Mięsa i sosy na Boże Narodzenie | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Mięsa i sosy na Boże Narodzenie

68 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (68)

Królik pieczony
ratingratingratingratingrating

382

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Większość kucharzy rzadko bierze na swój kulinarny warsztat pieczonego królika. A szkoda! Mięso k...
Pieczeń rzymska z udźca indyka
ratingratingratingratingrating

214

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pieczeń rzymska to eleganckie danie, serwowane najczęściej z okazji świąt i uroczystości rodzinny...
Golonka po bawarsku
ratingratingratingratingrating

197

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Wyśmienite miękkie mięso z warzywami duszone do perfekcji w aromatycznym rosole, czyli golonka po...
Szybki Stroganoff
ratingratingratingratingrating

259

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Chcesz przygotować szybki Strogonow czy może szybki Stroganoff? Pisownie mogą się różnić, lecz na...
Roladki schabowe - VIDEO
ratingratingratingratingrating

280

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
Szukasz alternatywy dla pospolitego kotleta schabowego? Dziś na obiad proponujemy roladki schabow...
Pieczony schab z chrzanowym sosem
ratingratingratingratingrating

158

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Kruche mięso polane wyrazistym sosem i pachnące majerankiem – to dobra propozycja na uroczysty ob...
Szynka w galarecie
ratingratingratingratingrating

191

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Pamiętacie te czasy, kiedy jako dzieci podjadaliście ze stołów swoich dziadków i rodziców? Pewnie...
Meksykańskie krokiety z wołowiną
ratingratingratingratingrating

87

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
Poznajcie nowe oblicze krokietów. Niech nie kojarzą się wyłącznie z nieśmiertelnym dodatkiem do c...
Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym
ratingratingratingratingrating

103

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Rozmaryn to przyprawa o mocnym, nieco sosnowym smaku z nutką imbiru. Sprawdzi się do przygotowani...
Pieczona szynka w sosie cebulowym
ratingratingratingratingrating

120

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pieczona szynka może stanowić danie główne podczas uroczystego obiadu, ale podana na zimno, w cie...
Kaczka z sosem śliwkowym
ratingratingratingratingrating

138

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pierś z kaczki w sosie śliwkowym brzmi naprawdę dobrze i przywodzi na myśl potrawy serwowane w re...
Pieczony udziec z indyka z sosem
ratingratingratingratingrating

117

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Gdy na talerzu pojawia się udziec z indyka w sosie, to wszyscy zachwycają się jego smakiem. Już t...
Pasztet domowy
ratingratingratingratingrating

120

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Idealny pasztet domowy powinien zawierać różne rodzaje mięsa: wieprzowe i wołowe, trochę boczku l...
Schab pieczony
ratingratingratingratingrating

202

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Chcesz przyrządzić mięso, które będzie jednocześnie miękkie, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu...
Paszteciki z mięsem indyka - VIDEO
ratingratingratingratingrating

91

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Paszteciki z mięsem z indyka to doskonała i uniwersalna przekąska. Podane na ciepło będą smacznym...
Żeberka w kapuście
ratingratingratingratingrating

128

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Żeberka dobrze smakują pieczone i grillowane, a to tylko dwie pyszne propozycje na ich przyrządze...
Pieczona karkówka
ratingratingratingratingrating

146

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bardzo popularna w sezonie grillowym, przez wielu uwielbiana i postrzegana jako element obowiązko...
Roladki drobiowe w sosie brokułowo-serowym
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szukasz pomysłu na apetyczny obiad z mięsem w roli głównej? Soczyste i mięciutkie roladki drobiow...
Pasztet z królika z ziołami i słoniną
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pasztet z królika z ziołami i słoniną jest bardzo delikatny oraz kremowy. Sprawdzi się zarówno ja...
Kaczka pieczona w pomarańczach
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kaczka pieczona w pomarańczach to świetny przykład na to, jak dobrze może smakować mięso w połącz...
Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem
ratingratingratingratingrating

81

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Suszone pomidory to prawdziwie włoski dodatek do potraw. Mają wyrazisty słono-słodki smak – są py...
Peklowany schab w galarecie
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
Szukasz pomysłu na mięsny przysmak,dzięki któremu każdy doceni Twoje kulinarne umiejętności? Scha...
Beef Strogonoff  z papryką - VIDEO
ratingratingratingratingrating

