Przepisy na Mięsa i sosy na Boże Narodzenie

71 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (71)

Królik pieczony
ratingratingratingratingrating

318

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Mięso królicze powinno trafiać na nasze stoły zdecydowanie częściej – jest miękkie i delikatne w...
Pieczeń rzymska z udźca indyka
ratingratingratingratingrating

190

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pieczeń rzymska to eleganckie danie, serwowane najczęściej z okazji świąt i uroczystości rodzinny...
Golonka po bawarsku
ratingratingratingratingrating

188

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Wyśmienite miękkie mięso z warzywami duszone do perfekcji w aromatycznym rosole czyli golonka po...
Szybki Stroganoff
ratingratingratingratingrating

196

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Roladki schabowe - VIDEO
ratingratingratingratingrating

231

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
Szukasz alternatywy dla pospolitego kotleta schabowego? Dziś na obiad proponujemy roladki schabow...
Pieczony schab z chrzanowym sosem
ratingratingratingratingrating

127

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Kruche mięso polane wyrazistym sosem i pachnące majerankiem – to dobra propozycja na uroczysty ob...
Szynka w galarecie
ratingratingratingratingrating

169

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Galaretka z jajkiem i szynką to jedna z popularnych polskich potraw Wielkanocnych. Możesz ją przy...
Meksykańskie krokiety z wołowiną
ratingratingratingratingrating

82

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Krokiety nie muszą być wyłącznie mięsne lub grzybowe. W wersji meksykańskiej smakują równie pyszn...
Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym
ratingratingratingratingrating

83

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Rozmaryn to przyprawa o mocnym, nieco sosnowym smaku z nutką imbiru. Sprawdzi się do przygotowani...
Pieczona szynka w sosie cebulowym
ratingratingratingratingrating

87

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pieczona szynka może stanowić danie główne podczas uroczystego obiadu, ale podana na zimno, w cie...
Pieczona kaczka z warzywami
ratingratingratingratingrating

151

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pieczona kaczka z warzywami przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Zwłaszcz...
Pieczony udziec z indyka z sosem
ratingratingratingratingrating

86

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ten przepis to sposób na uroczysty obiad lub wykwintną kolację – będzie odpowiednią alternatywą d...
Pasztet domowy
ratingratingratingratingrating

101

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Jaki jest pasztet idealny? Zawiera różnorodne mięso, wieprzowe i wołowe, trochę boczku lub słonin...
Schab pieczony
ratingratingratingratingrating

133

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Chcesz przyrządzić mięso, które będzie jednocześnie miękkie, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu...
Paszteciki z mięsem indyka - VIDEO
ratingratingratingratingrating

76

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Paszteciki z mięsem z indyka to doskonała i uniwersalna przekąska. Podane na ciepło będą smacznym...
Żeberka w kapuście
ratingratingratingratingrating

118

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Żeberka dobrze smakują pieczone i grillowane, a to tylko dwie pyszne propozycje na ich przyrządze...
Pieczona karkówka
ratingratingratingratingrating

