Przepisy z Kurczakiem na Obiad | Przepisy.pl pixel

Dania obiadowe z Kurczakiem

339 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Obiad z kurczakiemObiad z kurczakiem

Z pewnością większość z nas nie wyobraża sobie gotowania bez niezastąpionego… kurczaka. Dlaczego wprost przepadamy za tym mięsem drobiowym? Kurczaka cenimy przede wszystkim za delikatny smak oraz mnogość zastosowań. Pasuje praktycznie do każdej potrawy. Kurze mięso możemy zajadać ze smakiem w formie samodzielnego dania. Znakomicie odnajdzie się też w zupie, szaszłykach, roladkach czy sałatkach. Drób wprost lubuje się również w kąpielach w rozmaitych sosach! Ponadto stanowi doskonałe uzupełnienie posiłków bazujących na makaronie, ryżu bądź kaszy. Ogrom możliwości! My przygotowaliśmy dla Ciebie najlepsze propozycje. Już dziś wypróbuj nasze przepisy na obiad i na powrót rozsmakuj się w wybornym mięsie z kurczaka! Zapraszamy!

Dla kogo?

Obiad z kurczakiem to posiłek, który bez wątpienia posmakuje każdemu. Co ważne, drób jest nie tylko pyszny, ale i lekkostrawny (o ile spożywany bez skóry). Dlatego może być serwowany w diecie dedykowanej najmłodszym oraz osobom starszym. Stanowi też ważny element jadłospisu ludzi będących w trakcie rekonwalescencji.

Na jaką okazję?

Potrawy z kurczakiem są świetnym rozwiązaniem zarówno na codzienny obiad, jak i na wykwintny posiłek na specjalne okazje. Grillowany, smażony, pieczony albo gotowany – kurczak nie ma ograniczeń! To m.in. główny bohater smakowitych potrawek czy chrupiących zapiekanek. Jedno jest pewne – trudno mu się oprzeć!

Czy wiesz, że?

Nie bez powodu drób uznawany jest za jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Kurczak to nie tylko smaczny kąsek! To również wyśmienite źródło pełnowartościowego oraz łatwo przyswajalnego przez organizm białka. Oprócz tego, dania z kurczakiem przyrządzone bez skórki, bez panierki oraz odpowiednio przygotowane (gotowane, duszone bądź pieczone) są lekkostrawne, a także cechują się mniejszą kalorycznością.

Dla urozmaicenia:

Odpowiednie doprawienie kurczaka to klucz do sukcesu! Kurze piersi wystarczy przed przyrządzanie posypać solą lub pieprzem bądź obtoczyć w mieszance ulubionych ziół. Z kolei udka, skrzydełka albo całą tuszę warto wcześniej zamarynować, na przykład w przyprawach, oliwie z oliwek i czosnku.