Przepisy na Sałatki z warzywami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Sałatki z warzywami

129 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatki z warzywamiSałatki z warzywami

Wielu osobom sałatka z warzywami kojarzy się z klasyczną polską sałatką jarzynową, z marchewki, selera, ziemniaków, ogórków, jabłek i jajek. Sałatki z warzywami to jednak bardzo obszerna kategoria dań, w której znajdziesz zarówno te z warzyw surowych, pieczonych, jak i gotowanych. Wybierając sałatkę z warzyw surowych, użyj jako bazy dowolnej sałaty albo miksu różnych gatunków, np. sałaty lodowej, romanesco i roszponki. Dodaj do niej pomidory, paprykę, ogórka i cebulę. Do tego typu sałatek pasują dressingi na bazie ziół i oliwy oraz dodatek świeżej bagietki. Świetnym sposobem na sałatkę z warzywami jest zrobienie z nich „makaronu”, czyli pokrojenie ich na długie cienkie paski. Nadawać się będą np. cukinia, ogórek i marchewka. Marchewkę możesz lekko podgotować, by zmiękła, takie warzywne tagliatelle podaj z rzodkiewką i sałatą. Do zaserwowania w formie grillowanej doskonale pasuje bakłażan. Posól go najpierw, by pozbyć się lekkiej goryczki, charakterystycznej dla tego warzywa, a następnie upiecz na grillowej patelni. Dodaj pomidory (świeże oraz suszone), sałatę, a także kawałki sera pleśniowego. Bakłażan dobrze skomponuje się też z pieczoną papryką, cukinią i cebulą. Do sałatek warzywnych podawaj również inne dodatki, takie jak kuskus, ryż, makaron. Sałatka z tortellini z brokułami i szynką to doskonały sposób na samodzielne danie, podobnie jak hiszpańska sałatka ryżowa. Żeby jeszcze bardziej ją wzbogacić, dodaj krewetki oraz kurczaka. Mięso to świetny składnik sałatek z warzywami. Nie tylko popularny kurczak, ale też wołowina, jak np. w sałatce teksańskiej. Wszelkiego rodzaju sałatki najlepiej smakują z sosami. Do warzyw gotowanych dobrze sprawdzi się majonez albo sosy na jego bazie, na przykład czosnkowe albo koperkowe. Sałatki z kurczakiem świetnie smakują z owocowymi dressingami, np. malinowym. Te ze świeżych warzyw, np. typu greckiego, najlepsze będą z sosami ziołowymi albo balsamicznymi. Sprawdź nasze propozycje na sałatki z warzywami, wypróbuj je i serwuj na wiele okazji.