Zapiekanka z ryżem – szybkie i proste przepisy | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Zapiekanka z ryżem

14 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z ryżemZapiekanka z ryżem

Jeśli zastanawiasz się, co podać na obiad lub kolację, przygotuj niezawodną zapiekankę z dodatkiem ryżu! Przygotowanie tego dania nie jest czasochłonne, a możliwości podania ma mnóstwo. Smak zapiekanki wzbogacisz, dodając ulubione składniki, np. warzywa, mięso, soczewicę czy pieczarki. Potrawa może być również dodatkiem do ryb, odpowiednie będą dorsz lub łosoś. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do jej przygotowania użyć różnych odmian ryżu (dobrze sprawdzi się biały, brązowy czy paraboiled), dzięki czemu za każdym razem będzie smakowała inaczej. Lubisz mięsne potrawy? Zapiekanka z ryżu i kurczaka spełni Twoje oczekiwania. W dobrze natłuszczonym naczyniu ułóż ryż z mięsem i groszkiem. Następnie wszystkie składniki polej wywarem z gotowanego kurczaka, a na wierzch poprósz starty ser (możesz wykorzystać na przykład parmezan, corregio lub cheddar). Przygotowaną zapiekankę piecz przez kilkadziesiąt minut, do momentu, gdy zauważysz, że ser się rozpuścił. Potrawę serwuj w towarzystwie sezonowej surówki, sprawdzi się np. ta z czerwonej kapusty. Jeśli od mięsa wolisz ryby, koniecznie przygotuj ryżową zapiekankę z tuńczykiem. Zastanawiasz się, jak ją zrobić? Wystarczy, że na rozgrzanej patelni przesmażysz pokrojoną w kostkę cebulę (czosnkową lub szalotkę), dodasz kawałki rozdrobnionej ryby i połączysz je z sosem. Następnie wszystkie składniki umieścisz w naczyniu, całość posypiesz startym serem i wstawisz do nagrzanego piekarnika – gotowe! Pamiętaj, że doskonałym uzupełnieniem dania będzie poszatkowany szczypiorek lub natka pietruszki. Jeśli lubisz warzywa, dobrą propozycją będzie dla Ciebie przyrządzenie zapiekanki śląskiej. Czerwona papryka, pomidory, cebula i zielony groszek tworzą smaczną kompozycję z przyprawionym filetem z ryby i dodatkiem ryżu. Nie zapomnij także o risotto z kiełbasą czy o zapiekance z ryżem, kurczakiem, mozzarellą i pomidorami. Już teraz dowiedz się wszystkiego na temat ryżowej zapiekanki. Oprócz sprawdzonych przepisów czekają na Ciebie porady szefa kuchni. Zapraszamy!