Zapiekanka z mięsem mielonym | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Zapiekanka z mięsem mielonym

14 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (14)

Serowa zapiekanka z brokułami
ratingratingratingratingrating

266

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Błyskawiczna makaronowa zapiekanka serowa z brokułami i mielonym mięsem, polana kremowym sosem. C...
Zapiekanka z brokułami
ratingratingratingratingrating

237

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Zapiekanka z brokułami to idealna propozycja na uzupełnienie swojego menu. Danie nadaje się do se...
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i serem
ratingratingratingratingrating

375

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym jest jednym z tych dań, które sprawdzą się zawsze, nawe...
Zapiekanka z mielonego mięsa i ziemniaków
ratingratingratingratingrating

152

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Mięso i ziemniaki to duet, którego żadnemu smakoszowi w Polsce przedstawiać nie trzeba. Tym razem...
Zapiekanka z mielonym mięsem
ratingratingratingratingrating

99

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Masz ochotę na pyszną zapiekankę? Ta propozycja będzie dla Ciebie odpowiednia. Zapiekankę z mielo...
Lazania po grecku
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Gęsty, aromatyczny sos mięsno-pomidorowy z cynamonem i innymi przyprawami wypełni kuchnię cudowny...
Zapiekanka ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szpinak to jeden z najpopularniejszych dodatków do potraw z makaronem. Szczególnie smaczny będzie...
Faszerowane kabaczki z serem feta
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Faszerowanie warzyw to popularny sposób na pyszny obiad. Takie dania łączą w sobie wiele smaków i...
Lasagne z sosem bolognese - VIDEO
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Lasagne ani sosu bolońskiego nikomu specjalnie przedstawiać nie trzeba. Potrawy te, typowe dla ku...
Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
95 min.
Słodkie ziemniaki, które bez trudu można kupić w każdym niemal sklepie, są dziś coraz powszechnie...
Lasania a`la Garfield
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.

Ciekawostki i porady

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z mięsem mielonymZapiekanka z mięsem mielonym

Istnieją takie dania, które nie tylko wybornie smakują, ale są również uniwersalne i proste w przygotowaniu. Nadają się do serwowania na co dzień, a zarazem na bardziej uroczyste okazje. Do takich dań zalicza się zapiekanka z mięsem mielonym. Najpopularniejszą ich wersją jest, oczywiście, lasagne z sosem bolognese – to jedno z najsłynniejszych dań kuchni włoskiej, które doczekało się licznych modyfikacji. Możesz wykonać na przykład lasagne po grecku, w której warstwę beszamelu oraz sera zastąpisz połączeniem plasterków bakłażana oraz fety. Interesującym dodatkiem jest tu także cynamon, który nadaje całości wyjątkowego aromatu. Zapiekanka z mięsem mielonym istnieje również w innych wersjach. Do niektórych z nich potrzebny będzie Ci makaron, w pozostałych wystarczą ziemniaki lub mieszanka warzyw (wypróbuj np. przepisu na faszerowane kabaczki). Bardzo ważny w zapiekankach jest ser – to on spaja wszystkie składniki. Najlepszy będzie twardy żółty, np. Gouda, choć w niektórych przepisach znajdziesz również grecką fetę czy włoską mozzarellę. Niezwykle istotne jest również dobrej jakości mięso mielone – najczęstszy wybór to połączenie wołowego z wieprzowym. Pamiętaj, by wybierać świeżo zmielone mięso, na przykład z szynki lub łopatki. Jeśli wolisz drób, wykorzystaj w tym celu chociażby filet z piersi kurczaka. Kiedy wszystkie składniki masz już gotowe, przygotuj duże naczynie żaroodporne, ułóż w nim warstwowo produkty, posyp przyprawami (oregano, czosnkiem, bazylią, świeżo zmielonym pieprzem), a także serem, i włóż całość do piekarnika. Zapiekanka jest gotowa, kiedy ser stanie się złocisty, a wszystkie warzywa oraz mięso będą odpowiednio miękkie. Pamiętaj, aby po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę zanim zaczniesz kroić potrawę, dzięki temu zapiekanka nie będzie się rozpadać. Podawaj ją na gorąco, z ulubionymi sosami (np. pomidorowym lub czosnkowym), pomidorkami koktajlowymi lub ze świeżymi ziołami – bazylią czy natką pietruszki. A następnie delektuj się tym smacznym, aromatycznym daniem!