Zapiekanka z makaronem | Przepisy.pl pixel

PRZEPISY NA ZAPIEKANKI Z MAKARONEM

118 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z makaronemZapiekanka z makaronem

Szukasz dania, które można przyrządzić na wiele sposobów? Zapiekanka z makaronem idealnie nadaje się do eksperymentowania ze składnikami. Do jej zrobienia możesz wykorzystać różne rodzaje makaronów, sosów, serów oraz dodatków. Jeśli potrzebujesz ciekawej odmiany od popularnej lasagne z sosem pomidorowym i mielonym mięsem, zrób farfalle z cukinią i szynką, cannelloni z mozzarellą lub zapiekankę makaronową z szynką, dynią i suszonymi grzybami. Do zapiekanki z makaronem będą pasować zarówno warzywa (szpinak, pomidory, fasola, szparagi, cukinia), jak i tuńczyk czy krewetki. Dużą zaletą tego dania jest jego uniwersalność. Doskonale nadaje się na późne obiady, kolacje oraz spotkania w gronie znajomych. Resztki makaronowej zapiekanki można zamrozić i zjeść następnego dnia – będzie równie smaczna. Wystarczy jedynie pamiętać, by podczas odgrzewania była przykryta folią aluminiową, która zapobiegnie jej wyschnięciu. Możesz ją również podzielić na porcje i zabrać ze sobą do pracy. Zapiekankę z makaronem da się przyrządzić na ostro, z warzywami lub klasycznie (z sosem pomidorowym i mięsem). Jeśli lubisz pikantne potrawy, zrób makaron zapiekany z chorizo na ostro. Danie podawaj z pokruszonymi chipsami nachos. Do zapiekanki możesz również dodać pomidory koktajlowe. Jeśli wolisz delikatniejszy smak, zdecyduj się na kremowe cannelloni z łososiem, zapiekany makaron z krewetkami lub lasagne z tuńczykiem. Składniki zapiekanek możesz łatwo wymienić, np. na te, które aktualnie masz w lodówce. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do bolońskiej lasagne ze szparagami zamiast mozzarelli użyć żółtego sera lub fety, orzeszki pinii w lasagne z serem ricotta zastąpić ziarnami słonecznika lub dyni, natomiast kremową zapiekankę z cukinią spróbować przyrządzić z innymi warzywami – zielonym groszkiem, fasolą, szpinakiem lub szparagami. Nie czekaj – już teraz sprawdź nasze przepisy na zapiekanki z makaronem i przekonaj się, która najbardziej Ci zasmakuje! Podawaj przyozdobione świeżymi listkami bazylii lub pomidorkami koktajlowymi.