Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Na skróty
Szybki oraz smaczny posiłek już na Ciebie czeka! Znajdź to, czego szukasz i oddaj się innym przyjemnościom. Jednak przygotowany w krótkim czasie wcale nie znaczy, że gorzej! Każde danie jest tak samo pyszne. Spróbuj, a gwarantujemy, że będziesz wracał do tych przepisów jak najczęściej! Czujesz już zapach przypraw unoszący się w powietrzu? Nie ma na co czekać. Do dzieła!
Dla kogo?
Przejrzysty przepis, łatwo dostępne składniki i prostota wykonania to idealne rozwiązanie dla poszukiwaczy nowych smaków, którzy nie lubią marnować cennego czasu. Bo i po co? Dwa kliknięcia i gotowe! A w nagrodę wyborne danie, które będzie smakowało każdemu - małemu i trochę większemu.
Na jaką okazję?
Piątek lub niedziela – nie ma znaczenia. Sprawdzone przepisy to klucz do sukcesu. W mig znajdziesz interesujące Cię danie oraz przygotujesz je łatwo i w szybkim tempie. Dzięki temu nie będziesz musiał spędzać wielu godzin na poszukiwaniu pomysłu na obiad. Efekt? Więcej czasu dla siebie!
Czy wiesz, że?
W kuchni istnieje wiele zamienników i dróg na skróty. Podpowiemy kilka z nich. Jeśli nie masz w domu jajek oraz mleka albo po prostu chcesz przygotować wegańską wersję ciasta, sięgnij po... płyn z puszki ciecierzycy. Zwany aquafabą, pozwoli wyczarować Ci pyszne brownie albo bezy. Jeśli chodzi o mąki, tutaj również mamy spore pole do popisu. Znajdziemy cały ogrom substytutów. Kokosowa, z grochu, z amarantusa, gryczana – skutecznie zamienią mąkę pszenną.
Dla urozmaicenia:
Nakładasz makaron na talerz, a następnie polewasz go sosem? Błąd! Włosi mieszają wszystkie składniku już w garnku, dzięki czemu całość lepiej smakuje. Nie wierzysz? Następnym razem sprawdź, a zapewniamy, że rozsmakujesz się w tym pomyśle.