Przepisy Kuchni Chińskiej | Przepisy.pl pixel

Dania z Kuchni Chińskiej

401 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (401)

Sałatka z brokułami i kurczakiem
ratingratingratingratingrating

164

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz sposobu na przyrządzenie szybkiej i smacznej sałatki z mięsem i warzywami? Dobrym wyborem...
Chińskie sajgonki
ratingratingratingratingrating

115

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
55 min.
Sajgonki, nazywane również naleśnikami wiosennymi, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chiń...
Kurczak po chińsku z ananasem i papryką
ratingratingratingratingrating

130

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szybki i bardzo prosty przepis na kurczaka po chińsku z ananasem i papryką. Idealny, gdy chcesz p...
Chińska zupa z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

154

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zupy inspirowane kuchnią chińską wyróżniają się intensywnym smakiem, uzyskiwanym dzięki połączeni...
Ryż z warzywami po chińsku
ratingratingratingratingrating

158

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Sypki ryż z duszonymi warzywami i dodatkiem sosu sojowego to potrawa, którą szybko się przygotowu...
Makaron smażony z kurczakiem i warzywami
ratingratingratingratingrating

143

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Uwielbiasz orientalne smaki? A może po prostu masz ochotę na coś pysznego? Wypróbuj nasz przepis...
Zupa seczuańska
ratingratingratingratingrating

91

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Zupa seczuańska to jedno z popularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które dzięki temu przepisowi...
Sałatka z zupki chińskiej
ratingratingratingratingrating

83

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Wprowadź swoją kolację w klimat dalekiego Orientu, przyrządzając sałatkę z zupki chińskiej. Danie...
Kurczak po chińsku z mrożonymi warzywami
ratingratingratingratingrating

94

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gdy potrzebujesz pomysłu na błyskawiczny obiad, postaw na kurczaka po chińsku z mrożonymi warzywa...
Sałatka z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

73

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka z tuńczykiem – idealna na lato i na zimę, na śniadanie oraz kolację – po prostu uniwersal...
Ryż curry z warzywami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ryż curry z warzywami to super pomysł na obiad z delikatną nutą smaków Dalekiego Wschodu. Curry t...
Zupa kwaśno-pikantna
ratingratingratingratingrating

81

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli masz ochotę na zupę pełną warzyw, ale jednocześnie szukasz alternatywy dla popularnej jarzy...
Schab w pięciu smakach
ratingratingratingratingrating

75

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
To danie, które poprawia humor i uzależnia. Zapoznaj się z naszym przepisem na schab w pięciu sma...
Zupa pak choi
ratingratingratingratingrating

85

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Azjatyckie danie, które charakteryzujące się bogactwem smaków, a do tego proste w przygotowaniu –...
Chińskie pierożki Dim Sum
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
Dim sum, czyli chińskie pierożki, które można przyrządzać z różnego rodzaju nadzieniem, to smaczn...
Makaron ryżowy z kurczakiem i sosem słodko kwaśnym
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Makaron ryżowy ma delikatny smak i biały kolor, nadaje się mu różne kształty, najczęściej cienkic...
Kurczak w sosie słodko kwaśnym
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Jeśli lubisz potrawy inspirowane kuchnią azjatycką, kurczak w sosie słodko-kwaśnym z całą pewnośc...
Nudle z patelni po chińsku
ratingratingratingratingrating

77

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Nudle z patelni po chińsku to potrawa, która sprawdzi się na codzienny obiad lub kolację. Jest wy...
Szybki makaron chiński
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Szybko, ale za to rozmachem! Nie trzeba wyjeżdżać do dalekich Chin, żeby posmakować tamtejszej ku...
Ryż smażony z warzywami
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
57 min.
Przepisów na dania z ryżem jest wiele. Każdy ma swój ulubiony, ale zawsze warto spróbować czegoś...
Kurczak w curry z makaronem
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
To smaczna propozycja obiadowa dla zabieganych. Kurczak w curry z makaronem i warzywami przygotuj...
Kurczak po seczuańsku
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli masz ochotę na intensywne, orientalne smaki, mamy dla Ciebie propozycję na słodko-pikantneg...
Chińska karkówka
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Smażony makaron z tofu i warzywami
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Makaron z tofu to coś dla Ciebie, bo przecież lubisz kuchnię chińską! Masz ochotę na coś sytego...
Kurczak słodko-kwaśny
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czosnek, curry, imbir, papryka, cebula... Czas na orientalną ucztę z kurczakiem słodko-kwaśnym w...
Kurczak z ananasem na sposób chiński
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kuchnia chińska słynie z oryginalnego połączenia smaków. Składniki wytrawne łączy się w niej częs...
Azjatycka zupa warzywna
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Kaczka po pekińsku
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
Sposobem na przygotowanie pysznej, aromatycznej pieczonej kaczki jest zamarynowanie jej w odpowie...

Ciekawostki i porady

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia chińskaKuchnia chińska

Kuchnia chińska jest jedną z najstarszych kuchni świata. Choć jej podstawą jest ryż, to nie brakuje w niej mięsa, ryb, warzyw czy owoców morza. Potrawy swój wyrazisty smak zawdzięczają dodawanym do nich przyprawom, sosom oraz pastom. Do najpopularniejszych dań chińskich należą: kurczak z ryżem i warzywami, sajgonki, pierożki wonton czy dim sum. Jest to również jedna z nielicznych kuchni, w której tak wiele potraw przyrządzanych jest na tak wiele sposobów, często w każdym z pięciu wyróżnianych smaków: słodkim, słonym, kwaśnym, ostrym i gorzkim. Kuchnię chińską można podzielić w zależności od regionu. Każdy region specjalizuje się w innym typie dań – z prowincji syczuańskiej pochodzi bardzo ostry syczuański hot-pot, z kantońskiej wywodzą się smażone w wokach stir-fries, natomiast z Pekinu – popularne w całych Chinach gotowane na parze pierożki, dim sum. Na południu głównym składnikiem potraw jest ryż, na północy pszenica używana do przyrządzania m.in. makaronów. Jeśli masz ochotę na coś orientalnego to mamy dla Ciebie kilka propozycji - udka teriyaki z ananasem, skrzydełka glazurowane sosem hoisin, makaron Lo mein z wołowiną i kapustą lub kurczak z orzeszkami w sosie miodowym. Możesz również przyrządzić słodko-kwaśne stir-fry z wieprzowiny. Nie wiesz od czego zacząć? Pokrojone w paski mięso wołowe zanurz w sosie sojowym. Następnie podsmaż na patelni mięso oraz warzywa, i dodaj puszkę pokrojonego ananasa razem z sokiem. Całość koniecznie posyp orzechami, które podkreślą słodko-kwaśny smak dania. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie najpopularniejszej chińskiej przekąski, czyli pierożków dim sum. Krewetki, kolendrę, szczypior i ostrą paprykę drobno posiekaj. Następnie wymieszaj mięso z pędami bambusa, kiełkami i pozostałymi składnikami. Farsz nałóż na rozwałkowane kawałki ciasta, a każdy z nich złóż tak, by powstała sakiewka. Gotowe dim sumy umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. Już teraz sprawdź nasze przepisy na dania kuchni chińskiej i wybierz się w orientalną podróż!