Przepisy na Sałatki gyros
11 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Sałatki gyros
Sałatka gyros to świetna propozycja, jeśli szukasz dania na wyjątkową okoliczność. Podawana jest w efektowny sposób, ponieważ zazwyczaj składa się z kilku warstw, które dobrze wyeksponować w szklanym naczyniu. Jest także dobrym wyborem na urozmaicenie codziennych posiłków. Z łatwością podzielisz ją na mniejsze porcje i zabierzesz ze sobą – na przykład – do pracy. Przechowywana w szczelnym pojemniku, nie straci swoich walorów smakowych. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Wśród podstawowych składników powinny znaleźć się: kurczak, cebula, sałata, pomidory i kukurydza. Jeśli jednak lubisz kulinarne innowacje, dowolnie wzbogacaj jej smak o dodatkowe komponenty. W tej roli sprawdzą się, między innymi, zielony groszek, cukinia i papryka (dowolnie: zielona, żółta lub czerwona). Najpierw należy przyrządzić mięso – najlepiej sprawdzi się pierś z kurczaka. Pokrój ją w kostkę lub w podłużne paski. Następnie podsmaż na patelni z dodatkiem przypraw. Sałatka gyros z kurczakiem charakteryzuje się tym, że jest pikantna. Dlatego do mięsa użyj gotowej, pikantnej mieszanki przypraw lub sporządź własną, mieszając ze sobą curry, ostrą paprykę, chili, pieprz, czosnek oraz suszone zioła (bazylię, oregano, tymianek). Przed dodaniem kurczaka do sałatki, należy poczekać, aż przestygnie. Układając warstwy sałatki, skorzystaj ze wspomnianych wcześniej świeżych warzyw. Na spodzie warto ułożyć sałatę. Wtedy łatwiej będzie porcjować danie. Dobrze sprawdzi się sałata lodowa, która jest zdecydowanie twardsza od masłowej czy rzymskiej i nie ma tendencji do więdnięcia. Możesz też użyć poszatkowanej kapusty pekińskiej. Pozostałe warstwy układaj według własnej fantazji. Warto zestawiać ze sobą kontrastujące kolorystycznie składniki. Nie zapomnij o wkładce z sosu, na przykład czosnkowego. Przygotujesz go na bazie majonezu lub jogurtu z ewentualnym dodatkiem keczupu. Gotową sałatkę możesz podawać przyozdobioną liśćmi świeżych ziół lub świeżą natką pietruszki. Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy i przygotuj z ich pomocą smaczną potrawę.