Dania obiadowe z Kurczakiem
339 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Obiad z kurczakiem
Z pewnością większość z nas nie wyobraża sobie gotowania bez niezastąpionego… kurczaka. Dlaczego wprost przepadamy za tym mięsem drobiowym? Kurczaka cenimy przede wszystkim za delikatny smak oraz mnogość zastosowań. Pasuje praktycznie do każdej potrawy. Kurze mięso możemy zajadać ze smakiem w formie samodzielnego dania. Znakomicie odnajdzie się też w zupie, szaszłykach, roladkach czy sałatkach. Drób wprost lubuje się również w kąpielach w rozmaitych sosach! Ponadto stanowi doskonałe uzupełnienie posiłków bazujących na makaronie, ryżu bądź kaszy. Ogrom możliwości! My przygotowaliśmy dla Ciebie najlepsze propozycje. Już dziś wypróbuj nasze przepisy na obiad i na powrót rozsmakuj się w wybornym mięsie z kurczaka! Zapraszamy!
Dla kogo?
Obiad z kurczakiem to posiłek, który bez wątpienia posmakuje każdemu. Co ważne, drób jest nie tylko pyszny, ale i lekkostrawny (o ile spożywany bez skóry). Dlatego może być serwowany w diecie dedykowanej najmłodszym oraz osobom starszym. Stanowi też ważny element jadłospisu ludzi będących w trakcie rekonwalescencji.
Na jaką okazję?
Potrawy z kurczakiem są świetnym rozwiązaniem zarówno na codzienny obiad, jak i na wykwintny posiłek na specjalne okazje. Grillowany, smażony, pieczony albo gotowany – kurczak nie ma ograniczeń! To m.in. główny bohater smakowitych potrawek czy chrupiących zapiekanek. Jedno jest pewne – trudno mu się oprzeć!
Czy wiesz, że?
Nie bez powodu drób uznawany jest za jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Kurczak to nie tylko smaczny kąsek! To również wyśmienite źródło pełnowartościowego oraz łatwo przyswajalnego przez organizm białka. Oprócz tego, dania z kurczakiem przyrządzone bez skórki, bez panierki oraz odpowiednio przygotowane (gotowane, duszone bądź pieczone) są lekkostrawne, a także cechują się mniejszą kalorycznością.
Dla urozmaicenia:
Odpowiednie doprawienie kurczaka to klucz do sukcesu! Kurze piersi wystarczy przed przyrządzanie posypać solą lub pieprzem bądź obtoczyć w mieszance ulubionych ziół. Z kolei udka, skrzydełka albo całą tuszę warto wcześniej zamarynować, na przykład w przyprawach, oliwie z oliwek i czosnku.



