Przepisy na Dania z jajkami
365 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Dania z jajkami
Jajko używane jest do przyrządzania wielu różnych potraw. Może być także serwowane jako samodzielna przystawka. Jako ta, występuje w rozmaitych wariantach: gotowane na twardo i na miękko, sadzone. Jest też bazą jajecznic i omletów. Jak wśród tylu opcji wybrać tę właściwą dla siebie? Najlepszym rozwiązaniem będzie wypróbowanie ich wszystkich. Na śniadanie sprawdzi się popularna jajecznica. To danie, które można przygotowywać z użyciem różnych składników. Warta uwagi jest kompozycja z brokułami, serem feta czy z łososiem. Kolejną śniadaniową propozycją są omlety. Przygotowywać je można na dwa sposoby: francuski i hiszpański (nazywany tortillą). Pierwszy z nich przyrządza się, smażąc na niewielkiej ilości tłuszczu wymieszane ze sobą: jajko i wodę. Występuje też w wariancie z niewielką ilością mleka i soli. Gotowy omlet przygotowywany w sposób francuski powinien być zarumieniony na złoto z jednej strony. Następnie składa się go na pół, wnętrze przekładając wybranymi składnikami. W przypadku omletu hiszpańskiego, dodatki umieszcza się wewnątrz płynnej masy jajecznej. Od wersji francuskiej odróżnia go to, że jest grubszy i opiekany dwustronnie. Inną, dobrą propozycją, szczególnie polecaną na wykwintne śniadania, będą jajka po benedyktyńsku. Ich przygotowanie jest, wbrew pozorom, dosyć proste: wystarczy do wrzątku z octem i szczyptą soli wbijać delikatnie jajka, pamiętając o stałym, delikatnym mieszaniu wody. Równie atrakcyjną propozycją będą jajka po florentyńsku, które podaje się na chrupiących grzankach. Miękkie żółtko będzie się efektownie rozlewało po kanapce. Pamiętaj, że jajka możesz dodać również jako składnik sałatek, w szczególności tych, które zawierają w sobie majonez. Przygotujesz z niego także smaczne pasty kanapkowe – wystarczy je pokroić lub zmiażdżyć i wymieszać z dowolnymi składnikami. Na przyjęcia sprawdzą się natomiast jajka faszerowane, ugotowane na twardo będą stanowić smaczną przystawkę lub danie bufetowe. Do ich dekoracji użyj majonezu i wybranych naci. Sprawdź nasze jajeczne propozycje i wybierz z nich swoje ulubione.






