Zapiekanka z mięsem mielonym | Przepisy.pl

Przepisy na Zapiekanka z mięsem mielonym

12 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (12)

Serowa zapiekanka z brokułami
ratingratingratingratingrating

185

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Błyskawiczna zapiekanka z makaronem, brokułami i mielonym mięsem, polana kremowym sosem. Charakte...
Zapiekanka z brokułami
ratingratingratingratingrating

178

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Zapiekanka z brokułami to idealna propozycja na uzupełnienie swojego menu. Danie nadaje się do se...
Zapiekanka z mielonego mięsa i ziemniaków
ratingratingratingratingrating

113

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
To danie z pewnością stanie się w Waszych domach klasykiem. Spróbujcie pachnącej zapiekanki prost...
Zapiekanka z mielonym mięsem
ratingratingratingratingrating

80

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Masz ochotę na pyszną zapiekankę? Ta propozycja będzie dla Ciebie odpowiednia. Zapiekankę z mielo...
Lazania po grecku
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Gęsty, aromatyczny sos mięsno-pomidorowy z cynamonem i innymi przyprawami wypełni kuchnię cudowny...
Zapiekanka ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szpinak to jeden z najpopularniejszych dodatków do potraw z makaronem. Szczególnie smaczny będzie...
Faszerowane kabaczki z serem feta
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Faszerowanie warzyw to popularny sposób na pyszny obiad. Takie dania łączą w sobie wiele smaków i...
Lasagne z sosem bolognese - VIDEO
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Lasagne ani sosu bolońskiego nikomu specjalnie przedstawiać nie trzeba. Potrawy te, typowe dla ku...
Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
95 min.
Słodkie ziemniaki, które bez trudu można kupić w każdym niemal sklepie, są dziś coraz powszechnie...
Lasania a`la Garfield
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.

Ciekawostki i porady

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z mięsem mielonymZapiekanka z mięsem mielonym

Istnieją takie dania, które nie tylko wybornie smakują, ale są również uniwersalne i proste w przygotowaniu. Nadają się do serwowania na co dzień, a zarazem na bardziej uroczyste okazje. Do takich dań zalicza się zapiekanka z mięsem mielonym. Najpopularniejszą ich wersją jest, oczywiście, lasagne z sosem bolognese – to jedno z najsłynniejszych dań kuchni włoskiej, które doczekało się licznych modyfikacji. Możesz wykonać na przykład lasagne po grecku, w której warstwę beszamelu oraz sera zastąpisz połączeniem plasterków bakłażana oraz fety. Interesującym dodatkiem jest tu także cynamon, który nadaje całości wyjątkowego aromatu. Zapiekanka z mięsem mielonym istnieje również w innych wersjach. Do niektórych z nich potrzebny będzie Ci makaron, w pozostałych wystarczą ziemniaki lub mieszanka warzyw (wypróbuj np. przepisu na faszerowane kabaczki). Bardzo ważny w zapiekankach jest ser – to on spaja wszystkie składniki. Najlepszy będzie twardy żółty, np. Gouda, choć w niektórych przepisach znajdziesz również grecką fetę czy włoską mozzarellę. Niezwykle istotne jest również dobrej jakości mięso mielone – najczęstszy wybór to połączenie wołowego z wieprzowym. Pamiętaj, by wybierać świeżo zmielone mięso, na przykład z szynki lub łopatki. Jeśli wolisz drób, wykorzystaj w tym celu chociażby filet z piersi kurczaka. Kiedy wszystkie składniki masz już gotowe, przygotuj duże naczynie żaroodporne, ułóż w nim warstwowo produkty, posyp przyprawami (oregano, czosnkiem, bazylią, świeżo zmielonym pieprzem), a także serem, i włóż całość do piekarnika. Zapiekanka jest gotowa, kiedy ser stanie się złocisty, a wszystkie warzywa oraz mięso będą odpowiednio miękkie. Pamiętaj, aby po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę zanim zaczniesz kroić potrawę, dzięki temu zapiekanka nie będzie się rozpadać. Podawaj ją na gorąco, z ulubionymi sosami (np. pomidorowym lub czosnkowym), pomidorkami koktajlowymi lub ze świeżymi ziołami – bazylią czy natką pietruszki. A następnie delektuj się tym smacznym, aromatycznym daniem!