Dania obiadowe z mięsem mielonym

442 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (442)

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO
ratingratingratingratingrating

687

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zapiekanki z mięsem mielonym w roli głównej to dania treściwe, szybkie w przygotowaniu, a co nie...
Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem
ratingratingratingratingrating

343

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kotlety mielone to sprawdzone i bardzo popularne danie obiadowe, które stało się już klasykiem ku...
Kartacze
ratingratingratingratingrating

336

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Kartacz, zwany także cepelinem, to potrawa popularna zwłaszcza we wschodniej Polsce. Często mówi...
Roladki z mięsem mielonym i cukinią
ratingratingratingratingrating

265

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Roladki z tego przepisu nie tylko świetnie wyglądają – są także wyjątkowo smaczne dzięki połączen...
Musaka z cukinią
ratingratingratingratingrating

326

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Musaka jest jednym ze sztandarowych dań kuchni greckiej – to zapiekanka z bakłażanów, przełożonyc...
Szwedzkie klopsiki “Köttbullar” z kiszonym ogórkiem
ratingratingratingratingrating

300

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Drobne klopsiki z mięsa mielonego to bardzo popularna w Szwecji potrawa. Klopsy po szwedzku w sos...
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami
ratingratingratingratingrating

192

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zapiekanka ziemniaczana to proste w przygotowaniu danie pełne warzyw, które można łatwo modyfikow...
Serowa zapiekanka z brokułami
ratingratingratingratingrating

162

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Błyskawiczna zapiekanka z makaronem, brokułami i mielonym mięsem, polana kremowym sosem. Charakte...
Gołąbki - VIDEO
ratingratingratingratingrating

251

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Potrawa, której chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na samą myśl o niej przychodzą nam do głowy...
Naleśniki à la buritos
ratingratingratingratingrating

323

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Delikatne naleśniki nadziewamy farszem z mięsa i fasoli z dodatkiem sosu bolognese. Spróbujcie...
Ziemniaki faszerowane mięsem
ratingratingratingratingrating

183

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Znudziły ci się kotlety z ziemniakami podawane na talerzu zawsze w ten sam sposób? Wypróbuj zupeł...
Zapiekanka à la lasagne
ratingratingratingratingrating

176

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Uwielbiam zapiekanki. Najbardziej w nich lubię przypieczony ser na wierzchu. Jeśli tylko mogę sta...
Zapiekanka z brokułami
ratingratingratingratingrating

171

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Zapiekanka z brokułami to idealna propozycja na uzupełnienie swojego menu. Danie nadaje się do se...
Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem
ratingratingratingratingrating

183

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Znudziły ci się zwyczajne mielone, a twoi bliscy mają już dość widoku i smaku mięsa mielonego? Ma...
Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym
ratingratingratingratingrating

182

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli szukasz sposobu na eleganckie danie z makaronem, zrób nadziewane muszle. Ich przyrządzenie...
Holiszki
ratingratingratingratingrating

390

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Czy wiecie, co to są holiszki? To nic innego jak gołąbki po żydowsku, w aksamitnym, pomidorowym s...
Pulpety w sosie koperkowym
ratingratingratingratingrating

137

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Mięsne pulpety polane pysznym, gęstym sosem to klasyk wśród dań obiadowych. Do ich przyrządzenia...
Kotlety mielone wellington z warzywami
ratingratingratingratingrating

114

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych kotletów mielonych, wypróbuj przepis na kotlety mielone...
Zupa paprykowa z pulpetami
ratingratingratingratingrating

124

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bez zupy nie ma obiadu – twierdzą niektórzy. A jeśli to zupa z pulpetami? Można powiedzieć, że na...
Papryka faszerowana mięsem
ratingratingratingratingrating

116

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Faszerowana papryka to świetny pomysł na treściwy i kuszący oko obiad dla całej rodziny. Najczęśc...
Placki z mięsem mielonym, warzywami i serem feta
ratingratingratingratingrating

129

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Oto alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Przedstawiamy wyśmienite i błyskawiczne...
Zapiekanka z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

