Zapiekanka z kurczakiem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Zapiekanka z kurczakiem

47 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z kurczakiemZapiekanka z kurczakiem

Są takie dania, które są lubiane, proste w wykonaniu, a jednocześnie efektowne. Należą do nich między innymi zapiekanki. Sporządzisz je z różnorodnych produktów: mięs, makaronów, kasz, warzyw i serów, a także często z dodatkiem sosów, które zapieka się razem w piekarniku. Do najbardziej popularnych potraw tego typu zalicza się włoską lasagne oraz grecką musakę, a także zapiekanki z dodatkiem kurczaka. Ten rodzaj mięsa pasuje niemal do wszystkiego: ziemniaków, warzyw, grzybów, makaronów, sosów, a nawet do owoców. Do wykonania zapiekanki z kurczakiem potrzebny będzie, oczywiście, filet oraz wybrane przez Ciebie składniki. Mięso należy najpierw opłukać, potem oczyścić z wszelkich błon oraz przerostów, a następnie pokroić na niewielkie kawałki i podsmażyć bądź podgotować. Obróbce termicznej poddaje się również warzywa. Mogą to być brokuły, papryki, szpinak, szparagi, dynia, ziemniaki i wiele innych. Smaku i aromatu dodadzą zapiekance również grzyby oraz sery. Kurczak doskonale komponuje się z pieczarkami, mozzarellą, serami pleśniowymi (gorgonzola, camembert) oraz z serem żółtym i fetą. Mandarynki, ananas, pomarańcze, owoce granatu oraz rodzynki sprawią z kolei, że danie, które przygotujesz, będzie nie tylko oryginalne, ale również wyjątkowo smaczne. Podobny efekt uzyskasz przez dodanie do potrawy orzechów. Wielką zaletą zapiekanek jest krótki czas ich przygotowania. Jeśli zdecydujesz się na prostsze wersje, Twoje zadanie polegać będzie głównie na rozdrobnieniu składników na mniejsze kawałki, a także podpieczeniu czy podgotowaniu niektórych produktów. Zapiekanki to potrawy, które sprawdzają się nie tylko na co dzień, ale również przy bardziej uroczystych okazjach. Z powodzeniem da się je zapakować i zabrać do pracy, jako smaczna propozycja na ciepły lunch. Są daniem, które musi pojawić się w Twoim menu. Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem, makaron na zielono, zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami czy zapiekanka śródziemnomorska? Które danie dziś wybierzesz?