Przepisy na dania bez dodatku soli

17 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (17)

Charczo
ratingratingratingratingrating

98

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
110 min.
Gruzini każdy posiłek traktują jako okazję do spotkania i wspólnego spędzania czasu. Biorąc pod u...
Farszynki z mięsem
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Każdy czasem staje w kuchni przed wyzwaniem, jak zrobić coś z niczego. Farszynki z mięsem, czyli...
Kurczak czkmeruli - VIDEO
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Gruzińskie specjały są wyjątkowo aromatyczne. Kurczak czkmeruli nie jest wyjątkiem – pachnie i sm...
Pierekaczewnik - tatarski pieróg
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Pierogi z kapustą i grzybami to ponadczasowy hit. Jednak coraz częściej sięgamy po pierogowe przy...
Kotlety mielone z mięsa i buraczków
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
50 min.
Zastosowanie buraków nie kończy się na czerwonym barszczu, a kotlety nie muszą być smażone na pat...
Zielone Gofry a la pizza
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Wielu osobom gofry kojarzą się z beztroskimi wakacjami. Chrupiące ciasto, bita śmietana, świeże o...
Frittata z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Frittata z kurczakiem jest potrawą, którą niezwykle chętnie uczynisz elementem domowego jadłospis...
Ptysie z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Oto duma francuskich cukierników – z ptysiami życie od razu staje się słodsze. Może być również d...
Pizza na spodzie z kalafiora
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
Ciasto na pizzę bez drożdży i pszennej mąki? To możliwe! Wyrazisty smak kalafiora w połączeniu z...
Rożki białostockie
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Frytki, kopytka, purée… Ziemniaki już dawno przestały być tylko pospolitym dodatkiem do dania głó...
Omlet z rybą z piekarnika
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Omlet dał się poznać jako potrawa awaryjna, gdy masz ochotę na ciepłe śniadanie albo kolację, ale...
Gulasz z haluszkami ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
110 min.
Kariera gulaszu rozpoczęła się na Węgrzech, lecz szybko zyskał on uznanie w całej Europie. Duszon...
Kotlety rybne
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
50 min.
Mięsne zrazy to znak rozpoznawczy kuchni szlacheckiej. Uwielbiamy buszować wśród tradycyjnych prz...
Ryba w cieście naleśnikowym
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Soczysta ryba i delikatne ciasto – brzmi jak danie, któremu nie sposób się oprzeć. Rybę w cieście...
Domowy gyros bez soli
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.

Ciekawostki i porady

Delikatne, puszyste pączki. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

Walentynki przywędrowały do nas stosunkowo niedawno, ale dobrze się zadomowiły w zimowym kalendarzu. Może to święto komercyjne, ale w moim przekonaniu warte obchodzenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bez dodatku soli Bez dodatku soli

Ogromna rzesza ludzi nie wyobraża sobie gotowania bez dodatku soli. Nic w tym dziwnego – jest ona łatwo dostępna i błyskawicznie podkreśla smak przygotowywanej potrawy. Jednak sól w nadmiarze może zaszkodzić naszemu organizmowi. Czym zatem zastąpić ten popularny składnik, aby znane nam dania nie zmieniły zbytnio swego oblicza? Znamy odpowiedź na to pytanie! Korzystaj z bogactwa przypraw i ziół, mieszaj je, łącz smaki i eksperymentuj. Dzięki temu sól nie będzie już niezbędna, a przyrządzane jedzenie nabierze wyjątkowego charakteru. Z myślą o korzystnej zmianie naszych nawyków żywieniowych, zebraliśmy przepisy na dania bez dodawania słonego „wzmacniacza smaku”. Gotowy na kulinarną rewolucję? Zapraszamy po pyszne inspiracje!

Dla kogo?

Przepisy przypadną do gustu osobom chcącym w świadomy sposób kontrolować to, co spożywają. To pomysły na dania dla każdego, kto przywiązany jest do kuchni tradycyjnej oraz receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, ale chętnie sięga też po nowe, innowacyjne rozwiązania.

Na jaką okazję?

Rezygnując z dodatku soli, również wyczarujesz dania pyszne, oryginalne i łatwe w przygotowaniu! Na śniadanie zrób zielone gofry a la pizza, na obiad zaserwuj gruzińskie kubdari, a na kolację podaj ptysie z kurczaka. Brzmi smakowicie, prawda? Jeśli tylko spróbujesz – z pewnością się o tym przekonasz!

Czy wiesz, że?

Ograniczanie soli w diecie potraktuj jako poszukiwanie inspiracji! Zioła, warzywa oraz kompozycje przypraw, mogą skrywać bogactwo zupełnie nowych smaków, dzięki którym rozstanie z solą będzie mniej bolesne. Natka pietruszka ze swoim charakterystycznym aromatem to podstawa domowego zielnika. W sklepach dostępna właściwie przez cały rok, okazuje się niezbędna w zupach, daniach jajecznych i zapiekankach. Znakomitą alternatywą dla soli jest też swojski lubczyk. Kilka liści wystarczy, by nadać potrawie temperamentu.

Dla urozmaicenia

Wiele osób przyzwyczajonych do soli nie korzysta w pełni z potencjału, jaki niosą ze sobą świeże i suszone zioła oraz przyprawy. Ale pamiętajmy również o cytrusach! Soki z limonki oraz cytryny odświeżają smak dań i znakomicie go równoważą. Są nieocenione w trakcie przyprawiania ryb, których odpowiednie doprawienie spędza sen z powiek niejednemu kucharzowi.