Dania z Kuchni Chińskiej

404 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (404)

Sałatka z brokułami i kurczakiem
ratingratingratingratingrating

147

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz sposobu na przyrządzenie szybkiej i smacznej sałatki z mięsem i warzywami? Dobrym wyborem...
Chińskie sajgonki
ratingratingratingratingrating

112

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
55 min.
Sajgonki, nazywane również naleśnikami wiosennymi, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chiń...
Kurczak po chińsku z ananasem i papryką
ratingratingratingratingrating

96

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szybki i bardzo prosty przepis na kurczaka po chińsku z ananasem i papryką. Idealny, gdy chcesz p...
Chińska zupa z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

125

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zupy inspirowane kuchnią chińską wyróżniają się intensywnym smakiem, uzyskiwanym dzięki połączeni...
Ryż z warzywami po chińsku
ratingratingratingratingrating

110

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Sypki ryż z duszonymi warzywami i dodatkiem sosu sojowego to potrawa, którą szybko się przygotowu...
Makaron smażony z kurczakiem i warzywami
ratingratingratingratingrating

89

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Uwielbiasz orientalne smaki? A może po prostu masz ochotę na coś pysznego? Wypróbuj nasz przepis...
Zupa seczuańska
ratingratingratingratingrating

72

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Zupa seczuańska to jedno z popularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które dzięki temu przepisowi...
Sałatka z zupki chińskiej
ratingratingratingratingrating

70

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Wprowadź swoją kolację w klimat dalekiego Orientu, przyrządzając sałatkę z zupki chińskiej. Danie...
Kurczak po chińsku z mrożonymi warzywami
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gdy potrzebujesz pomysłu na błyskawiczny obiad, postaw na kurczaka po chińsku z mrożonymi warzywa...
Sałatka z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka z tuńczykiem – idealna na lato i na zimę, na śniadanie oraz kolację – po prostu uniwersal...
Ryż curry z warzywami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ryż curry z warzywami to super pomysł na obiad z delikatną nutą smaków Dalekiego Wschodu. Curry t...
Zupa kwaśno-pikantna
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli masz ochotę na zupę pełną warzyw, ale jednocześnie szukasz alternatywy dla popularnej jarzy...
Schab w pięciu smakach
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
To danie, które poprawia humor i uzależnia. Zapoznaj się z naszym przepisem na schab w pięciu sma...
Mięsne kulki w sosie słodko-kwaśnym
ratingratingratingratingrating

70

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Mięsne kulki w sosie słodko-kwaśnym to dobra alternatywa dla popularnego kurczaka, podawanego w t...
Zupa pak choi
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Azjatyckie danie charakteryzujące się bogactwem smaków, a do tego proste w przygotowaniu – to zup...
Chińskie pierożki Dim Sum
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
Dim sum, czyli chińskie pierożki, które można przyrządzać z różnego rodzaju nadzieniem, to smaczn...
Ryż z groszkiem i marchewką
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Smażony ryż jest świetną propozycją na szybki obiad lub kolację – jego przygotowanie jest wyjątko...
Makaron ryżowy z kurczakiem i sosem słodko kwaśnym
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Makaron ryżowy ma delikatny smak i biały kolor, nadaje się mu różne kształty, najczęściej cienkic...
Kurczak w sosie słodko kwaśnym
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Jeśli lubisz potrawy inspirowane kuchnią azjatycką, kurczak w sosie słodko-kwaśnym z całą pewnośc...
Nudle z patelni po chińsku
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Nudle z patelni po chińsku to potrawa, która sprawdzi się na codzienny obiad lub kolację. Jest wy...
Szybki makaron chiński
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szybko, ale za to rozmachem! Nie trzeba wyjeżdżać do dalekich Chin, żeby posmakować tamtejszej ku...
Ryż smażony z warzywami
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
57 min.
Przepisów na dania z ryżem jest wiele. Każdy ma swój ulubiony, ale zawsze warto spróbować czegoś...
Kurczak w curry z makaronem
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
To smaczna propozycja obiadowa dla zabieganych. Kurczak w curry z makaronem i warzywami przygotuj...
Kurczak po seczuańsku
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli masz ochotę na intensywne, orientalne smaki, mamy dla Ciebie propozycję na słodko-pikantneg...
Chińska karkówka
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Smażony makaron z tofu i warzywami
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
24 min.
Makaron z tofu to coś dla Ciebie, bo przecież lubisz kuchnię chińską! Masz ochotę na coś sytego...
Kurczak słodko-kwaśny
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czosnek, curry, imbir, papryka, cebula... Czas na orientalną ucztę z kurczakiem słodko-kwaśnym w...
Kurczak z ananasem na sposób chiński
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kuchnia chińska słynie z oryginalnego połączenia smaków. Składniki wytrawne łączy się w niej częs...

Ciekawostki i porady

Delikatne, puszyste pączki. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

Walentynki przywędrowały do nas stosunkowo niedawno, ale dobrze się zadomowiły w zimowym kalendarzu. Może to święto komercyjne, ale w moim przekonaniu warte obchodzenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia chińskaKuchnia chińska

Kuchnia chińska jest jedną z najstarszych kuchni świata. Choć jej podstawą jest ryż, to nie brakuje w niej mięsa, ryb, warzyw czy owoców morza. Potrawy swój wyrazisty smak zawdzięczają dodawanym do nich przyprawom, sosom oraz pastom. Do najpopularniejszych dań chińskich należą: kurczak z ryżem i warzywami, sajgonki, pierożki wonton czy dim sum. Jest to również jedna z nielicznych kuchni, w której tak wiele potraw przyrządzanych jest na tak wiele sposobów, często w każdym z pięciu wyróżnianych smaków: słodkim, słonym, kwaśnym, ostrym i gorzkim. Kuchnię chińską można podzielić w zależności od regionu. Każdy region specjalizuje się w innym typie dań – z prowincji syczuańskiej pochodzi bardzo ostry syczuański hot-pot, z kantońskiej wywodzą się smażone w wokach stir-fries, natomiast z Pekinu – popularne w całych Chinach gotowane na parze pierożki, dim sum. Na południu głównym składnikiem potraw jest ryż, na północy pszenica używana do przyrządzania m.in. makaronów. Jeśli masz ochotę na coś orientalnego to mamy dla Ciebie kilka propozycji - udka teriyaki z ananasem, skrzydełka glazurowane sosem hoisin, makaron Lo mein z wołowiną i kapustą lub kurczak z orzeszkami w sosie miodowym. Możesz również przyrządzić słodko-kwaśne stir-fry z wieprzowiny. Nie wiesz od czego zacząć? Pokrojone w paski mięso wołowe zanurz w sosie sojowym. Następnie podsmaż na patelni mięso oraz warzywa, i dodaj puszkę pokrojonego ananasa razem z sokiem. Całość koniecznie posyp orzechami, które podkreślą słodko-kwaśny smak dania. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie najpopularniejszej chińskiej przekąski, czyli pierożków dim sum. Krewetki, kolendrę, szczypior i ostrą paprykę drobno posiekaj. Następnie wymieszaj mięso z pędami bambusa, kiełkami i pozostałymi składnikami. Farsz nałóż na rozwałkowane kawałki ciasta, a każdy z nich złóż tak, by powstała sakiewka. Gotowe dim sumy umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. Już teraz sprawdź nasze przepisy na dania kuchni chińskiej i wybierz się w orientalną podróż!