Przepisy na Zapiekanka z ryżem
14 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Zapiekanka z ryżem
Jeśli zastanawiasz się, co podać na obiad lub kolację, przygotuj niezawodną zapiekankę z dodatkiem ryżu! Przygotowanie tego dania nie jest czasochłonne, a możliwości podania ma mnóstwo. Smak zapiekanki wzbogacisz, dodając ulubione składniki, np. warzywa, mięso, soczewicę czy pieczarki. Potrawa może być również dodatkiem do ryb, odpowiednie będą dorsz lub łosoś. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do jej przygotowania użyć różnych odmian ryżu (dobrze sprawdzi się biały, brązowy czy paraboiled), dzięki czemu za każdym razem będzie smakowała inaczej. Lubisz mięsne potrawy? Zapiekanka z ryżu i kurczaka spełni Twoje oczekiwania. W dobrze natłuszczonym naczyniu ułóż ryż z mięsem i groszkiem. Następnie wszystkie składniki polej wywarem z gotowanego kurczaka, a na wierzch poprósz starty ser (możesz wykorzystać na przykład parmezan, corregio lub cheddar). Przygotowaną zapiekankę piecz przez kilkadziesiąt minut, do momentu, gdy zauważysz, że ser się rozpuścił. Potrawę serwuj w towarzystwie sezonowej surówki, sprawdzi się np. ta z czerwonej kapusty. Jeśli od mięsa wolisz ryby, koniecznie przygotuj ryżową zapiekankę z tuńczykiem. Zastanawiasz się, jak ją zrobić? Wystarczy, że na rozgrzanej patelni przesmażysz pokrojoną w kostkę cebulę (czosnkową lub szalotkę), dodasz kawałki rozdrobnionej ryby i połączysz je z sosem. Następnie wszystkie składniki umieścisz w naczyniu, całość posypiesz startym serem i wstawisz do nagrzanego piekarnika – gotowe! Pamiętaj, że doskonałym uzupełnieniem dania będzie poszatkowany szczypiorek lub natka pietruszki. Jeśli lubisz warzywa, dobrą propozycją będzie dla Ciebie przyrządzenie zapiekanki śląskiej. Czerwona papryka, pomidory, cebula i zielony groszek tworzą smaczną kompozycję z przyprawionym filetem z ryby i dodatkiem ryżu. Nie zapomnij także o risotto z kiełbasą czy o zapiekance z ryżem, kurczakiem, mozzarellą i pomidorami. Już teraz dowiedz się wszystkiego na temat ryżowej zapiekanki. Oprócz sprawdzonych przepisów czekają na Ciebie porady szefa kuchni. Zapraszamy!



