Przepisy na Dania z jajkami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Dania z jajkami

333 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z jajkamiDania z jajkami

Jajko używane jest do przyrządzania wielu różnych potraw. Może być także serwowane jako samodzielna przystawka. Jako ta, występuje w rozmaitych wariantach: gotowane na twardo i na miękko, sadzone. Jest też bazą jajecznic i omletów. Jak wśród tylu opcji wybrać tę właściwą dla siebie? Najlepszym rozwiązaniem będzie wypróbowanie ich wszystkich. Na śniadanie sprawdzi się popularna jajecznica. To danie, które można przygotowywać z użyciem różnych składników. Warta uwagi jest kompozycja z brokułami, serem feta czy z łososiem. Kolejną śniadaniową propozycją są omlety. Przygotowywać je można na dwa sposoby: francuski i hiszpański (nazywany tortillą). Pierwszy z nich przyrządza się, smażąc na niewielkiej ilości tłuszczu wymieszane ze sobą: jajko i wodę. Występuje też w wariancie z niewielką ilością mleka i soli. Gotowy omlet przygotowywany w sposób francuski powinien być zarumieniony na złoto z jednej strony. Następnie składa się go na pół, wnętrze przekładając wybranymi składnikami. W przypadku omletu hiszpańskiego, dodatki umieszcza się wewnątrz płynnej masy jajecznej. Od wersji francuskiej odróżnia go to, że jest grubszy i opiekany dwustronnie. Inną, dobrą propozycją, szczególnie polecaną na wykwintne śniadania, będą jajka po benedyktyńsku. Ich przygotowanie jest, wbrew pozorom, dosyć proste: wystarczy do wrzątku z octem i szczyptą soli wbijać delikatnie jajka, pamiętając o stałym, delikatnym mieszaniu wody. Równie atrakcyjną propozycją będą jajka po florentyńsku, które podaje się na chrupiących grzankach. Miękkie żółtko będzie się efektownie rozlewało po kanapce. Pamiętaj, że jajka możesz dodać również jako składnik sałatek, w szczególności tych, które zawierają w sobie majonez. Przygotujesz z niego także smaczne pasty kanapkowe – wystarczy je pokroić lub zmiażdżyć i wymieszać z dowolnymi składnikami. Na przyjęcia sprawdzą się natomiast jajka faszerowane, ugotowane na twardo będą stanowić smaczną przystawkę lub danie bufetowe. Do ich dekoracji użyj majonezu i wybranych naci. Sprawdź nasze jajeczne propozycje i wybierz z nich swoje ulubione.