Zapiekanka z kurczakiem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Zapiekanka z kurczakiem

45 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z kurczakiemZapiekanka z kurczakiem

Są takie dania, które są lubiane, proste w wykonaniu, a jednocześnie efektowne. Należą do nich między innymi zapiekanki. Sporządzisz je z różnorodnych produktów: mięs, makaronów, kasz, warzyw i serów, a także często z dodatkiem sosów, które zapieka się razem w piekarniku. Do najbardziej popularnych potraw tego typu zalicza się włoską lasagne oraz grecką musakę, a także zapiekanki z dodatkiem kurczaka. Ten rodzaj mięsa pasuje niemal do wszystkiego: ziemniaków, warzyw, grzybów, makaronów, sosów, a nawet do owoców. Do wykonania zapiekanki z kurczakiem potrzebny będzie, oczywiście, filet oraz wybrane przez Ciebie składniki. Mięso należy najpierw opłukać, potem oczyścić z wszelkich błon oraz przerostów, a następnie pokroić na niewielkie kawałki i podsmażyć bądź podgotować. Obróbce termicznej poddaje się również warzywa. Mogą to być brokuły, papryki, szpinak, szparagi, dynia, ziemniaki i wiele innych. Smaku i aromatu dodadzą zapiekance również grzyby oraz sery. Kurczak doskonale komponuje się z pieczarkami, mozzarellą, serami pleśniowymi (gorgonzola, camembert) oraz z serem żółtym i fetą. Mandarynki, ananas, pomarańcze, owoce granatu oraz rodzynki sprawią z kolei, że danie, które przygotujesz, będzie nie tylko oryginalne, ale również wyjątkowo smaczne. Podobny efekt uzyskasz przez dodanie do potrawy orzechów. Wielką zaletą zapiekanek jest krótki czas ich przygotowania. Jeśli zdecydujesz się na prostsze wersje, Twoje zadanie polegać będzie głównie na rozdrobnieniu składników na mniejsze kawałki, a także podpieczeniu czy podgotowaniu niektórych produktów. Zapiekanki to potrawy, które sprawdzają się nie tylko na co dzień, ale również przy bardziej uroczystych okazjach. Z powodzeniem da się je zapakować i zabrać do pracy, jako smaczna propozycja na ciepły lunch. Są daniem, które musi pojawić się w Twoim menu. Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem, makaron na zielono, zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami czy zapiekanka śródziemnomorska? Które danie dziś wybierzesz?