Przepisy na Zapiekanka z mięsem mielonym

12 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (12)

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami
ratingratingratingratingrating

183

difficulty

łatwe

45 min.
Zapiekanka ziemniaczana to proste w przygotowaniu danie pełne warzyw, które można łatwo modyfikow...
Serowa zapiekanka z brokułami
ratingratingratingratingrating

137

difficulty

łatwe

45 min.
Błyskawiczna zapiekanka z makaronem, brokułami i mielonym mięsem, polana kremowym sosem. Charakte...
Zapiekanka z brokułami
ratingratingratingratingrating

164

difficulty

łatwe

- min.
Zapiekanka z brokułami to idealna propozycja na uzupełnienie swojego menu. Danie nadaje się do se...
Zapiekanka z mielonego mięsa i ziemniaków
ratingratingratingratingrating

101

difficulty

łatwe

40 min.
To danie z pewnością stanie się w Waszych domach klasykiem. Spróbujcie pachnącej zapiekanki prost...
Zapiekanka z mielonym mięsem
ratingratingratingratingrating

73

difficulty

łatwe

60 min.
Masz ochotę na pyszną zapiekankę? Ta propozycja będzie dla Ciebie odpowiednia. Zapiekankę z mielo...
Lazania po grecku
ratingratingratingratingrating

28

difficulty

łatwe

60 min.
Gęsty, aromatyczny sos mięsno-pomidorowy z cynamonem i innymi przyprawami wypełni kuchnię cudowny...
Zapiekanka ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

25

difficulty

łatwe

30 min.
Szpinak to jeden z najpopularniejszych dodatków do potraw z makaronem. Szczególnie smaczny będzie...
Faszerowane kabaczki z serem feta
ratingratingratingratingrating

12

difficulty

łatwe

60 min.
Faszerowanie warzyw to popularny sposób na pyszny obiad. Takie dania łączą w sobie wiele smaków i...
Lasagne z sosem bolognese - VIDEO
ratingratingratingratingrating

11

difficulty

łatwe

60 min.
Lasagne ani sosu bolońskiego nikomu specjalnie przedstawiać nie trzeba. Potrawy te, typowe dla ku...
Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

95 min.
Słodkie ziemniaki, które bez trudu można kupić w każdym niemal sklepie, są dziś coraz powszechnie...

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z mięsem mielonymZapiekanka z mięsem mielonym

Istnieją takie dania, które nie tylko wybornie smakują, ale są również uniwersalne i proste w przygotowaniu. Nadają się do serwowania na co dzień, a zarazem na bardziej uroczyste okazje. Do takich dań zalicza się zapiekanka z mięsem mielonym. Najpopularniejszą ich wersją jest, oczywiście, lasagne z sosem bolognese – to jedno z najsłynniejszych dań kuchni włoskiej, które doczekało się licznych modyfikacji. Możesz wykonać na przykład lasagne po grecku, w której warstwę beszamelu oraz sera zastąpisz połączeniem plasterków bakłażana oraz fety. Interesującym dodatkiem jest tu także cynamon, który nadaje całości wyjątkowego aromatu. Zapiekanka z mięsem mielonym istnieje również w innych wersjach. Do niektórych z nich potrzebny będzie Ci makaron, w pozostałych wystarczą ziemniaki lub mieszanka warzyw (wypróbuj np. przepisu na faszerowane kabaczki). Bardzo ważny w zapiekankach jest ser – to on spaja wszystkie składniki. Najlepszy będzie twardy żółty, np. Gouda, choć w niektórych przepisach znajdziesz również grecką fetę czy włoską mozzarellę. Niezwykle istotne jest również dobrej jakości mięso mielone – najczęstszy wybór to połączenie wołowego z wieprzowym. Pamiętaj, by wybierać świeżo zmielone mięso, na przykład z szynki lub łopatki. Jeśli wolisz drób, wykorzystaj w tym celu chociażby filet z piersi kurczaka. Kiedy wszystkie składniki masz już gotowe, przygotuj duże naczynie żaroodporne, ułóż w nim warstwowo produkty, posyp przyprawami (oregano, czosnkiem, bazylią, świeżo zmielonym pieprzem), a także serem, i włóż całość do piekarnika. Zapiekanka jest gotowa, kiedy ser stanie się złocisty, a wszystkie warzywa oraz mięso będą odpowiednio miękkie. Pamiętaj, aby po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę zanim zaczniesz kroić potrawę, dzięki temu zapiekanka nie będzie się rozpadać. Podawaj ją na gorąco, z ulubionymi sosami (np. pomidorowym lub czosnkowym), pomidorkami koktajlowymi lub ze świeżymi ziołami – bazylią czy natką pietruszki. A następnie delektuj się tym smacznym, aromatycznym daniem!