako danie obiadowe lub deser!