Przepisy na Mięsa i sosy na Boże Narodzenie
68 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Mięsa i sosy na Boże Narodzenie
Dania mięsne obecne są w kuchni na co dzień, ale to okres świąteczny jest tym szczególnym czasem, gdy mięsa przyrządza się bardziej pieczołowicie. Mięso na święta podaje się zarówno na przekąskę, jak i danie główne. W tej pierwszej wersji często serwuje się wędliny czy dodatki do sałatek i pieczywa. Znakomicie w tej roli sprawdzą się pieczenie ze schabu lub karkówki. Odpowiednio wcześnie je zamarynuj, aby zamknąć w pieczeni całe bogactwo aromatów ziół oraz przypraw. Schab, karkówkę, szynkę czy cielęcinę podawaj również w formie przystawki – wystarczy kilka grubszych plastrów mięsa i sałata albo sos. Wśród wielu propozycji na szczególną uwagę zasługuje sos orzechowy. Jest nie tylko rewelacyjny w smaku, ale również odpowiedni na wyjątkowe okazje. Rolę zakąski czy dodatku do pieczywa pełnią pasztety. Ich rodzajów jest wiele: od pasztetu mieszanego, domowego z leśnymi grzybami, po pasztet z królika. Świąteczne mięso na obiad to również mnóstwo sposobów przyrządzenia i podania. To dobra okazja na pieczone w całości kurczaki, indyki i gęsi – upiecz je od razu z ziemniakami, by cała potrawa przeniknęła zapachem mięsa oraz wybranych przypraw. Warto sięgnąć wtedy po mięsa mniej popularne, jak np. kaczkę, baraninę lub jagnięcinę. Zrób do nich sosy z owoców – np. żurawiny lub śliwek, podawaj je także nadziewane. Jeśli lubisz dania klasyczne, sięgnij po dobrze znane rolady ze schabu, nadziewane suszonymi owocami np. śliwkami lub morelami. Z mięs nadziewanych dobrze sprawdzają się także drobiowe roladki i medaliony, na przykład z indyka. Nie zapominaj także o przyprawach korzennych, które nadają potrawom świątecznego aromatu. Do mięs doskonale pasują m.in. goździki. Wbij ich ziarenka w mięso z szynki przed upieczeniem, a prostym sposobem otrzymasz aromatyczną pieczeń. Do wszelkiego rodzaju mięs dobrze pasuje dodatek ziemniaków, klusek śląskich, kopytek i pieczywa. Przygotuj do nich surówkę z czerwonej kapusty albo serwuj z kapustą wigilijną. Które z mięs wybierzesz na święta? Zdecyduj!