Przepisy na Zupa rybna
22 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Zupa rybna
Zupa rybna to potrawa wigilijna serwowana w wielu polskich domach. Jest ciekawym sposobem na podanie różnych gatunków ryb. Przygotujesz ją na mnóstwo sposobów: czystą albo w postaci zupy zabielanej i zagęszczanej. Wykorzystaj do jej ugotowania suma, szczupaka, karasia lub karpia – będzie dobrze smakowała także wtedy, gdy użyjesz mieszanki różnych ryb. Zrób z nich np. bulion i podawaj z dodatkiem pora, selera i natki pietruszki. Jeśli lubisz gęste zupy, dodaj do niej żółtko. Na konsystencję ma także wpływ rodzaj produktów, jakich używasz. Jeśli gotujesz rybę razem z ośćmi, płyn zgęstnieje. Gotowanie ich w całości wpływa także na smak i aromat – będzie on wtedy zdecydowanie bardziej wyrazisty. Wolisz filety? Z ryb słodkowodnych przygotujesz m.in. rosół. Połącz je z takimi samymi składnikami, z jakich gotuje się rosoły na mięsie, tj. z marchewką, pietruszką, selerem i kapustą. Żeby nadać zupie nieco wigilijnego charakteru, dopraw ją suszonymi grzybami. Zupa rybna to także ciekawy sposób na podanie śledzia. Smak ryby podkreśl sokiem z cytryny, octem winnym i pietruszką. Serwuj ją z ziemniakami. Pasują one także do pozostałych rybnych zup, podobnie jak włoszczyzna, por czy cebula. Alternatywę dla ziemniaków stanowią drobne kluseczki i pierożki. Dobrym sposobem na dodatek są również rybne pulpety. Wyjmij z gotowej już zupy kawałki ryb, zmiel je i przygotuj z nich małe klopsiki. Do podania w formie zupy pasuje także karp. Przygotuj ją bez dodatków, albo zainspiruj się węgierskim daniem, halaszle. Zamiast karpia sprawdzi się także inna ryba słodkowodna, na przykład sum. Do gotowania wykorzystaj świeżą paprykę, paprykę w proszku, selera i cebulę. Sięgając po przepisy z kuchni świata, zwróć uwagę na rosyjską soljankę, z dodatkiem oliwek, kaparów, kiszonych ogórków i pomidorów. Smak ryb podkreślisz także owocami morza: krewetkami, mulami lub langustynkami. Takie danie przygotuj w formie gulaszu. Niezależnie od tego, który przepis wybierzesz, pamiętaj, że rybny wywar gotuje się krócej niż mięsny. Smacznego!