Przepisy na Dania z jajkami

4002 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (4002)

Sznycelki drobiowe po francusku
ratingratingratingratingrating

1166

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli masz ochotę przygotować na obiad coś, czego twoi bliscy nie mieli jeszcze do tej pory na ta...
Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO
ratingratingratingratingrating

694

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zapiekanki z mięsem mielonym w roli głównej to dania treściwe, szybkie w przygotowaniu, a co nie...
Ciasto na słodkie naleśniki
ratingratingratingratingrating

496

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Naleśniki na słodko są idealnym pomysłem na deser, jeśli Twoja miłość do słodyczy nie zna granic...
Kotleciki z jajek a la carbonara
ratingratingratingratingrating

452

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
ratingratingratingratingrating

812

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to świetna propozycja na danie obiadowe bądź kolację. Sprawdza...
Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem
ratingratingratingratingrating

345

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kotlety mielone to sprawdzone i bardzo popularne danie obiadowe, które stało się już klasykiem ku...
Kartacze
ratingratingratingratingrating

336

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Kartacz, zwany także cepelinem, to potrawa popularna zwłaszcza we wschodniej Polsce. Często mówi...
Naleśniki z kurczakiem  i brokułami
ratingratingratingratingrating

257

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Naleśniki to danie znane na całym świecie, które często gości na naszych stołach. Trudno się temu...
Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

476

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ze względu na swój intensywnie zielony kolor przywołuje skojarzenie z nadchodzącą wiosną. Wraz z...
Zapiekanka z cukinii z makaronem
ratingratingratingratingrating

177

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski
ratingratingratingratingrating

331

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Kotlet z niespodzianką! Zachwyca nie tylko soczystym mięsem, ale też ukrytymi pod panierką wyrazi...
Musaka z cukinią
ratingratingratingratingrating

328

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Musaka jest jednym ze sztandarowych dań kuchni greckiej – to zapiekanka z bakłażanów, przełożonyc...
Szwedzkie klopsiki “Köttbullar” z kiszonym ogórkiem
ratingratingratingratingrating

301

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Drobne klopsiki z mięsa mielonego to bardzo popularna w Szwecji potrawa. Klopsy po szwedzku w sos...
Knedle serowe
ratingratingratingratingrating

295

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Dania mączne, zwłaszcza te podane na słodko, to prawdziwy comfort food w wersji polskiej – popraw...
Ziemniaki faszerowane po chłopsku
ratingratingratingratingrating

315

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ziemniaki i śledzie to duet, który doskonale ze sobą współgra. Kto z nas nie zna sałatki śledziow...
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
ratingratingratingratingrating

209

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Połączenie kalafiora i drobnej kaszy jaglanej to przepis na warzywne kotlety o idealnej strukturz...
Kolorowy omlet z warzywami z ziołowym dipem
ratingratingratingratingrating

187

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Omlety – puszyste jajeczne placki, są podawane zarówno na słono, jak i na słodko. W wytrawnej wer...
Gołąbki - VIDEO
ratingratingratingratingrating

252

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Potrawa, której chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na samą myśl o niej przychodzą nam do głowy...
Naleśniki à la buritos
ratingratingratingratingrating

323

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Delikatne naleśniki nadziewamy farszem z mięsa i fasoli z dodatkiem sosu bolognese. Spróbujcie...
Puszyste placki z jabłkami
ratingratingratingratingrating

198

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Bardzo delikatne, pachnące i puszyste placki z jabłkami to doskonała propozycja na szybki słodki...
Pieczeń rzymska z udźca indyka
ratingratingratingratingrating

190

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pieczeń rzymska to eleganckie danie, serwowane najczęściej z okazji świąt i uroczystości rodzinny...
Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

249

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chcesz urozmaicić swoje menu lub szukasz sposobu na pyszny obiad? Pieczony schab z ziołowym nadzi...
Kurczak w cieście
ratingratingratingratingrating

175

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Kurczaka jadamy bardzo często – do obiadu, sałatki czy w kanapkach. A może spróbować przyrządzić...
Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami
ratingratingratingratingrating

