Przepisy na Mięsa i sosy na Boże Narodzenie
68 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Mięsa i sosy na Boże Narodzenie
Dania mięsne obecne są w kuchni na co dzień, ale to okres świąteczny jest tym szczególnym czasem, gdy mięsa przyrządza się bardziej pieczołowicie. Mięso na święta podaje się zarówno na przekąskę, jak i danie główne. W tej pierwszej wersji często serwuje się wędliny czy dodatki do sałatek i pieczywa. Znakomicie w tej roli sprawdzą się pieczenie ze schabu lub karkówki. Odpowiednio wcześnie je zamarynuj, aby zamknąć w pieczeni całe bogactwo aromatów ziół oraz przypraw. Schab, karkówkę, szynkę czy cielęcinę podawaj również w formie przystawki – wystarczy kilka grubszych plastrów mięsa i sałata albo sos. Wśród wielu propozycji na szczególną uwagę zasługuje sos orzechowy. Jest nie tylko rewelacyjny w smaku, ale również odpowiedni na wyjątkowe okazje. Rolę zakąski czy dodatku do pieczywa pełnią pasztety. Ich rodzajów jest wiele: od pasztetu mieszanego, domowego z leśnymi grzybami, po pasztet z królika. Świąteczne mięso na obiad to również mnóstwo sposobów przyrządzenia i podania. To dobra okazja na pieczone w całości kurczaki, indyki i gęsi – upiecz je od razu z ziemniakami, by cała potrawa przeniknęła zapachem mięsa oraz wybranych przypraw. Warto sięgnąć wtedy po mięsa mniej popularne, jak np. kaczkę, baraninę lub jagnięcinę. Zrób do nich sosy z owoców – np. żurawiny lub śliwek, podawaj je także nadziewane. Jeśli lubisz dania klasyczne, sięgnij po dobrze znane rolady ze schabu, nadziewane suszonymi owocami np. śliwkami lub morelami. Z mięs nadziewanych dobrze sprawdzają się także drobiowe roladki i medaliony, na przykład z indyka. Nie zapominaj także o przyprawach korzennych, które nadają potrawom świątecznego aromatu. Do mięs doskonale pasują m.in. goździki. Wbij ich ziarenka w mięso z szynki przed upieczeniem, a prostym sposobem otrzymasz aromatyczną pieczeń. Do wszelkiego rodzaju mięs dobrze pasuje dodatek ziemniaków, klusek śląskich, kopytek i pieczywa. Przygotuj do nich surówkę z czerwonej kapusty albo serwuj z kapustą wigilijną. Które z mięs wybierzesz na święta? Zdecyduj!



