Przepisy na Sałatki gyros | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Sałatki gyros

11 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatki gyrosSałatki gyros

TOP 10 sałatek gyros

Sałatka gyros to świetna propozycja, jeśli szukasz dania na wyjątkową okoliczność. Podawana jest w efektowny sposób, ponieważ zazwyczaj składa się z kilku warstw, które dobrze wyeksponować w szklanym naczyniu. Jest także dobrym wyborem na urozmaicenie codziennych posiłków. Z łatwością podzielisz ją na mniejsze porcje i zabierzesz ze sobą – na przykład – do pracy. Przechowywana w szczelnym pojemniku, nie straci swoich walorów smakowych. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Wśród podstawowych składników powinny znaleźć się: kurczak, cebula, sałata, pomidory i kukurydza. Jeśli jednak lubisz kulinarne innowacje, dowolnie wzbogacaj jej smak o dodatkowe komponenty. W tej roli sprawdzą się, między innymi, zielony groszek, cukinia i papryka (dowolnie: zielona, żółta lub czerwona). Najpierw należy przyrządzić mięso – najlepiej sprawdzi się pierś z kurczaka. Pokrój ją w kostkę lub w podłużne paski. Następnie podsmaż na patelni z dodatkiem przypraw. Sałatka gyros z kurczakiem charakteryzuje się tym, że jest pikantna. Dlatego do mięsa użyj gotowej, pikantnej mieszanki przypraw lub sporządź własną, mieszając ze sobą curry, ostrą paprykę, chili, pieprz, czosnek oraz suszone zioła (bazylię, oregano, tymianek). Przed dodaniem kurczaka do sałatki, należy poczekać, aż przestygnie. Układając warstwy sałatki, skorzystaj ze wspomnianych wcześniej świeżych warzyw. Na spodzie warto ułożyć sałatę. Wtedy łatwiej będzie porcjować danie. Dobrze sprawdzi się sałata lodowa, która jest zdecydowanie twardsza od masłowej czy rzymskiej i nie ma tendencji do więdnięcia. Możesz też użyć poszatkowanej kapusty pekińskiej. Pozostałe warstwy układaj według własnej fantazji. Warto zestawiać ze sobą kontrastujące kolorystycznie składniki. Nie zapomnij o wkładce z sosu, na przykład czosnkowego. Przygotujesz go na bazie majonezu lub jogurtu z ewentualnym dodatkiem keczupu. Gotową sałatkę możesz podawać przyozdobioną liśćmi świeżych ziół lub świeżą natką pietruszki. Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy i przygotuj z ich pomocą smaczną potrawę.