248

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami to szybka i smaczna przekąska, odpowiedni...
Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem
ratingratingratingratingrating

184

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Znudziły ci się zwyczajne mielone, a twoi bliscy mają już dość widoku i smaku mięsa mielonego? Ma...
Jajka faszerowane awokado
ratingratingratingratingrating

267

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Szukasz inspiracji na jajka faszerowane? Spróbuj ich wersji z dodatkiem awokado. Ten owoc bardzo...
Puszyste leniwe z cynamonem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

208

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kluski leniwe z cynamonem znają chyba wszyscy. Cieszą się niezmienną popularnością od wielu lat...
Parówki w cieście francuskim z warzywami
ratingratingratingratingrating

188

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Parówki w cieście to świetny sposób na prostą i jednocześnie efektowną przekąskę, którą możesz po...
Francuskie tosty serowe
ratingratingratingratingrating

179

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wyśmienite francuskie tosty serowe to szybki sposób na ciepłe śniadanie. Francuzi jadają je na sł...
Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem
ratingratingratingratingrating

199

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Śledź jest dobrą podstawą nie tylko codziennych sałatek, ale również tych bardziej złożonych. Udo...
Świąteczna sałatka warstwowa z jajkiem, buraczkami i śledziem
ratingratingratingratingrating

254

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sałatka warstwowa jest daniem, które sprawdzi się nie tylko na święta, ale również na inne wyjątk...

Ciekawostki i porady

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z jajkamiDania z jajkami

Jajko używane jest do przyrządzania wielu różnych potraw. Może być także serwowane jako samodzielna przystawka. Jako ta, występuje w rozmaitych wariantach: gotowane na twardo i na miękko, sadzone. Jest też bazą jajecznic i omletów. Jak wśród tylu opcji wybrać tę właściwą dla siebie? Najlepszym rozwiązaniem będzie wypróbowanie ich wszystkich. Na śniadanie sprawdzi się popularna jajecznica. To danie, które można przygotowywać z użyciem różnych składników. Warta uwagi jest kompozycja z brokułami, serem feta czy z łososiem. Kolejną śniadaniową propozycją są omlety. Przygotowywać je można na dwa sposoby: francuski i hiszpański (nazywany tortillą). Pierwszy z nich przyrządza się, smażąc na niewielkiej ilości tłuszczu wymieszane ze sobą: jajko i wodę. Występuje też w wariancie z niewielką ilością mleka i soli. Gotowy omlet przygotowywany w sposób francuski powinien być zarumieniony na złoto z jednej strony. Następnie składa się go na pół, wnętrze przekładając wybranymi składnikami. W przypadku omletu hiszpańskiego, dodatki umieszcza się wewnątrz płynnej masy jajecznej. Od wersji francuskiej odróżnia go to, że jest grubszy i opiekany dwustronnie. Inną, dobrą propozycją, szczególnie polecaną na wykwintne śniadania, będą jajka po benedyktyńsku. Ich przygotowanie jest, wbrew pozorom, dosyć proste: wystarczy do wrzątku z octem i szczyptą soli wbijać delikatnie jajka, pamiętając o stałym, delikatnym mieszaniu wody. Równie atrakcyjną propozycją będą jajka po florentyńsku, które podaje się na chrupiących grzankach. Miękkie żółtko będzie się efektownie rozlewało po kanapce. Pamiętaj, że jajka możesz dodać również jako składnik sałatek, w szczególności tych, które zawierają w sobie majonez. Przygotujesz z niego także smaczne pasty kanapkowe – wystarczy je pokroić lub zmiażdżyć i wymieszać z dowolnymi składnikami. Na przyjęcia sprawdzą się natomiast jajka faszerowane, ugotowane na twardo będą stanowić smaczną przystawkę lub danie bufetowe. Do ich dekoracji użyj majonezu i wybranych naci. Sprawdź nasze jajeczne propozycje i wybierz z nich swoje ulubione.