Przepisy na Dania z jajkami

1144 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (4061)

Sznycelki drobiowe po francusku
ratingratingratingratingrating

1090

difficulty

łatwe

15 min.
Jeśli masz ochotę przygotować na obiad coś, czego twoi bliscy nie mieli jeszcze do tej pory na ta...
Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO
ratingratingratingratingrating

665

difficulty

łatwe

45 min.
Zapiekanki z mięsem mielonym w roli głównej to dania treściwe, szybkie w przygotowaniu, a co nie...
Ciasto na słodkie naleśniki
ratingratingratingratingrating

474

difficulty

łatwe

15 min.
Naleśniki na słodko są idealnym pomysłem na deser, jeśli Twoja miłość do słodyczy nie zna granic...
Kotleciki z jajek a la carbonara
ratingratingratingratingrating

427

difficulty

łatwe

45 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
ratingratingratingratingrating

785

difficulty

łatwe

60 min.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to świetna propozycja na danie obiadowe bądź kolację. Sprawdza...
Placki z cukinii z serem feta
ratingratingratingratingrating

281

difficulty

łatwe

30 min.
Cukinia to warzywo, z którego przygotujesz wiele interesujących dań, w tym placuszki. Delikatnie...
Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem
ratingratingratingratingrating

312

difficulty

łatwe

30 min.
Kotlety mielone to sprawdzone i bardzo popularne danie obiadowe, które stało się już klasykiem ku...
Kartacze
ratingratingratingratingrating

329

difficulty

trudne

60 min.
Kartacz, zwany także cepelinem, to potrawa popularna zwłaszcza we wschodniej Polsce. Często mówi...
Naleśniki z kurczakiem  i brokułami
ratingratingratingratingrating

236

difficulty

łatwe

60 min.
Naleśniki to danie znane na całym świecie, które często gości na naszych stołach. Trudno się temu...
Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

442

difficulty

łatwe

30 min.
Ze względu na swój intensywnie zielony kolor przywołuje skojarzenie z nadchodzącą wiosną. Wraz z...
Zapiekanka z cukinii z makaronem
ratingratingratingratingrating

167

difficulty

łatwe

45 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski
ratingratingratingratingrating

304

difficulty

łatwe

30 min.
Klasyczny kurczak cordon blue kryje w środku wyborną niespodziankę - kremowy ser i szynkę...
Musaka z cukinią
ratingratingratingratingrating

322

difficulty

łatwe

45 min.
Musaka jest jednym ze sztandarowych dań kuchni greckiej – to zapiekanka z bakłażanów, przełożonyc...
Szwedzkie klopsiki “Köttbullar” z kiszonym ogórkiem
ratingratingratingratingrating

273

difficulty

łatwe

20 min.
Drobne klopsiki z mięsa mielonego to bardzo popularna w Szwecji potrawa. Klopsy po szwedzku w sos...
Knedle serowe
ratingratingratingratingrating

270

difficulty

łatwe

45 min.
Dania mączne, zwłaszcza te podane na słodko, to prawdziwy comfort food w wersji polskiej – popraw...
Ziemniaki faszerowane po chłopsku
ratingratingratingratingrating

292

difficulty

łatwe

60 min.
Ziemniaki i śledzie to duet, który doskonale ze sobą współgra. Kto z nas nie zna sałatki śledziow...
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
ratingratingratingratingrating

203

difficulty

łatwe

45 min.
Delikatne kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej są wykwintnym daniem obiadowym, a także dobrą alte...
Kolorowy omlet z warzywami z ziołowym dipem
ratingratingratingratingrating

170

difficulty

łatwe

10 min.
Omlety – puszyste jajeczne placki, są podawane zarówno na słono, jak i na słodko. W wytrawnej wer...
Gołąbki - VIDEO
ratingratingratingratingrating

244

difficulty

łatwe

90 min.
Mięsno-ryżowe nadzienie i zawinięte w liście kapusty. Gołąbki to popularne danie, które choć prac...
Kolorowy omlet na początek dnia
ratingratingratingratingrating

207

difficulty

łatwe

15 min.
Omlet z dodatkiem kolorowych warzyw to świetny pomysł na pożywne śniadanie. Na pewno nastawi cię...
Naleśniki à la buritos
ratingratingratingratingrating

311

difficulty

łatwe

45 min.
Delikatne naleśniki nadziewamy farszem z mięsa i fasoli z dodatkiem sosu bolognese. Spróbujcie...
Puszyste placki z jabłkami
ratingratingratingratingrating