95

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pieczona karkówka, by była soczysta i dobrze przeszła smakami przypraw, powinna poleżeć w aromaty...
Roladki drobiowe w sosie brokułowo-serowym
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Soczyste, mięciutkie roladki drobiowe w gęstym, kremowym sosie brokułowo-serowym to danie, którem...
Pasztet z królika z ziołami i słoniną
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pasztet z królika z ziołami i słoniną jest bardzo delikatny oraz kremowy. Sprawdzi się zarówno ja...
Kaczka pieczona w pomarańczach
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kaczka pieczona w pomarańczach to świetny przykład na to, jak dobrze może smakować mięso w połącz...
Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Suszone pomidory to prawdziwie włoski dodatek do potraw. Mają wyrazisty słono-słodki smak – są py...
Beef Strogonoff  z papryką - VIDEO
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
50 min.
Zgodnie z legendą nazwa beef strogonoff z papryką pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała i hra...
Pieczeń rzymska z jajkiem
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pieczeń rzymska, zwana także potocznie klopsem, pochodzi nie z Rzymu, a z… Niemiec. Nazwy potrwa...
Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Słodkie ziemniaki, czyli bataty, to bardzo uniwersalne warzywa. Podasz je na słodko i wytrawnie...
Pieczony boczek
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pospolity boczek może stać się podstawą wystawnego dania obiadowego. Wystarczy, że kawałek chudeg...
Pierś z indyka
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Piersi z indyka są bardzo lubianym mięsem, ale najpopularniejsze sposoby ich podawania, nie zaska...
Schab ze śliwką w galarecie
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Mięsa w galarecie mają renomę dań pracochłonnych i trudnych. Jednak nasz przepis na wykwintny sch...
Duszona kaczka z jabłkami
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Niezwykle szlachetne, a przecież powszechnie dostępne, mięso kaczki ma niesłuszną renomę trudnego...
Krokiety z pieczarkami z barszczem czerwonym
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pikantne i wyraziste połączenie zabielanej zupy z grzybowym dodatkiem to uniwersalna i popularna...
Uda z kaczki w pomarańczowym sosie
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Mięso z kaczki, kiedyś bardzo popularne na polskich stołach, pojawia się na nich w nowej odsłonie...

Ciekawostki i porady

Delikatne, puszyste pączki. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

Walentynki przywędrowały do nas stosunkowo niedawno, ale dobrze się zadomowiły w zimowym kalendarzu. Może to święto komercyjne, ale w moim przekonaniu warte obchodzenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięsa i sosy na Boże NarodzenieMięsa i sosy na Boże Narodzenie

Dania mięsne obecne są w kuchni na co dzień, ale to okres świąteczny jest tym szczególnym czasem, gdy mięsa przyrządza się bardziej pieczołowicie. Mięso na święta podaje się zarówno na przekąskę, jak i danie główne. W tej pierwszej wersji często serwuje się wędliny czy dodatki do sałatek i pieczywa. Znakomicie w tej roli sprawdzą się pieczenie ze schabu lub karkówki. Odpowiednio wcześnie je zamarynuj, aby zamknąć w pieczeni całe bogactwo aromatów ziół oraz przypraw. Schab, karkówkę, szynkę czy cielęcinę podawaj również w formie przystawki – wystarczy kilka grubszych plastrów mięsa i sałata albo sos. Wśród wielu propozycji na szczególną uwagę zasługuje sos orzechowy. Jest nie tylko rewelacyjny w smaku, ale również odpowiedni na wyjątkowe okazje. Rolę zakąski czy dodatku do pieczywa pełnią pasztety. Ich rodzajów jest wiele: od pasztetu mieszanego, domowego z leśnymi grzybami, po pasztet z królika. Świąteczne mięso na obiad to również mnóstwo sposobów przyrządzenia i podania. To dobra okazja na pieczone w całości kurczaki, indyki i gęsi – upiecz je od razu z ziemniakami, by cała potrawa przeniknęła zapachem mięsa oraz wybranych przypraw. Warto sięgnąć wtedy po mięsa mniej popularne, jak np. kaczkę, baraninę lub jagnięcinę. Zrób do nich sosy z owoców – np. żurawiny lub śliwek, podawaj je także nadziewane. Jeśli lubisz dania klasyczne, sięgnij po dobrze znane rolady ze schabu, nadziewane suszonymi owocami np. śliwkami lub morelami. Z mięs nadziewanych dobrze sprawdzają się także drobiowe roladki i medaliony, na przykład z indyka. Nie zapominaj także o przyprawach korzennych, które nadają potrawom świątecznego aromatu. Do mięs doskonale pasują m.in. goździki. Wbij ich ziarenka w mięso z szynki przed upieczeniem, a prostym sposobem otrzymasz aromatyczną pieczeń. Do wszelkiego rodzaju mięs dobrze pasuje dodatek ziemniaków, klusek śląskich, kopytek i pieczywa. Przygotuj do nich surówkę z czerwonej kapusty albo serwuj z kapustą wigilijną. Które z mięs wybierzesz na święta? Zdecyduj!