Przepisy na Naleśniki
169 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Naleśniki
Na słodko lub na słono, zapiekane lub smażone – naleśniki przygotujesz na wiele sposobów. Możesz je podawać zarówno na deser, jak i na obiad czy kolację. Wystarczy, że dobierzesz odpowiedni farsz. W wersji na słodko sprawdzi się jako nadzienie: twaróg, dżem, czekolada oraz owoce, szczególnie banany, truskawki czy pomarańcze (doskonałym uzupełnieniem takiego dania będzie bita śmietana). Natomiast do wersji wytrawnej najlepiej pasują warzywa, ser oraz ryby lub mięso mielone. Sekret udanych naleśników tkwi jednak nie tylko w farszu, ale przede wszystkim w cieście. To do naleśników może być grubsze i puszyste lub bardzo cienkie. Wybór zależy od Ciebie. Aby je zrobić, potrzebujesz niewiele czasu i składników. Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, mleko, wodę, a następnie olej roślinny. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Naleśniki będą pulchniejsze, jeśli użyjesz wody gazowanej. Usmaż je na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej z cienkim dnem. Jeśli lubisz kwaśne owoce, koniecznie przygotuj danie z wiśniami. Ich smak wzbogacisz, dodając odrobinę cynamonu oraz zastępując cukier miodem lub syropem klonowym. Tak przygotowane naleśniki posyp uprażonymi płatkami migdałowymi lub startą mleczną czekoladą. Na koniec udekoruj listkami melisy lub mięty. Wolisz wersję na słono, z warzywami? W takim razie proponujemy naleśniki z brokułami i kozim serem. Na zimne ciasto nałóż ser, a na nim posiekane różyczki brokułu, pokrojoną w kostkę paprykę oraz plaster szynki parmeńskiej. Następnie całość zroluj i podsmażaj, aż do uzyskania złocistego koloru ciasta. Alternatywą dla tej wersji są naleśniki z trzema serami w sosie pomidorowym. Farsz tej potrawy składa się ze szpinaku i – oczywiście – trzech rodzajów sera: twardego, długo dojrzewającego parmezanu, goudy oraz tłustego twarogu (możesz go ewentualnie zastąpić serem feta). Warto także pamiętać o dodaniu czosnku, który nada daniu jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Już teraz sprawdź nasze przepisy na naleśniki i podawaj je jako danie obiadowe lub deser!