Przepisy na Zupę rybną | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Zupa rybna

22 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa rybnaZupa rybna

Zupa rybna to potrawa wigilijna serwowana w wielu polskich domach. Jest ciekawym sposobem na podanie różnych gatunków ryb. Przygotujesz ją na mnóstwo sposobów: czystą albo w postaci zupy zabielanej i zagęszczanej. Wykorzystaj do jej ugotowania suma, szczupaka, karasia lub karpia – będzie dobrze smakowała także wtedy, gdy użyjesz mieszanki różnych ryb. Zrób z nich np. bulion i podawaj z dodatkiem pora, selera i natki pietruszki. Jeśli lubisz gęste zupy, dodaj do niej żółtko. Na konsystencję ma także wpływ rodzaj produktów, jakich używasz. Jeśli gotujesz rybę razem z ośćmi, płyn zgęstnieje. Gotowanie ich w całości wpływa także na smak i aromat – będzie on wtedy zdecydowanie bardziej wyrazisty. Wolisz filety? Z ryb słodkowodnych przygotujesz m.in. rosół. Połącz je z takimi samymi składnikami, z jakich gotuje się rosoły na mięsie, tj. z marchewką, pietruszką, selerem i kapustą. Żeby nadać zupie nieco wigilijnego charakteru, dopraw ją suszonymi grzybami. Zupa rybna to także ciekawy sposób na podanie śledzia. Smak ryby podkreśl sokiem z cytryny, octem winnym i pietruszką. Serwuj ją z ziemniakami. Pasują one także do pozostałych rybnych zup, podobnie jak włoszczyzna, por czy cebula. Alternatywę dla ziemniaków stanowią drobne kluseczki i pierożki. Dobrym sposobem na dodatek są również rybne pulpety. Wyjmij z gotowej już zupy kawałki ryb, zmiel je i przygotuj z nich małe klopsiki. Do podania w formie zupy pasuje także karp. Przygotuj ją bez dodatków, albo zainspiruj się węgierskim daniem, halaszle. Zamiast karpia sprawdzi się także inna ryba słodkowodna, na przykład sum. Do gotowania wykorzystaj świeżą paprykę, paprykę w proszku, selera i cebulę. Sięgając po przepisy z kuchni świata, zwróć uwagę na rosyjską soljankę, z dodatkiem oliwek, kaparów, kiszonych ogórków i pomidorów. Smak ryb podkreślisz także owocami morza: krewetkami, mulami lub langustynkami. Takie danie przygotuj w formie gulaszu. Niezależnie od tego, który przepis wybierzesz, pamiętaj, że rybny wywar gotuje się krócej niż mięsny. Smacznego!