Przepisy na Sałatki na święta
60 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Sałatki na święta
Szukasz sałatki na święta, która będzie stanowiła alternatywę dla klasycznej jarzynowej? Jeśli lubisz dania z majonezem, spróbuj świątecznej sałatki ziemniaczanej. W jej składzie znajduje się niewiele składników, jest bardzo prosta, ale właśnie w tym tkwi jej największy atut. Wystarczy, że ugotowane ziemniaki połączysz z ogórkiem kwaszonym, czerwoną cebulą, selerem naciowym i wszystko wymieszasz z ziołowym sosem majonezowym. Spróbuj także świątecznej sałatki z indykiem. Jej podstawą jest filet z piersi, żółty ser oraz ananas. Majonezowy sos curry dodaje jej nieco orientalnego posmaku. Dobrym sposobem na podanie sałatki na święta, jest układanie poszczególnych składników w warstwy. W ten sposób zrób np. sałatkę z tuńczykiem albo z selerem. Serwuj je w szklanych, przezroczystych miskach, tak, by warstwy były widoczne. Szczególnie ciekawie będą wyglądały sałatki o kontrastujących ze sobą kolorach, jak w sałatce z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem. Użyj do niej także rukoli albo roszponki i podaj w specjalnych słoiczkach. Jeśli lubisz świąteczne sałatki na bazie makaronu, wykorzystaj tortellini. To włoskie uszka nadziewane mięsem, grzybami, ricottą lub szpinakiem. Kupisz je w różnych kolorach: białe, zielone oraz czerwone. Pasują do nich różne warzywa, na przykład brokuły i kukurydza. Po połączeniu składników, udekoruj danie pokrojoną w paski szynką oraz pietruszką. Dobrą bazę w tego typu potrawach stanowi również ryż. Połącz go z oliwkami, kaparami i kolorową papryką, a otrzymasz potrawę w stylu śródziemnomorskim. Popularnym dodatkiem do sałatek są także owoce. Oprócz ananasów czy winogron, wykorzystaj brzoskwinie. Będą pasowały do delikatnego kurczaka marynowanego w jogurcie i ciecierzycy. Łagodny smak przełam nieco papryczką chili oraz wyrazistą rukolą. Sałatki to także świetny sposób na wykorzystanie serów pleśniowych. Sera typu blue użyj do posypania sałatki z sałaty radicchio, brukselki i orzechów. Mocne smaki przełam słodką suszoną żurawiną. Spróbuj naszych sałatek na święta! Życzymy smacznego.