Zapiekanka z kalafiora | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Zapiekanka z kalafiora

9 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z kalafioraZapiekanka z kalafiora

Kalafior to warzywo, które na stołach pojawia się przez cały rok, choć warto sięgnąć po niego zwłaszcza w sezonie. Z dodatkiem bułki tartej, stanowi doskonałe uzupełnienie młodych ziemniaków z koperkiem, a także pieczonych, grillowanych i smażonych mięs. Ponadto zrobisz z niego smaczną zupę krem lub jarzynową, kotlety, sałatki oraz aromatyczne zapiekanki. Na te ostatnie należy zwrócić szczególną uwagę, gdyż zapiekanki warzywne z kalafiorem posiadają szereg zalet. Po pierwsze są to dania, które przyrządza się zazwyczaj z łatwo dostępnych składników. Kolejna rzecz to prostota wykonania. Wystarczy jedynie wszystkie składniki wstępnie podgotować, następnie połączyć ze sobą, wyłożyć na naczynie żaroodporne i włożyć do piekarnika. Gotową zapiekankę przed krojeniem trzeba lekko ostudzić, by sos nieco zgęstniał i by łatwiej można ją było pokroić. Wielką zaletą zapiekanek jest niewątpliwie ich wyborny smak oraz uniwersalność – mogą stanowić propozycję zarówno na obiad, jak i na kolację dla całej rodziny. Wybierz więc któryś z poniższych przepisów i przyrządź pełną smaku zapiekankę z kalafiora. Przede wszystkim najpierw należy przygotować główne warzywo potrawy. Kalafiora podziel na różyczki i sparz we wrzątku lub, jeśli dysponujesz jego mrożoną wersją, lekko podgotuj, by był al dente. Następnie dodaj do niego pozostałe składniki. Mogą to być dodatki mięsne, takie jak kurczak, szynka czy mięso mielone, a także warzywne – na przykład brokuły, papryka, cukinia, bakłażan, oliwki, cebula i makarony. Całość wieńczy sos na bazie śmietany, starty żółty ser lub ciasto filo. Jak serwować warzywną zapiekankę? Najlepiej prezentuje się w żaroodpornym naczyniu, udekorowana pomidorkami koktajlowymi lub posypana obficie szczypiorkiem. Jeśli planujesz wykonać zabawną dekorację dla najmłodszych, skorzystaj z inspiracji zawartej w przepisie na zapiekane muszelki z kalafiorem i brokułami. Jeśli natomiast serwujesz zapiekankę na przyjęcie, posyp ją świeżymi listkami bazylii lub posiekaną natką pietruszki.