181

difficulty

łatwe

15 min.
Bardzo delikatne, pachnące i puszyste placki z jabłkami to doskonała propozycja na szybki słodki...
Frittata z warzywami i oscypkiem na pieczywie pełnoziarnistym
ratingratingratingratingrating

165

difficulty

łatwe

25 min.
Frittata to potrawa wywodząca się z kuchni włoskiej, która przypomina nieco omlet. Można ją przyg...
Pieczeń rzymska z udźca indyka
ratingratingratingratingrating

187

difficulty

łatwe

90 min.
Pieczeń rzymska to eleganckie danie, serwowane najczęściej z okazji świąt i uroczystości rodzinny...
Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

240

difficulty

łatwe

60 min.
Chcesz urozmaicić swoje menu lub szukasz sposobu na pyszny obiad? Pieczony schab z ziołowym nadzi...
Kurczak w cieście
ratingratingratingratingrating

161

difficulty

średnie

90 min.
Kurczaka jadamy bardzo często – do obiadu, sałatki czy w kanapkach. A może spróbować przyrządzić...
Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami
ratingratingratingratingrating

236

difficulty

łatwe

30 min.
Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami to szybka i smaczna przekąska, odpowiedni...
Jajka faszerowane awokado
ratingratingratingratingrating

265

difficulty

łatwe

25 min.
Szukasz inspiracji na jajka faszerowane? Spróbuj ich wersji z dodatkiem awokado. Ten owoc bardzo...
Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem
ratingratingratingratingrating

160

difficulty

łatwe

30 min.
Znudziły ci się zwyczajne mielone, a twoi bliscy mają już dość widoku i smaku mięsa mielonego? Ma...
Puszyste leniwe z cynamonem
ratingratingratingratingrating

193

difficulty

łatwe

45 min.
Obiad na słodko? A może deser w niecodziennym stylu? To kluski leniwe z cynamonem, które polecamy...
Parówki w cieście francuskim z warzywami
ratingratingratingratingrating

172

difficulty

łatwe

30 min.
Parówki w cieście to świetny sposób na prostą i jednocześnie efektowną przekąskę, którą możesz po...

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z jajkamiDania z jajkami

Jajko używane jest do przyrządzania wielu różnych potraw. Może być także serwowane jako samodzielna przystawka. Jako ta, występuje w rozmaitych wariantach: gotowane na twardo i na miękko, sadzone. Jest też bazą jajecznic i omletów. Jak wśród tylu opcji wybrać tę właściwą dla siebie? Najlepszym rozwiązaniem będzie wypróbowanie ich wszystkich. Na śniadanie sprawdzi się popularna jajecznica. To danie, które można przygotowywać z użyciem różnych składników. Warta uwagi jest kompozycja z brokułami, serem feta czy z łososiem. Kolejną śniadaniową propozycją są omlety. Przygotowywać je można na dwa sposoby: francuski i hiszpański (nazywany tortillą). Pierwszy z nich przyrządza się, smażąc na niewielkiej ilości tłuszczu wymieszane ze sobą: jajko i wodę. Występuje też w wariancie z niewielką ilością mleka i soli. Gotowy omlet przygotowywany w sposób francuski powinien być zarumieniony na złoto z jednej strony. Następnie składa się go na pół, wnętrze przekładając wybranymi składnikami. W przypadku omletu hiszpańskiego, dodatki umieszcza się wewnątrz płynnej masy jajecznej. Od wersji francuskiej odróżnia go to, że jest grubszy i opiekany dwustronnie. Inną, dobrą propozycją, szczególnie polecaną na wykwintne śniadania, będą jajka po benedyktyńsku. Ich przygotowanie jest, wbrew pozorom, dosyć proste: wystarczy do wrzątku z octem i szczyptą soli wbijać delikatnie jajka, pamiętając o stałym, delikatnym mieszaniu wody. Równie atrakcyjną propozycją będą jajka po florentyńsku, które podaje się na chrupiących grzankach. Miękkie żółtko będzie się efektownie rozlewało po kanapce. Pamiętaj, że jajka możesz dodać również jako składnik sałatek, w szczególności tych, które zawierają w sobie majonez. Przygotujesz z niego także smaczne pasty kanapkowe – wystarczy je pokroić lub zmiażdżyć i wymieszać z dowolnymi składnikami. Na przyjęcia sprawdzą się natomiast jajka faszerowane, ugotowane na twardo będą stanowić smaczną przystawkę lub danie bufetowe. Do ich dekoracji użyj majonezu i wybranych naci. Sprawdź nasze jajeczne propozycje i wybierz z nich swoje ulubione.