Przepisy na Przystawki na Wielkanoc
67 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Przystawki na Wielkanoc
Jajka to dla wielu osób niezbędny składnik wielkanocnego śniadania. Pojawiają się na stole przygotowane na różne sposoby. W formie kolorowych pisanek, na twardo, z majonezem czy sosem chrzanowym. Pysznym urozmaiceniem świątecznego menu będą też jajka faszerowane. Są dwa podstawowe sposoby na ich przygotowanie. Pierwszy polega na umieszczeniu nadzienia w białku, na miejscu żółtka. Drugi z kolei na przyrządzeniu farszu z całego jajka i dodatków, a następnie podaniu go w skorupce. Czym najlepiej faszerować jajka? Bardzo przydatnym, w większości przypadków niezbędnym składnikiem, będzie majonez, który nada przekąsce odpowiednią konsystencję i pozwoli połączyć wszystkie składniki w spójną masę. Nadzienie zrobisz np. z dodatkiem grzybków marynowanych, szynki czy ogórków. Doskonały będzie też farsz tatarski. Dobrym sposobem na smaczną i jednocześnie pięknie prezentującą się potrawę będzie przygotowanie farszu w różnych kolorach. Bazę niech stanowi np. twarożek z żółtkiem i śmietaną – podziel ją na trzy części i połącz kolejno z: koncentratem pomidorowym, pietruszką oraz chrzanem. Wykwintną przekąskę przyrządzisz z dodatkiem wędzonego łososia, pasować będzie do niej również kawior oraz koperek. Natomiast wiosenny wygląd nadasz faszerowanym jajkom, jeśli nadziejesz je szpinakiem. Wolisz inne rozwiązania? Sięgnij zatem po awokado – owoc o bardzo kremowym miąższu, doskonale nadającym się do przyrządzania nadzienia. Ponieważ awokado jest neutralne w smaku, dodaj do niego kiełbasę chorizo, papryczkę chili i świeżą kolendrę. Nadawać będzie się także mięso z rosołu – wystarczy je zmielić, przyprawić i połączyć z żółtkiem oraz majonezem. Faszerowane jajka to także ciekawa propozycja na podanie tatara. Z surowego mięsa połączonego z żółtkiem przygotuj niewielkie kulki w taki sposób, by mieściły się w ugotowanym białku, a na każdej z nich ułóż plasterek oliwki. Półmiski dekoruj rzeżuchą, pietruszką, koperkiem, szczypiorkiem – niech jajka faszerowane będą wiosenne, zielone i niezwykle apetyczne!