Gotowanie na parze

36 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (36)

Czeskie knedliczki

49

łatwe

30 min.
Czeskie knedliczki, nazywane także knedlikami drożdżowymi, to jedna z najpopularniejszych potraw...
Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych

26

łatwe

45 min.
Głównym składnikiem proponowanej potrawy są kotlety mielone. Tym razem nie musisz ich smażyć, ugo...
Domowe hot dogi

20

łatwe

15 min.
Hot dogi to przekąska szczególnie popularna w amerykańskim street foodzie, czyli jedzeniu sprzeda...
Klopsiki na parze z sosem pomidorowym

16

łatwe

20 min.
Bardzo dobry obiad albo kolację przyrządzić można z zaledwie kilku składników. Nie tylko prostą s...
Łosoś gotowany na parze w warzywach

26

łatwe

30 min.
Jedną z najbardziej popularnych i lubianych ryb jest w ostatnich latach łosoś norweski. Nie ma si...
Sałatka bałkańska

12

łatwe

30 min.
Słodkie pomidory, słony i kremowy ser feta, krążki czerwonej cebuli, oliwa i cały zestaw aromatyc...
Rybne pulpeciki z sosem tatarskim

39

łatwe

30 min.
Szukasz ciekawego przepisu na rybne danie? Wypróbuj nasze sprawdzone rybne pulpeciki z sosem tata...
Risotto z buraczkami i gotowanym dorszem na parze

12

łatwe

35 min.
Risotto – jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej – można przyrządzić na wiele sposobów...
Zapiekanka makaronowo-warzywna - VIDEO

15

łatwe

45 min.
Zobacz nasze wideo i naucz się krok po kroku, jak przygotować wyśmienitą zapiekanka makaronowo-wa...
Gołąbki na parze z sosem bolognese

10

łatwe

45 min.
Gołąbki są znane i lubiane w całej Europie Środkowo-Wschodniej, zaś gołąbki na parze z sosem bolo...
Chińskie pierożki

9

łatwe

30 min.
Pierogi, choć w naszym kraju uważane są za danie typowo polskie, w nieco innej postaci można spot...
Chińskie bułeczki na parze - Bao Buns

9

łatwe

140 min.
Dziś przepis na bułeczki bao, więc czas na podróż do dalekich Chin! To tutaj królują nadziewane b...
Czeskie knedle z boczkiem

11

łatwe

30 min.
W Polsce knedle przygotowuje się zazwyczaj na słodko – ich podstawą są kwaskowate śliwki i pulchn...
Fetucchini z bobem

6

łatwe

15 min.
Łącząc bób z pikantnym włoskim sosem arrabiata przyrządzisz znakomite i nowoczesne danie obiadowe...
Kurczak w czerwonym curry

5

łatwe

30 min.
Dziś na obiad coś z kuchni azjatyckiej. Czy słyszałaś kiedyś o czerwonym curry? Zwykle łączymy tę...
Szaszłyk wieprzowy z ananasem

6

łatwe

30 min.
Szaszłyki to niezawodny sposób na pyszną i szybką przekąskę, która sprawdzi się przy każdej okazj...
Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką

4

łatwe

45 min.
Prawdziwki, śliwki suszone i igiełki świeżego rozmarynu – to wyjątkowo wykwintne trio, które doda...
Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem

5

łatwe

30 min.
Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem w sosie czosnkowym łączy delikatną słodycz owoców z wy...
Won ton z krewetkami

2

łatwe

45 min.
Sałatka z żółtym serem

3

łatwe

15 min.
Szukasz uniwersalnej przekąski, które doskonale sprawdzi się zarówno w ciągu tygodnia, jak i od ś...
Tortellini po tajsku

1

łatwe

45 min.
Tortellini to pochodzące z Włoch pierożki, które najczęściej nadziewane są farszem serowym, grzyb...
Skrzydełka kurczaka w sosie Louisiana

3

łatwe

40 min.
Pikantne potrawy z roku na rok zyskują coraz więcej zwolenników. Wraz ze wzrostem popularności ku...
Kurczak vindalo

6

łatwe

20 min.
Prędzej czy później wszystkich dopada chęć na urozmaicenie jadłospisu w prosty i możliwie bezpiec...
Tarta ze szpinakiem i łososiem

32

łatwe

90 min.
Tarta ze szpinakiem i łososiem to propozycja na wytrawną przekąskę, która sprawdzi się również ja...
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami

19

średnie

40 min.
Czasem mamy ochotę na obiadową klasykę: kurczaka, ziemniaki, sałatkę. Ale jeśli kurczaka podamy w...
Łosoś gotowany na parze, ryż po chińsku, brokuły gotowane  na parze

2

średnie

35 min.
Idealny obiad powinien być nie tylko smaczny, ale także bogaty w wartościowe składniki odżywcze...

Ciekawostki i porady

Grzyby to wyśmienity dodatek do różnych dań. Aby nie musieć, żegnać się z ich smakiem wraz z końcem jesieni, warto ususzyć cześć łupów z grzybobrania. Tylko, jak to zrobić?

Czytaj więcej

Sezon na paprykę w pełni! Trudno więc o lepszy moment na eksperymenty z tym warzywem w kuchni. Podpowiadamy, czym nafaszerować paprykę, aby zaskoczyć domowników i gości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gotowanie na parzeGotowanie na parze

Gotowanie na parze stało się modne już jakiś czas temu i wciąż wpisuje się w trendy. Jedno jest pewne – tego typu obróbka termiczna pozwala na przyrządzenie całej gamy produktów spożywczych. Sam proces jest błyskawiczny, a przygotowane w ten sposób jedzenie mieści się w kanonie prawidłowego odżywiania. Czy Ty też widzisz same zalety gotowania na parze? Nie wahaj się! Para buch i do dzieła!

Dla kogo? Dla wszystkich tych, którzy cenią sobie wartościowe posiłki. Dania gotowane na parze sprawdzą się znakomicie w jadłospisie osób stosujących delikatną dietę.

Na jaką okazję? Na co dzień! Przepisy na potrawy gotowane na parze sprawdzą się, zarówno jako te podane na obiad, jak i na kolację. Zadbaj o dobre posiłki dla siebie oraz dla całej swojej rodziny – włącz je na stałe do domowego menu!

Czy wiesz, że? Gotowanie na parze to jeden ze zdrowszych sposobów serwowania żywności. Produkty przyrządzane na parze nie mają styczności z wodą, dlatego nie wypłukuje się z nich cennych składników odżywczych, takich jak witaminy i składniki mineralne. Co więcej, żywność nie traci naturalnej barwy. Ta metoda obróbki termicznej nie wymaga też użycia żadnego tłuszczu. Brzmi idealnie, prawda?

Dla urozmaicenia: Do gotowania na parze można wykorzystać praktycznie każde warzywo. To także doskonała technika na przygotowanie ryby lub mięsa.