Przepisy na Żeberka z grilla
21 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej
Żeberka z grilla
Żeberka – często piecze się je lub dusi, bardzo popularne są także z grilla. Najczęściej sięga się po żeberka wieprzowe, warto jednak spróbować również innych gatunków, na przykład jagnięcych lub wołowych. Klasycznym dodatkiem do nich jest sos barbecue, typowy dodatek do amerykańskich dań z grilla. Ma słodko-pikantny smak. Przyrządzisz go m.in. z ostrego ketchupu, brązowego cukru oraz przypraw korzennych, takich jak goździki, cynamon, a także z miodu. Dopraw go również pieprzem kajeńskim, który wyraźnie przełamie słodycz pozostałych składników. Marynuj żeberka dość długo, by dokładnie przeniknęły smakiem sosu, a następnie grilluj do miękkości. Smaczną marynatę zrobisz jednocześnie na bazie miodu i musztardy lub miodu i ostrej papryki. Miód doskonale pasuje do mięsa wieprzowego, więc nie bój się eksperymentów i łącz go z innymi składnikami, na przykład z cytryną, ziołami czy sosem sojowym. Zamiast miodu spróbuj również innych słodkich dodatków. Klasykiem stały się już żeberka z grilla przyrządzane w coli. Słodkim dodatkiem będą także owoce. Żeberka w glazurze z sokiem pomarańczowym to ciekawy sposób na grilla, zwłaszcza jeśli podasz je z plastrami karmelizowanych pomarańczy. Łącząc cytrusy z ziołami, także otrzymasz oryginalny i smaczny dodatek do żeberek. Jeśli lubisz smaki bardziej pikantne i wyraziste, mięso dopraw papryczką chili. Spróbuj, jak smakuje wersja z boczkiem i cebulką, albo barbecue w pikantnej odsłonie. Wolisz klasykę? Marynatę przygotuj po prostu na bazie ziół i oliwy. Do żeberek przyrządź również inne sosy, na przykład ostrą salsę, sos czosnkowy czy guacamole. Żeberka z grilla podawaj z opiekaną papryką w kolbach, pieczonymi ziemniakami i świeżą bagietką. Pasować będą jednocześnie różne sałatki. Do picia serwuj za to zimne napoje, najlepiej lemoniadę lub mrożoną herbatę owocową. Żeberka z grilla to bardzo dobra alternatywa dla popularnych kiełbasek lub karkówki. Sprawdź nasze przepisy i przygotuj je na najbliższą okazję. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią. Życzymy smacznego.