Zapiekanka z kalafiora | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Zapiekanka z kalafiora

9 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z kalafioraZapiekanka z kalafiora

Kalafior to warzywo, które na stołach pojawia się przez cały rok, choć warto sięgnąć po niego zwłaszcza w sezonie. Z dodatkiem bułki tartej, stanowi doskonałe uzupełnienie młodych ziemniaków z koperkiem, a także pieczonych, grillowanych i smażonych mięs. Ponadto zrobisz z niego smaczną zupę krem lub jarzynową, kotlety, sałatki oraz aromatyczne zapiekanki. Na te ostatnie należy zwrócić szczególną uwagę, gdyż zapiekanki warzywne z kalafiorem posiadają szereg zalet. Po pierwsze są to dania, które przyrządza się zazwyczaj z łatwo dostępnych składników. Kolejna rzecz to prostota wykonania. Wystarczy jedynie wszystkie składniki wstępnie podgotować, następnie połączyć ze sobą, wyłożyć na naczynie żaroodporne i włożyć do piekarnika. Gotową zapiekankę przed krojeniem trzeba lekko ostudzić, by sos nieco zgęstniał i by łatwiej można ją było pokroić. Wielką zaletą zapiekanek jest niewątpliwie ich wyborny smak oraz uniwersalność – mogą stanowić propozycję zarówno na obiad, jak i na kolację dla całej rodziny. Wybierz więc któryś z poniższych przepisów i przyrządź pełną smaku zapiekankę z kalafiora. Przede wszystkim najpierw należy przygotować główne warzywo potrawy. Kalafiora podziel na różyczki i sparz we wrzątku lub, jeśli dysponujesz jego mrożoną wersją, lekko podgotuj, by był al dente. Następnie dodaj do niego pozostałe składniki. Mogą to być dodatki mięsne, takie jak kurczak, szynka czy mięso mielone, a także warzywne – na przykład brokuły, papryka, cukinia, bakłażan, oliwki, cebula i makarony. Całość wieńczy sos na bazie śmietany, starty żółty ser lub ciasto filo. Jak serwować warzywną zapiekankę? Najlepiej prezentuje się w żaroodpornym naczyniu, udekorowana pomidorkami koktajlowymi lub posypana obficie szczypiorkiem. Jeśli planujesz wykonać zabawną dekorację dla najmłodszych, skorzystaj z inspiracji zawartej w przepisie na zapiekane muszelki z kalafiorem i brokułami. Jeśli natomiast serwujesz zapiekankę na przyjęcie, posyp ją świeżymi listkami bazylii lub posiekaną natką pietruszki.