Przepisy na Dania do 20 zł
17 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Dania do 20 zł
Dania do 20 zł to kategoria, w której znajdziesz wiele różnorodnych i niedrogich potraw. Jeśli szukasz przepisu na mięsne danie obiadowe, spróbuj bitek wołowych. Często podaje się je w sosie własnym albo grzybowym. Zobacz, jak smakuje wersja pomidorowa. Podsmaż mięso tak, by pozostało soczyste, a następnie do miękkości duś je w sosie pomidorowym. Jeśli masz ochotę na nieco bardziej egzotyczne smaki, sięgnij po przepis na schab po kubańsku. Mięso zamarynuj w mieszance soku z limonki, pomarańczy, kolendry, przypraw i pikantnej pasty – sambal oelek. Zastąpisz ją dowolną pikantną pastą paprykową. Kiedy mięso przejdzie jej smakiem, grilluj je do zarumienienia. Serwuj z ryżem albo opiekanymi ziemniakami. Wahasz się pomiędzy wołowiną a wieprzowiną? Zrób pulpety z mieszanego mięsa w pieczarkowym sosie ze śmietaną. Będą doskonale pasowały do ziemniaków, klusek śląskich albo kopytek. Podawaj je z czerwoną kapustą albo z burakami. Także mięso drobiowe daje dużo możliwości przyrządzenia dań do 20 zł. Zrobisz z niego gyros – kawałki mięsa z warzywami – który podasz w tortilli. Będzie dobrą alternatywą dla klasycznych kanapek. Piersi z kurczaka zapiecz w cieście francuskim, z dodatkiem pomidorów, sera pleśniowego oraz ziół, a otrzymasz doskonałą wytrawną przekąskę, przystawkę albo danie obiadowe – wszystko zależy od tego, w jaki sposób je podasz. Na obiad podawaj je na ciepło, koniecznie z sałatą. Jako przekąska lub przystawka może być serwowana na zimno. Warzywne dania do 20 zł to na przykład kremowe risotto cztery sery z brokułami. Doprawione natką pietruszki, śmietaną, podane z chrupiącymi kawałkami brokuła – to doskonały sposób na bezmięsny obiad. Użyj do niego specjalnej odmiany ryżu, arborio lub carnaroli. Zawierają dużo skrobi i dzięki nim danie zyskuje aksamitną konsystencję. Makaron penne z pomidorami i cukinią to kolejne niedrogie, a w dodatku bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Przed podaniem posyp je startym parmezanem lub innym twardym serem. Szukasz innych przepisów na dania do 20 zł? Zobacz nasze propozycje i wybierz coś dla siebie.