Zupa rybna

22 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (22)

Zupa rybna z karpia

35

średnie

60 min.
Zupa rybna ma w Polsce złą sławę, a zupełnie niesłusznie. To jeden z najbardziej aromatycznych i...
Zupa rybna

36

łatwe

30 min.
Zupa rybna kojarzy się z wakacjami i nadmorskimi specjałami kupowanymi na lokalnym targu. Jednak...
Zupa rybna

26

łatwe

45 min.
Zupa rybna to danie obecne niemal we wszystkich kuchniach świata. Przyrządzana z ryb rzecznych or...
Zupa rybna wigilijna

11

średnie

60 min.
Zupa rybna ma swoich wiernych fanów, którzy sięgają po to danie nie tylko od święta. Przygotujesz...
Chińska zupa rybna

5

łatwe

30 min.
Wywary drobiowe i warzywne to doskonałe bazy wielu zup, nie tylko tych, które pochodzą z kuchni p...
Śledziowa zupa wigilijna

14

średnie

60 min.
Wigilijna zupa rybna

8

średnie

60 min.
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć oczywiście ryby. Tradycyjnego karpika możesz w tym roku pr...
Węgierska zupa rybna

3

średnie

45 min.
Węgierską zupę rybną wyróżnia intensywny aromat kminku. Zainspiruj się proponowanym przepisem i p...
Juszka wigilijna

2

łatwe

45 min.
Dla tych, którzy mogą nie wiedzieć, przyda się pewnie krótkie wytłumaczenie – juszka jest popular...
Zupa rybna z warzywami

1

średnie

45 min.
Zupa rybna

(-)

średnie

60 min.
Zupa rybna po królewsku

(-)

średnie

45 min.
Zupa rybna po generalsku

(-)

średnie

45 min.
Zupa rybna  z ryb mieszanych i warzyw

3

łatwe

30 min.
Zupa rybna z tego przepisu łączy w sobie wiele różnych smaków – zawiera nie tylko kilka gatunków...
Zupa rybna na szczupaku

(-)

łatwe

60 min.
Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznej zupy rybnej, propozycja przyrządzenia jej według tego pr...
Zupa rybna (z chlebem)

(-)

średnie

90 min.
Zupa rybna jest dobrą alternatywą dla rosołu gotowanego na drobiu. Dzięki temu przepisowi dowiesz...
Zupa rybna

(-)

łatwe

30 min.
Daniem, które warto polecić fanom rybnych smaków jest zupa rybna. Rekomendowana w tym przepisie p...
Zupa rybna z kuleczkami

(-)

średnie

60 min.
Smażone, pieczone, wędzone – ryby można przyrządzić na wiele pysznych sposobów. Przekonaj się, cz...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa rybnaZupa rybna

Zupa rybna to potrawa wigilijna serwowana w wielu polskich domach. Jest ciekawym sposobem na podanie różnych gatunków ryb. Przygotujesz ją na mnóstwo sposobów: czystą albo w postaci zupy zabielanej i zagęszczanej. Wykorzystaj do jej ugotowania suma, szczupaka, karasia lub karpia – będzie dobrze smakowała także wtedy, gdy użyjesz mieszanki różnych ryb. Zrób z nich np. bulion i podawaj z dodatkiem pora, selera i natki pietruszki. Jeśli lubisz gęste zupy, dodaj do niej żółtko. Na konsystencję ma także wpływ rodzaj produktów, jakich używasz. Jeśli gotujesz rybę razem z ośćmi, płyn zgęstnieje. Gotowanie ich w całości wpływa także na smak i aromat – będzie on wtedy zdecydowanie bardziej wyrazisty. Wolisz filety? Z ryb słodkowodnych przygotujesz m.in. rosół. Połącz je z takimi samymi składnikami, z jakich gotuje się rosoły na mięsie, tj. z marchewką, pietruszką, selerem i kapustą. Żeby nadać zupie nieco wigilijnego charakteru, dopraw ją suszonymi grzybami. Zupa rybna to także ciekawy sposób na podanie śledzia. Smak ryby podkreśl sokiem z cytryny, octem winnym i pietruszką. Serwuj ją z ziemniakami. Pasują one także do pozostałych rybnych zup, podobnie jak włoszczyzna, por czy cebula. Alternatywę dla ziemniaków stanowią drobne kluseczki i pierożki. Dobrym sposobem na dodatek są również rybne pulpety. Wyjmij z gotowej już zupy kawałki ryb, zmiel je i przygotuj z nich małe klopsiki. Do podania w formie zupy pasuje także karp. Przygotuj ją bez dodatków, albo zainspiruj się węgierskim daniem, halaszle. Zamiast karpia sprawdzi się także inna ryba słodkowodna, na przykład sum. Do gotowania wykorzystaj świeżą paprykę, paprykę w proszku, selera i cebulę. Sięgając po przepisy z kuchni świata, zwróć uwagę na rosyjską soljankę, z dodatkiem oliwek, kaparów, kiszonych ogórków i pomidorów. Smak ryb podkreślisz także owocami morza: krewetkami, mulami lub langustynkami. Takie danie przygotuj w formie gulaszu. Niezależnie od tego, który przepis wybierzesz, pamiętaj, że rybny wywar gotuje się krócej niż mięsny. Smacznego!