Kuchnia chińska

404 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (404)

Sałatka z brokułami i kurczakiem

121

łatwe

30 min.
Szukasz sposobu na przyrządzenie szybkiej i smacznej sałatki z mięsem i warzywami? Dobrym wyborem...
Chińskie sajgonki

105

średnie

30 min.
Sajgonki, nazywane również naleśnikami wiosennymi, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chiń...
Kurczak po chińsku z ananasem i papryką

71

łatwe

30 min.
Szybki i bardzo prosty przepis na kurczaka po chińsku z ananasem i papryką. Idealny, gdy chcesz p...
Chińska zupa z kurczakiem

96

łatwe

30 min.
Zupy inspirowane kuchnią chińską wyróżniają się intensywnym smakiem, uzyskiwanym dzięki połączeni...
Ryż z warzywami po chińsku

89

średnie

30 min.
Sypki ryż z duszonymi warzywami i dodatkiem sosu sojowego to potrawa, którą szybko się przygotowu...
Makaron smażony z kurczakiem i warzywami

67

średnie

60 min.
Uwielbiasz orientalne smaki? A może po prostu masz ochotę na coś pysznego? Wypróbuj nasz przepis...
Zupa seczuańska

61

średnie

60 min.
Zupa seczuańska to jedno z popularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które dzięki temu przepisowi...
Sałatka z zupki chińskiej

58

łatwe

15 min.
Wprowadź swoją kolację w klimat dalekiego Orientu, przygotowując sałatkę z zupki chińskiej. Danie...
Kurczak po chińsku z mrożonymi warzywami

62

łatwe

30 min.
Gdy potrzebujesz pomysłu na błyskawiczny obiad, postaw na kurczaka po chińsku z mrożonymi warzywa...
Sałatka z tuńczykiem

56

łatwe

15 min.
Sałatka z tuńczykiem – idealna na lato i na zimę, na śniadanie oraz kolację – po prostu uniwersal...
Ryż curry z warzywami - VIDEO

34

łatwe

45 min.
Ryż curry z warzywami to super pomysł na obiad z delikatną nutą smaków Dalekiego Wschodu. Curry t...
Zupa kwaśno-pikantna

56

łatwe

30 min.
Jeśli masz ochotę na zupę pełną warzyw, ale jednocześnie szukasz alternatywy dla popularnej jarzy...
Schab w pięciu smakach

60

łatwe

30 min.
To danie, które poprawia humor i uzależnia. Zapoznaj się z naszym przepisem na schab w pięciu sma...
Mięsne kulki w sosie słodko-kwaśnym

67

łatwe

20 min.
Mięsne kulki w sosie słodko-kwaśnym to dobra alternatywa dla popularnego kurczaka, podawanego w t...
Zupa pak choi

51

łatwe

45 min.
Azjatyckie danie charakteryzujące się bogactwem smaków, a do tego proste w przygotowaniu – to zup...
Chińskie pierożki Dim Sum

54

trudne

45 min.
Dim sum, czyli chińskie pierożki, które można przyrządzać z różnego rodzaju nadzieniem, to smaczn...
Ryż z groszkiem i marchewką

41

łatwe

25 min.
Smażony ryż jest świetną propozycją na szybki obiad lub kolację – jego przygotowanie jest wyjątko...
Makaron ryżowy z kurczakiem i sosem słodko kwaśnym

27

łatwe

30 min.
Makaron ryżowy ma delikatny smak i biały kolor, nadaje się mu różne kształty, najczęściej cienkic...
Kurczak w sosie słodko kwaśnym

29

łatwe

30 min.
Jeśli lubisz potrawy inspirowane kuchnią azjatycką, kurczak w sosie słodko-kwaśnym z całą pewnośc...
Nudle z patelni : po chińsku

45

łatwe

15 min.
Nudle z patelni po chińsku to potrawa, która sprawdzi się na codzienny obiad lub kolację. Jest wy...
Kurczak w curry z makaronem