71

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
50 min.
Zgodnie z legendą nazwa Beef Strogonoff z papryką pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała i hra...
Pieczeń rzymska z jajkiem
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Urozmaić swoje menu, dodając do niego pyszną potrawę, jaką jest pieczeń rzymska z jajkiem. To mię...
Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Słodkie ziemniaki, czyli bataty, to bardzo uniwersalne warzywa. Podasz je na słodko i wytrawnie...
Pieczony boczek
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pospolity boczek może stać się podstawą wystawnego dania obiadowego. Wystarczy, że kawałek chudeg...
Pierś z indyka
ratingratingratingratingrating

148

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Piersi z indyka są bardzo lubianym mięsem, ale najpopularniejsze sposoby ich podawania, nie zaska...
Schab ze śliwką w galarecie
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Mięsa w galarecie mają renomę dań pracochłonnych i trudnych. Jednak nasz przepis na wykwintny sch...
Duszona kaczka z jabłkami
ratingratingratingratingrating

74

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Niezwykle szlachetne, a przecież powszechnie dostępne, mięso kaczki ma niesłuszną renomę trudnego...
Krokiety z pieczarkami z barszczem czerwonym
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pikantne i wyraziste połączenie zabielanej zupy z grzybowym dodatkiem to uniwersalna i popularna...
Stroganoff wieprzowy
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Stroganoff jest klasycznym daniem kuchni rosyjskiej, które w swojej oryginalnej wersji przygotowy...
Pierś kaczki w sosie owocowym
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
W modnych restauracjach sos owocowy często jest wykorzystywany jako dodatek do mięs. Spróbuj przy...

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięsa i sosy na Boże NarodzenieMięsa i sosy na Boże Narodzenie

Dania mięsne obecne są w kuchni na co dzień, ale to okres świąteczny jest tym szczególnym czasem, gdy mięsa przyrządza się bardziej pieczołowicie. Mięso na święta podaje się zarówno na przekąskę, jak i danie główne. W tej pierwszej wersji często serwuje się wędliny czy dodatki do sałatek i pieczywa. Znakomicie w tej roli sprawdzą się pieczenie ze schabu lub karkówki. Odpowiednio wcześnie je zamarynuj, aby zamknąć w pieczeni całe bogactwo aromatów ziół oraz przypraw. Schab, karkówkę, szynkę czy cielęcinę podawaj również w formie przystawki – wystarczy kilka grubszych plastrów mięsa i sałata albo sos. Wśród wielu propozycji na szczególną uwagę zasługuje sos orzechowy. Jest nie tylko rewelacyjny w smaku, ale również odpowiedni na wyjątkowe okazje. Rolę zakąski czy dodatku do pieczywa pełnią pasztety. Ich rodzajów jest wiele: od pasztetu mieszanego, domowego z leśnymi grzybami, po pasztet z królika. Świąteczne mięso na obiad to również mnóstwo sposobów przyrządzenia i podania. To dobra okazja na pieczone w całości kurczaki, indyki i gęsi – upiecz je od razu z ziemniakami, by cała potrawa przeniknęła zapachem mięsa oraz wybranych przypraw. Warto sięgnąć wtedy po mięsa mniej popularne, jak np. kaczkę, baraninę lub jagnięcinę. Zrób do nich sosy z owoców – np. żurawiny lub śliwek, podawaj je także nadziewane. Jeśli lubisz dania klasyczne, sięgnij po dobrze znane rolady ze schabu, nadziewane suszonymi owocami np. śliwkami lub morelami. Z mięs nadziewanych dobrze sprawdzają się także drobiowe roladki i medaliony, na przykład z indyka. Nie zapominaj także o przyprawach korzennych, które nadają potrawom świątecznego aromatu. Do mięs doskonale pasują m.in. goździki. Wbij ich ziarenka w mięso z szynki przed upieczeniem, a prostym sposobem otrzymasz aromatyczną pieczeń. Do wszelkiego rodzaju mięs dobrze pasuje dodatek ziemniaków, klusek śląskich, kopytek i pieczywa. Przygotuj do nich surówkę z czerwonej kapusty albo serwuj z kapustą wigilijną. Które z mięs wybierzesz na święta? Zdecyduj!