112

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Dziś proponujemy znakomitą zapiekankę z pieczarkami i mielonym mięsem. Pycha.
Ostra zapiekanka
ratingratingratingratingrating

124

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
To danie jest świetną propozycją dla wszystkich fanów pikantnych smaków. Świetnie sprawdzi się ja...
Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese
ratingratingratingratingrating

106

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pikantne paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese zastąpią kanapki i koreczki podc...
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
ratingratingratingratingrating

153

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym to prosty sposób na obiad – nic więc dziwnego, że są daniem...
Lasagne
ratingratingratingratingrating

103

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Lasagne to rodzaj włoskiego makaronu krojonego w szerokie płaty. Jest dostępny niemal w każdym wi...
Bakłażany nadziewane
ratingratingratingratingrating

124

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Bakłażany zapiekane z mięsem, kaszą i jogurtem mogą być atrakcyjnym dodatkiem do dania obiadowego...
Gołąbki po meksykańsku
ratingratingratingratingrating

126

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Gołąbki po meksykańsku to smaczna i oryginalna wersja klasycznych gołąbków z kapustą. Sekretem ic...
Ekspresowe faszerowane papryki z wędzonym serem
ratingratingratingratingrating

90

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Poszukujesz efektownego i łatwego przepisu na obiad? Dobrze sprawdzą się ekspresowe faszerowane p...
Burrito z mięsem mielonym
ratingratingratingratingrating

107

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Burrito z mięsem mielonym to pszeniczna tortilla, w którą zawija się ostry farsz. Wariantów tego...

Ciekawostki i porady

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Obiad z mięsa mielonegoObiad z mięsa mielonego

Mięso mielone stanowi podstawę bardzo wielu dań. Najczęstszym wyborem jest mięso wołowo-wieprzowe, w którym krucha i delikatna wołowina doskonale uzupełnia się z bardziej soczystą wieprzowiną. Jednak w zależności od przygotowywanego dania, do wyboru są także inne gatunki, np.: mielone mięso z indyka, łopatki czy szynki wieprzowej. Mięso to można zapiekać, smażyć, grillować, dusić, a nawet gotować na parze. Z wołowo-wieprzowego mięsa mielonego szczególnie często przyrządza się kotlety mielone, klopsiki, pulpety, hamburgery oraz mnóstwo innych potraw. Mięso to świetnie sprawdza się jako farsz, na przykład do gołąbków. Bardzo dobrze smakują też warzywa wypełnione nadzieniem z mięsa mielonego i dodatkowych składników. W tym celu wydrąż miąższ z bakłażanów, cukinii lub papryki, a następnie wypełnij je farszem i zapiekaj. Farsz z mięsa mielonego to także świetny sposób na przyrządzenie pasztecików, pierożków samosa czy burrito, czyli wszelkich drobnych przekąsek. Gdy na przygotowanie posiłku masz niewiele czasu, spaghetti bolognese jest idealnym rozwiązaniem. Wystarczy makaron ugotować al dente i zrobić sos boloński, który stanowi składnik takich dań, jak chociażby lasagne bolognese. Podstawą sosu jest mielone mięso wołowo-wieprzowe oraz pomidory i inne warzywa. Akcentów sycylijskich nada daniu garstka kaparów lub oliwek. Mięso mielone to także ważny składnik dań kuchni bardziej egzotycznych. Spróbuj, jak smakuje kebab kofta. Słowo „kofta” oznacza „rozgnieciony”, bo w przeciwieństwie do chociażby kebabu skrawanego, robi się go z mięsa mielonego, często z dodatkiem świeżych ziół. Kofty nabija się na patyczki szaszłykowe, a następnie grilluje lub smaży na patelni. Mięso mielone to także popularne nadzienie do pyz i pierogów, jak również innych potraw mącznych, na przykład litewskich cepelinów, gruzińskich khingali czy pierożków w stylu chińskim. Do wyboru masz także zapiekanki, potrawki, pieczenie, tarty i tarteletki. Jeśli planujesz przyrządzić potrawę z mięsem mielonym w roli głównej, sprawdź nasze propozycje.