Zapiekanka z kalafiora | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Zapiekanka z kalafiora

8 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (8)

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO
ratingratingratingratingrating

799

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zapiekanki z mięsem mielonym w roli głównej to dania treściwe, szybkie w przygotowaniu, a co nie...
Kalafior zapiekany
ratingratingratingratingrating

141

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Znudził ci się kalafior gotowany z okrasą z tłuszczu i bułki tartej? Mamy dla ciebie doskonały pr...
Zapiekanka z makaronem i kalafiorem
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zapiekanka z kalafiora to szybki i prosty przepis na codzienny posiłek. Można ją przygotować na w...
Zapiekanka z kalafiorem i brokułem
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Podstawowym składnikiem zapiekanek są zazwyczaj ziemniaki lub makaron. Tym razem mamy dla Ciebie...
Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Na gorąco i pysznie! Aromat wydobywający się z piekarnika podczas przygotowania zapiekanki z kala...
Zapiekanka Gratin z kalafiora z kaszą jaglaną
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Kalafior to warzywo, które nadaje się nie tylko do obtoczenia w bułce tartej i maśle, choć trzeba...

Ciekawostki i porady

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z kalafioraZapiekanka z kalafiora

Kalafior to warzywo, które na stołach pojawia się przez cały rok, choć warto sięgnąć po niego zwłaszcza w sezonie. Z dodatkiem bułki tartej, stanowi doskonałe uzupełnienie młodych ziemniaków z koperkiem, a także pieczonych, grillowanych i smażonych mięs. Ponadto zrobisz z niego smaczną zupę krem lub jarzynową, kotlety, sałatki oraz aromatyczne zapiekanki. Na te ostatnie należy zwrócić szczególną uwagę, gdyż zapiekanki warzywne z kalafiorem posiadają szereg zalet. Po pierwsze są to dania, które przyrządza się zazwyczaj z łatwo dostępnych składników. Kolejna rzecz to prostota wykonania. Wystarczy jedynie wszystkie składniki wstępnie podgotować, następnie połączyć ze sobą, wyłożyć na naczynie żaroodporne i włożyć do piekarnika. Gotową zapiekankę przed krojeniem trzeba lekko ostudzić, by sos nieco zgęstniał i by łatwiej można ją było pokroić. Wielką zaletą zapiekanek jest niewątpliwie ich wyborny smak oraz uniwersalność – mogą stanowić propozycję zarówno na obiad, jak i na kolację dla całej rodziny. Wybierz więc któryś z poniższych przepisów i przyrządź pełną smaku zapiekankę z kalafiora. Przede wszystkim najpierw należy przygotować główne warzywo potrawy. Kalafiora podziel na różyczki i sparz we wrzątku lub, jeśli dysponujesz jego mrożoną wersją, lekko podgotuj, by był al dente. Następnie dodaj do niego pozostałe składniki. Mogą to być dodatki mięsne, takie jak kurczak, szynka czy mięso mielone, a także warzywne – na przykład brokuły, papryka, cukinia, bakłażan, oliwki, cebula i makarony. Całość wieńczy sos na bazie śmietany, starty żółty ser lub ciasto filo. Jak serwować warzywną zapiekankę? Najlepiej prezentuje się w żaroodpornym naczyniu, udekorowana pomidorkami koktajlowymi lub posypana obficie szczypiorkiem. Jeśli planujesz wykonać zabawną dekorację dla najmłodszych, skorzystaj z inspiracji zawartej w przepisie na zapiekane muszelki z kalafiorem i brokułami. Jeśli natomiast serwujesz zapiekankę na przyjęcie, posyp ją świeżymi listkami bazylii lub posiekaną natką pietruszki.