Dania z Kuchni Chińskiej
403 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (403) 
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
trudne
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Kuchnia chińska
Kuchnia chińska jest jedną z najstarszych kuchni świata. Choć jej podstawą jest ryż, to nie brakuje w niej mięsa, ryb, warzyw czy owoców morza. Potrawy swój wyrazisty smak zawdzięczają dodawanym do nich przyprawom, sosom oraz pastom. Do najpopularniejszych dań chińskich należą: kurczak z ryżem i warzywami, sajgonki, pierożki wonton czy dim sum. Jest to również jedna z nielicznych kuchni, w której tak wiele potraw przyrządzanych jest na tak wiele sposobów, często w każdym z pięciu wyróżnianych smaków: słodkim, słonym, kwaśnym, ostrym i gorzkim. Kuchnię chińską można podzielić w zależności od regionu. Każdy region specjalizuje się w innym typie dań – z prowincji syczuańskiej pochodzi bardzo ostry syczuański hot-pot, z kantońskiej wywodzą się smażone w wokach stir-fries, natomiast z Pekinu – popularne w całych Chinach gotowane na parze pierożki, dim sum. Na południu głównym składnikiem potraw jest ryż, na północy pszenica używana do przyrządzania m.in. makaronów. Jeśli masz ochotę na coś orientalnego to mamy dla Ciebie kilka propozycji - udka teriyaki z ananasem, skrzydełka glazurowane sosem hoisin, makaron Lo mein z wołowiną i kapustą lub kurczak z orzeszkami w sosie miodowym. Możesz również przyrządzić słodko-kwaśne stir-fry z wieprzowiny. Nie wiesz od czego zacząć? Pokrojone w paski mięso wołowe zanurz w sosie sojowym. Następnie podsmaż na patelni mięso oraz warzywa, i dodaj puszkę pokrojonego ananasa razem z sokiem. Całość koniecznie posyp orzechami, które podkreślą słodko-kwaśny smak dania. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie najpopularniejszej chińskiej przekąski, czyli pierożków dim sum. Krewetki, kolendrę, szczypior i ostrą paprykę drobno posiekaj. Następnie wymieszaj mięso z pędami bambusa, kiełkami i pozostałymi składnikami. Farsz nałóż na rozwałkowane kawałki ciasta, a każdy z nich złóż tak, by powstała sakiewka. Gotowe dim sumy umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. Już teraz sprawdź nasze przepisy na dania kuchni chińskiej i wybierz się w orientalną podróż!