Zapiekanka z mięsem mielonym | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Zapiekanka z mięsem mielonym

4 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z mięsem mielonymZapiekanka z mięsem mielonym

Istnieją takie dania, które nie tylko wybornie smakują, ale są również uniwersalne i proste w przygotowaniu. Nadają się do serwowania na co dzień, a zarazem na bardziej uroczyste okazje. Do takich dań zalicza się zapiekanka z mięsem mielonym. Najpopularniejszą ich wersją jest, oczywiście, lasagne z sosem bolognese – to jedno z najsłynniejszych dań kuchni włoskiej, które doczekało się licznych modyfikacji. Możesz wykonać na przykład lasagne po grecku, w której warstwę beszamelu oraz sera zastąpisz połączeniem plasterków bakłażana oraz fety. Interesującym dodatkiem jest tu także cynamon, który nadaje całości wyjątkowego aromatu. Zapiekanka z mięsem mielonym istnieje również w innych wersjach. Do niektórych z nich potrzebny będzie Ci makaron, w pozostałych wystarczą ziemniaki lub mieszanka warzyw (wypróbuj np. przepisu na faszerowane kabaczki). Bardzo ważny w zapiekankach jest ser – to on spaja wszystkie składniki. Najlepszy będzie twardy żółty, np. Gouda, choć w niektórych przepisach znajdziesz również grecką fetę czy włoską mozzarellę. Niezwykle istotne jest również dobrej jakości mięso mielone – najczęstszy wybór to połączenie wołowego z wieprzowym. Pamiętaj, by wybierać świeżo zmielone mięso, na przykład z szynki lub łopatki. Jeśli wolisz drób, wykorzystaj w tym celu chociażby filet z piersi kurczaka. Kiedy wszystkie składniki masz już gotowe, przygotuj duże naczynie żaroodporne, ułóż w nim warstwowo produkty, posyp przyprawami (oregano, czosnkiem, bazylią, świeżo zmielonym pieprzem), a także serem, i włóż całość do piekarnika. Zapiekanka jest gotowa, kiedy ser stanie się złocisty, a wszystkie warzywa oraz mięso będą odpowiednio miękkie. Pamiętaj, aby po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę zanim zaczniesz kroić potrawę, dzięki temu zapiekanka nie będzie się rozpadać. Podawaj ją na gorąco, z ulubionymi sosami (np. pomidorowym lub czosnkowym), pomidorkami koktajlowymi lub ze świeżymi ziołami – bazylią czy natką pietruszki. A następnie delektuj się tym smacznym, aromatycznym daniem!