Dania obiadowe z Kurczakiem
339 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Obiad z kurczakiem
Z pewnością większość z nas nie wyobraża sobie gotowania bez niezastąpionego… kurczaka. Dlaczego wprost przepadamy za tym mięsem drobiowym? Kurczaka cenimy przede wszystkim za delikatny smak oraz mnogość zastosowań. Pasuje praktycznie do każdej potrawy. Kurze mięso możemy zajadać ze smakiem w formie samodzielnego dania. Znakomicie odnajdzie się też w zupie, szaszłykach, roladkach czy sałatkach. Drób wprost lubuje się również w kąpielach w rozmaitych sosach! Ponadto stanowi doskonałe uzupełnienie posiłków bazujących na makaronie, ryżu bądź kaszy. Ogrom możliwości! My przygotowaliśmy dla Ciebie najlepsze propozycje. Już dziś wypróbuj nasze przepisy na obiad i na powrót rozsmakuj się w wybornym mięsie z kurczaka! Zapraszamy!
Dla kogo?
Obiad z kurczakiem to posiłek, który bez wątpienia posmakuje każdemu. Co ważne, drób jest nie tylko pyszny, ale i lekkostrawny (o ile spożywany bez skóry). Dlatego może być serwowany w diecie dedykowanej najmłodszym oraz osobom starszym. Stanowi też ważny element jadłospisu ludzi będących w trakcie rekonwalescencji.
Na jaką okazję?
Potrawy z kurczakiem są świetnym rozwiązaniem zarówno na codzienny obiad, jak i na wykwintny posiłek na specjalne okazje. Grillowany, smażony, pieczony albo gotowany – kurczak nie ma ograniczeń! To m.in. główny bohater smakowitych potrawek czy chrupiących zapiekanek. Jedno jest pewne – trudno mu się oprzeć!
Czy wiesz, że?
Nie bez powodu drób uznawany jest za jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Kurczak to nie tylko smaczny kąsek! To również wyśmienite źródło pełnowartościowego oraz łatwo przyswajalnego przez organizm białka. Oprócz tego, dania z kurczakiem przyrządzone bez skórki, bez panierki oraz odpowiednio przygotowane (gotowane, duszone bądź pieczone) są lekkostrawne, a także cechują się mniejszą kalorycznością.
Dla urozmaicenia:
Odpowiednie doprawienie kurczaka to klucz do sukcesu! Kurze piersi wystarczy przed przyrządzanie posypać solą lub pieprzem bądź obtoczyć w mieszance ulubionych ziół. Z kolei udka, skrzydełka albo całą tuszę warto wcześniej zamarynować, na przykład w przyprawach, oliwie z oliwek i czosnku.