Przyprawa Za’atar Knorr | Przepisy.pl pixel

Przyprawa Za'atar Knorr

2 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: Przyprawa Za'atar Knorr (2)

Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Organizujesz przyjęcie w swoim domu? Chcesz uniknąć podania gościom gotowych i niezdrowych przeką...
Wegetariańskie klopsiki w stylu śródziemnomorskim
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Kuchnia wegetariańska przeszła prawdziwą rewolucję. Wiele dań zyskało zupełnie nowe oblicze, a ws...

przepisy.pl - Przyprawa Za’atar KnorrPrzyprawa Za’atar Knorr

Liban – każdy o nim słyszał, mało kto odwiedził. To niewielkie państwo potrafi jednak zaskoczyć turystów różnorodną kuchnią dającą ogromne możliwości. Na libańskich potrawach odcisnął się ślad wpływów ormiańskich, tureckich, perskich, a nawet francuskich. Brzmi jak orientalna mieszanka? Jedno jest pewne, nie dowiesz się, dopóki nie spróbujesz! Nabierz ochoty na kulinarne eksperymenty i wypróbuj przepisy na dania z dodatkiem przyprawy Za’atar – niezwykle aromatycznej i inspirowanej prawdziwie libańskim smakiem!

Dla kogo?

Potrawy z dodatkiem Za’atar oczarują każdego smakosza. Ich oryginalny smak sprawi, że Ty i Twoi bliscy poczujecie powiew Bliskiego Wschodu na swoich talerzach.

Na jaką okazję?

Przyprawa Za’atar pasuje nie tylko do dań obiadowych, ale też tych przyrządzanych głównie z myślą o pierwszym posiłku dnia, jak np. izraelska „pizza” na śniadanie oraz do przystawek – takich jak placki rybne z ciecierzycą lub bagadanush, czyli pasty z pieczonych bakłażanów. Zaserwuj któreś z tych dań znajomym, gdy wpadną do Ciebie z wizytą – z pewnością pokochają Za’atar!

Czy wiesz, że?

Za’atar to przyprawa uznawana niemalże za dobro narodowe Libanu. Jej klasyczna wersja składa się tylko z trzech składników: tymianku, sezamu oraz sumaku. Te składniki znajdziesz m.in. w przyprawie Knorr.

Dla urozmaicenia:

Z Za’atarem świetnie smakują ryby, owoce morza, ale również chleb lub hummus. Dobrze łączy się także z drobiem, a nawet warzywami. Może przyrządzisz frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini? Brzmi nieco orientalnie, tak również smakuje!