Przepisy na Przystawki na Wielkanoc

54 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (54)

Roladki z szynki
ratingratingratingratingrating

543

difficulty

łatwe

90 min.
Apetyczne roladki z szynki, wypełnione kremowym, serowym nadzieniem, to prawdziwa poezja smaku. M...
Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

439

difficulty

łatwe

30 min.
Ze względu na swój intensywnie zielony kolor przywołuje skojarzenie z nadchodzącą wiosną. Wraz z...
Jajka faszerowane awokado
ratingratingratingratingrating

265

difficulty

łatwe

25 min.
Szukasz inspiracji na jajka faszerowane? Spróbuj ich wersji z dodatkiem awokado. Ten owoc bardzo...
Jajka faszerowane pieczarkami
ratingratingratingratingrating

155

difficulty

łatwe

30 min.
Jeśli chcesz przygotować pyszne śniadanie, kolację lub przystawkę, ten przepis jest dla Ciebie id...
Szynka w galarecie
ratingratingratingratingrating

153

difficulty

łatwe

30 min.
Galaretka z jajkiem i szynką to jedna z popularnych polskich potraw Wielkanocnych. Możesz ją przy...
Rolada pomidorowa z ziołowym serkiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

112

difficulty

łatwe

35 min.
Przekąski – kto ich nie kocha? Jeżeli należysz do grona miłośników, mamy coś dla Ciebie! Zafunduj...
Pasztet domowy
ratingratingratingratingrating

93

difficulty

średnie

90 min.
Jaki jest pasztet idealny? Zawiera różnorodne mięso, wieprzowe i wołowe, trochę boczku lub słonin...
Jajka w sosie tatarskim
ratingratingratingratingrating

95

difficulty

łatwe

30 min.
Jajka w sosie tatarskim to idealna potrawa na Wielkanocny stół. Podawać ją możesz z talerzem wędl...
Jajka po benedyktyńsku na szybko
ratingratingratingratingrating

45

difficulty

łatwe

15 min.
Na miękko lub na twardo, w postaci jajecznicy, omleta lub faszerowane – jajka możesz podać na wie...
Pieczarki nadziewane mozzarellą
ratingratingratingratingrating

42

difficulty

łatwe

30 min.
Idealne na przystawkę, przekąskę lub dodatek do dania głównego. Pieczarki nadziewane mozzarellą i...
Pasztet z królika z ziołami i słoniną
ratingratingratingratingrating

38

difficulty

łatwe

90 min.
Pasztet z królika z ziołami i słoniną jest bardzo delikatny oraz kremowy. Sprawdzi się zarówno ja...
Jajka faszerowane szpinakiem
ratingratingratingratingrating

40

difficulty

łatwe

30 min.
Jajka ugotowane na twardo to postawa wielu wyjątkowych dań. Spróbujcie jaj faszerowanych szpinaki...
Pasztet domowy z indyka
ratingratingratingratingrating

44

difficulty

łatwe

90 min.
Czasami warto poświęcić trochę czasu, by upiec domowy pasztet – jest dużo smaczniejszy od tego ku...
Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

41

difficulty

średnie

45 min.
Gotowane na miękko, na twardo, w koszulkach. Faszerowane, w formie omletu i jajecznicy. Jajka rzą...
Pieczeń rzymska z jajkiem
ratingratingratingratingrating

57

difficulty

łatwe

90 min.
Pieczeń rzymska, zwana także potocznie klopsem, pochodzi nie z Rzymu, a z… Niemiec. Nazwy potrwa...
Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką
ratingratingratingratingrating

44

difficulty

łatwe

30 min.
Stwierdzenie, że w prostocie tkwi siła z pewnością sprawdza się w przypadku przyrządzonych według...
Wielkanocne jajka zapiekane z szynką
ratingratingratingratingrating

34

difficulty

łatwe

45 min.
Ta jajeczna zapiekanka odmieni twoje spojrzenie na wielkanocne śniadanie. Ugotowane na twardo jaj...
Jajka faszerowane guacamole
ratingratingratingratingrating

39

difficulty

łatwe

30 min.
Kolorowe nadzienie do jajek sprawia, że na stole nie potrzeba specjalnych dekoracji. Kremowe awok...
Pasztet z królika
ratingratingratingratingrating

38

difficulty

średnie

90 min.
Królik, kiedyś goszczący na polskich stołach regularnie, dziś jest mięsem bardzo niedocenianym. A...
Pasztet z selera
ratingratingratingratingrating

18

difficulty

łatwe

90 min.
Pasztet można przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, ryb, soczewicy lub… selera. Nie wierzysz? Wy...
Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą
ratingratingratingratingrating

33

difficulty

średnie

90 min.
Nie wymaga dużego kuchennego doświadczenia, ale potrafi zachwycić smakiem i aromatem. Czy nasz pa...
Pasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym
ratingratingratingratingrating

