Przepisy na Nuggetsy | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Nuggetsy

18 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - NuggetsyNuggetsy

Kawałki soczystego kurczaka w chrupiącej panierce swoją popularność zyskały dzięki sieciom barów szybkiej obsługi. Z łatwością przygotujesz je jednak samodzielnie. Pasują na wiele okazji: podaj je na przyjęciu, pikniku albo zrób na obiad zamiast klasycznych kotletów. Podstawą udanych nuggetsów jest odpowiednio przyrządzona panierka. Sposobów na jej przygotowanie jest dużo. Oprócz bułki tartej, dostępne są także gotowe mieszanki, dzięki którym panierka będzie zwarta i nie będzie odpadała od mięsa. Dobrym sposobem na panierowanie nuggetsów jest wykorzystanie w tym celu płatków kukurydzianych. Pokrusz je na mniejsze kawałki albo dokładnie rozdrobnij. Płatki są twardsze niż bułka tarta, więc obtoczone w nich mięso będzie bardziej chrupiące. Do panierki nadają się również płatki owsiane albo jęczmienne, jednak najlepiej połączyć je z bułką tartą. Nadaj swoim kawałkom kurczaka ciekawego posmaku, dzięki różnorodnym dodatkom do panierki. Spróbuj wersji z mielonymi lub rozdrobnionymi orzechami laskowymi, włoskimi albo migdałami. Żeby podkreślić ich smak, praż je przez chwilę na suchej, mocno nagrzanej patelni. Dodaj potrawie nieco orientalnego charakteru i zrób panierkę z dodatkiem wiórków kokosowych. A może kurczak obtoczony pikantnymi krakersami? Sprawdź, które nuggetsy najbardziej Ci posmakują. Chrupiące przekąski zrobisz też w nieco inny sposób. Łatwe w przygotowaniu są roladki z kurczaka z suszonymi śliwkami. Zawiń owoce w paski z mięsa, nadziej na wykałaczki i obtocz w panierce. W chrupiącej wersji dobrze smakują też pałki z kurczaka. Do bułki tartej dodaj mielony, zielony pieprz i danie prawie gotowe. Wszystkie przekąski tego typu przyrządzisz zarówno na patelni, jak i w piekarniku. Podawaj je z gęstymi sosami w różnych smakach. Sprawdzą się : meksykański, pomidorowy, czosnkowy czy ziołowy. Dobrze będą pasowały domowe, grubo krojone frytki i sałatki, na przykład z roszponki, szpinaku, pomidorków i pestek słonecznika. Zobacz, w jaki sposób zrobić chrupiące mięsne przekąski – zainspiruj się naszymi przepisami.