Przepisy na Sałatki na święta
60 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej
Sałatki na święta
Szukasz sałatki na święta, która będzie stanowiła alternatywę dla klasycznej jarzynowej? Jeśli lubisz dania z majonezem, spróbuj świątecznej sałatki ziemniaczanej. W jej składzie znajduje się niewiele składników, jest bardzo prosta, ale właśnie w tym tkwi jej największy atut. Wystarczy, że ugotowane ziemniaki połączysz z ogórkiem kwaszonym, czerwoną cebulą, selerem naciowym i wszystko wymieszasz z ziołowym sosem majonezowym. Spróbuj także świątecznej sałatki z indykiem. Jej podstawą jest filet z piersi, żółty ser oraz ananas. Majonezowy sos curry dodaje jej nieco orientalnego posmaku. Dobrym sposobem na podanie sałatki na święta, jest układanie poszczególnych składników w warstwy. W ten sposób zrób np. sałatkę z tuńczykiem albo z selerem. Serwuj je w szklanych, przezroczystych miskach, tak, by warstwy były widoczne. Szczególnie ciekawie będą wyglądały sałatki o kontrastujących ze sobą kolorach, jak w sałatce z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem. Użyj do niej także rukoli albo roszponki i podaj w specjalnych słoiczkach. Jeśli lubisz świąteczne sałatki na bazie makaronu, wykorzystaj tortellini. To włoskie uszka nadziewane mięsem, grzybami, ricottą lub szpinakiem. Kupisz je w różnych kolorach: białe, zielone oraz czerwone. Pasują do nich różne warzywa, na przykład brokuły i kukurydza. Po połączeniu składników, udekoruj danie pokrojoną w paski szynką oraz pietruszką. Dobrą bazę w tego typu potrawach stanowi również ryż. Połącz go z oliwkami, kaparami i kolorową papryką, a otrzymasz potrawę w stylu śródziemnomorskim. Popularnym dodatkiem do sałatek są także owoce. Oprócz ananasów czy winogron, wykorzystaj brzoskwinie. Będą pasowały do delikatnego kurczaka marynowanego w jogurcie i ciecierzycy. Łagodny smak przełam nieco papryczką chili oraz wyrazistą rukolą. Sałatki to także świetny sposób na wykorzystanie serów pleśniowych. Sera typu blue użyj do posypania sałatki z sałaty radicchio, brukselki i orzechów. Mocne smaki przełam słodką suszoną żurawiną. Spróbuj naszych sałatek na święta! Życzymy smacznego.