Przepisy na Żeberka z grilla
21 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Żeberka z grilla
Żeberka – często piecze się je lub dusi, bardzo popularne są także z grilla. Najczęściej sięga się po żeberka wieprzowe, warto jednak spróbować również innych gatunków, na przykład jagnięcych lub wołowych. Klasycznym dodatkiem do nich jest sos barbecue, typowy dodatek do amerykańskich dań z grilla. Ma słodko-pikantny smak. Przyrządzisz go m.in. z ostrego ketchupu, brązowego cukru oraz przypraw korzennych, takich jak goździki, cynamon, a także z miodu. Dopraw go również pieprzem kajeńskim, który wyraźnie przełamie słodycz pozostałych składników. Marynuj żeberka dość długo, by dokładnie przeniknęły smakiem sosu, a następnie grilluj do miękkości. Smaczną marynatę zrobisz jednocześnie na bazie miodu i musztardy lub miodu i ostrej papryki. Miód doskonale pasuje do mięsa wieprzowego, więc nie bój się eksperymentów i łącz go z innymi składnikami, na przykład z cytryną, ziołami czy sosem sojowym. Zamiast miodu spróbuj również innych słodkich dodatków. Klasykiem stały się już żeberka z grilla przyrządzane w coli. Słodkim dodatkiem będą także owoce. Żeberka w glazurze z sokiem pomarańczowym to ciekawy sposób na grilla, zwłaszcza jeśli podasz je z plastrami karmelizowanych pomarańczy. Łącząc cytrusy z ziołami, także otrzymasz oryginalny i smaczny dodatek do żeberek. Jeśli lubisz smaki bardziej pikantne i wyraziste, mięso dopraw papryczką chili. Spróbuj, jak smakuje wersja z boczkiem i cebulką, albo barbecue w pikantnej odsłonie. Wolisz klasykę? Marynatę przygotuj po prostu na bazie ziół i oliwy. Do żeberek przyrządź również inne sosy, na przykład ostrą salsę, sos czosnkowy czy guacamole. Żeberka z grilla podawaj z opiekaną papryką w kolbach, pieczonymi ziemniakami i świeżą bagietką. Pasować będą jednocześnie różne sałatki. Do picia serwuj za to zimne napoje, najlepiej lemoniadę lub mrożoną herbatę owocową. Żeberka z grilla to bardzo dobra alternatywa dla popularnych kiełbasek lub karkówki. Sprawdź nasze przepisy i przygotuj je na najbliższą okazję. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią. Życzymy smacznego.



