Przepisy.pl - Przepisy kulinarne - Twoja baza przepisów pixel

Ciekawostki i porady

Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.

Czytaj więcej

Delikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PrzekąskiPrzekąski

Urządzasz przyjęcie dla znajomych lub rodziny? Nie zapomnij o smacznych przekąskach! Nie tylko zaspokoją pierwszy głód Twoich gości, ale również zaostrzą ich apetyt przed podaniem dania głównego. Do najpopularniejszych przekąsek należą oczywiście chipsy, paluszki i ciastka. Warto jednak przełamać rutynę i przyrządzić coś bardziej wyszukanego, np. paszteciki z ciasta francuskiego z ulubionym nadzieniem, czereśniowe clafoutis lub ślimaki z bolognese. Do przygotowania takich przekąsek możesz wykorzystać różne produkty, przede wszystkim sery, wędliny, warzywa (faszerowane lub surowe w sałatkach), ryby czy mięso (np. pieczone, w galarecie lub z dodatkiem sosu). By każdy z gości mógł wybrać coś dla siebie, zadbaj o różnorodność potraw. Serwowane przekąski powinny mieć także odpowiedni rozmiar – pamiętaj, że najlepsze to te „na jeden kęs”. Masz niewiele czasu i nie wiesz, co przygotować? Zrób frytki z dipem guacamole, włoskie ciastka z warzywami, grzanki z pomidorową salsą, meksykańskie nachos z chilli con carne lub tortillę z paprykowym nadzieniem, podaną w formie roladek. Jako przekąskę, możesz także podać czosnkową ciabattę z pomidorami. Gotową ciabattę pokrój na kromki i skrop oliwą. Następnie włóż kromki do piekarnika i piecz przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy grzanki będą chrupiące, natrzyj je ząbkiem czosnku i nałóż na wierzch świeże pomidory. Całość udekoruj listkami aromatycznej bazylii. Równie ważny jest zarówno smak przekąsek, jak i sposób ich podania. Doskonale sprawdzą się w tym celu np. trójdzielne miseczki na oliwki, orzeszki i pomidory koktajlowe. Pomocne będę również tace z przegródkami – idealne na kanapki lub krakersy z dodatkiem dipów. Talerze i tace z pięknie udekorowanymi przekąskami możesz umieścić zarówno na stole, jak i na parapecie, kominku czy blacie kuchennym. Już teraz sprawdź nasze przepisy i wybierz te przekąski, które podasz na najbliższym przyjęciu lub zjesz między posiłkami! Organizowanie domowych imprez jeszcze nigdy nie było tak proste.