23

difficulty

łatwe

30 min.
Czerwona soczewica to niezastąpiony składnik wielu dań bezmięsnych. Przygotujesz z niej m.in. sma...
Pasztet z dyni z białą fasolą
ratingratingratingratingrating

32

difficulty

łatwe

30 min.
Fasola, podobnie jak inne warzywa strączkowe, to dobry składnik do przygotowywania pasztetów bezm...
Galaretka z kurczaka (tymbaliki)
ratingratingratingratingrating

14

difficulty

łatwe

60 min.
Tymbaliki z kurczaka to klasyczna przekąska, podawana na przyjęciach jako część tzw. zimnej płyty...
Wielkanocny quiche z szynką schwarzwaldzką i szczypiorem
ratingratingratingratingrating

12

difficulty

łatwe

25 min.
Przygotowania do świąt potrafią zawrócić w głowie. Lista spraw do załatwienia rośnie z prędkością...
Jajka w koszulce na szpinaku
ratingratingratingratingrating

3

difficulty

łatwe

15 min.
Świeży szpinak, gorące tosty i idealnie przyrządzone jajko – to połączenie, które sprawdza się se...
Wielkanocna Frittata z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym
ratingratingratingratingrating

19

difficulty

łatwe

25 min.
Uwielbiane składniki tradycyjnej święconki w zupełnie nowym wydaniu. To nie może się nie udać! Kt...
Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini
ratingratingratingratingrating

11

difficulty

łatwe

30 min.
Warzywny pasztet z ciecierzycy będzie dobrą alternatywą dla serów i wędlin. Do jego przygotowania...
Tort kanapkowy z kurczakiem grillowanym, awokado i jajkiem
ratingratingratingratingrating

16

difficulty

łatwe

- min.
Kolorowy zawrót głowy! Słodki deser – punkt obowiązkowy w czasie przyjęcia urodzinowego – zamieni...
Szparagi z jajkami w sosie maślanym
ratingratingratingratingrating

16

difficulty

łatwe

60 min.
Jeśli potrzebujesz inspiracji na urozmaicenie swojego śniadania, koniecznie zapoznaj się z przepi...
Kolorowa rolada z łososia z koperkowym sosem
ratingratingratingratingrating

12

difficulty

średnie

90 min.
Fantastyczna przystawka lub niezrównane danie główne. Podobno ryby głosu nie mają, ale smaku z pe...

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Przystawki na WielkanocPrzystawki na Wielkanoc

Jajka to dla wielu osób niezbędny składnik wielkanocnego śniadania. Pojawiają się na stole przygotowane na różne sposoby. W formie kolorowych pisanek, na twardo, z majonezem czy sosem chrzanowym. Pysznym urozmaiceniem świątecznego menu będą też jajka faszerowane. Są dwa podstawowe sposoby na ich przygotowanie. Pierwszy polega na umieszczeniu nadzienia w białku, na miejscu żółtka. Drugi z kolei na przyrządzeniu farszu z całego jajka i dodatków, a następnie podaniu go w skorupce. Czym najlepiej faszerować jajka? Bardzo przydatnym, w większości przypadków niezbędnym składnikiem, będzie majonez, który nada przekąsce odpowiednią konsystencję i pozwoli połączyć wszystkie składniki w spójną masę. Nadzienie zrobisz np. z dodatkiem grzybków marynowanych, szynki czy ogórków. Doskonały będzie też farsz tatarski. Dobrym sposobem na smaczną i jednocześnie pięknie prezentującą się potrawę będzie przygotowanie farszu w różnych kolorach. Bazę niech stanowi np. twarożek z żółtkiem i śmietaną – podziel ją na trzy części i połącz kolejno z: koncentratem pomidorowym, pietruszką oraz chrzanem. Wykwintną przekąskę przyrządzisz z dodatkiem wędzonego łososia, pasować będzie do niej również kawior oraz koperek. Natomiast wiosenny wygląd nadasz faszerowanym jajkom, jeśli nadziejesz je szpinakiem. Wolisz inne rozwiązania? Sięgnij zatem po awokado – owoc o bardzo kremowym miąższu, doskonale nadającym się do przyrządzania nadzienia. Ponieważ awokado jest neutralne w smaku, dodaj do niego kiełbasę chorizo, papryczkę chili i świeżą kolendrę. Nadawać będzie się także mięso z rosołu – wystarczy je zmielić, przyprawić i połączyć z żółtkiem oraz majonezem. Faszerowane jajka to także ciekawa propozycja na podanie tatara. Z surowego mięsa połączonego z żółtkiem przygotuj niewielkie kulki w taki sposób, by mieściły się w ugotowanym białku, a na każdej z nich ułóż plasterek oliwki. Półmiski dekoruj rzeżuchą, pietruszką, koperkiem, szczypiorkiem – niech jajka faszerowane będą wiosenne, zielone i niezwykle apetyczne!