46

średnie

30 min.
To smaczna propozycja obiadowa dla zabieganych. Kurczak w curry z makaronem i warzywami przygotuj...
Ryż smażony z warzywami

25

łatwe

30 min.
Przepisów na dania z ryżem jest wiele. Każdy ma swój ulubiony, ale zawsze warto spróbować czegoś...
Szybki makaron chiński

39

łatwe

15 min.
Szybko, ale za to rozmachem! Nie trzeba wyjeżdżać do dalekich Chin, żeby posmakować tamtejszej ku...
Kurczak po seczuańsku

35

łatwe

30 min.
Jeśli masz ochotę na intensywne, orientalne smaki, mamy dla Ciebie propozycję na słodko-pikantneg...
Chińska karkówka

29

łatwe

45 min.
Smażony makaron z tofu i warzywami

39

łatwe

24 min.
Makaron z tofu to coś dla Ciebie, bo przecież lubisz kuchnię chińską! Masz ochotę na coś sytego...
Kurczak słodko-kwaśny

33

łatwe

30 min.
Czosnek, curry, imbir, papryka, cebula... Czas na orientalną ucztę z kurczakiem słodko-kwaśnym w...
Kurczak z ananasem na sposób chiński

20

łatwe

60 min.
Kuchnia chińska słynie z oryginalnego połączenia smaków. Składniki wytrawne łączy się w niej częs...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia chińskaKuchnia chińska

Kuchnia chińska jest jedną z najstarszych kuchni świata. Choć jej podstawą jest ryż, to nie brakuje w niej mięsa, ryb, warzyw czy owoców morza. Potrawy swój wyrazisty smak zawdzięczają dodawanym do nich przyprawom, sosom oraz pastom. Do najpopularniejszych dań chińskich należą: kurczak z ryżem i warzywami, sajgonki, pierożki wonton czy dim sum. Jest to również jedna z nielicznych kuchni, w której tak wiele potraw przyrządzanych jest na tak wiele sposobów, często w każdym z pięciu wyróżnianych smaków: słodkim, słonym, kwaśnym, ostrym i gorzkim. Kuchnię chińską można podzielić w zależności od regionu. Każdy region specjalizuje się w innym typie dań – z prowincji syczuańskiej pochodzi bardzo ostry syczuański hot-pot, z kantońskiej wywodzą się smażone w wokach stir-fries, natomiast z Pekinu – popularne w całych Chinach gotowane na parze pierożki, dim sum. Na południu głównym składnikiem potraw jest ryż, na północy pszenica używana do przyrządzania m.in. makaronów. Jeśli masz ochotę na coś orientalnego to mamy dla Ciebie kilka propozycji - udka teriyaki z ananasem, skrzydełka glazurowane sosem hoisin, makaron Lo mein z wołowiną i kapustą lub kurczak z orzeszkami w sosie miodowym. Możesz również przyrządzić słodko-kwaśne stir-fry z wieprzowiny. Nie wiesz od czego zacząć? Pokrojone w paski mięso wołowe zanurz w sosie sojowym. Następnie podsmaż na patelni mięso oraz warzywa, i dodaj puszkę pokrojonego ananasa razem z sokiem. Całość koniecznie posyp orzechami, które podkreślą słodko-kwaśny smak dania. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie najpopularniejszej chińskiej przekąski, czyli pierożków dim sum. Krewetki, kolendrę, szczypior i ostrą paprykę drobno posiekaj. Następnie wymieszaj mięso z pędami bambusa, kiełkami i pozostałymi składnikami. Farsz nałóż na rozwałkowane kawałki ciasta, a każdy z nich złóż tak, by powstała sakiewka. Gotowe dim sumy umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. Już teraz sprawdź nasze przepisy na dania kuchni chińskiej i wybierz się w orientalną podróż!