Przyprawa Za'atar Knorr
33 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: Przyprawa Za'atar Knorr (33) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Przyprawa Za’atar Knorr
Liban – każdy o nim słyszał, mało kto odwiedził. To niewielkie państwo potrafi jednak zaskoczyć turystów różnorodną kuchnią dającą ogromne możliwości. Na libańskich potrawach odcisnął się ślad wpływów ormiańskich, tureckich, perskich, a nawet francuskich. Brzmi jak orientalna mieszanka? Jedno jest pewne, nie dowiesz się, dopóki nie spróbujesz! Nabierz ochoty na kulinarne eksperymenty i wypróbuj przepisy na dania z dodatkiem przyprawy Za’atar – niezwykle aromatycznej i inspirowanej prawdziwie libańskim smakiem!
Dla kogo?
Potrawy z dodatkiem Za’atar oczarują każdego smakosza. Ich oryginalny smak sprawi, że Ty i Twoi bliscy poczujecie powiew Bliskiego Wschodu na swoich talerzach.
Na jaką okazję?
Przyprawa Za’atar pasuje nie tylko do dań obiadowych, ale też tych przyrządzanych głównie z myślą o pierwszym posiłku dnia, jak np. izraelska „pizza” na śniadanie oraz do przystawek – takich jak placki rybne z ciecierzycą lub bagadanush, czyli pasty z pieczonych bakłażanów. Zaserwuj któreś z tych dań znajomym, gdy wpadną do Ciebie z wizytą – z pewnością pokochają Za’atar!
Czy wiesz, że?
Za’atar to przyprawa uznawana niemalże za dobro narodowe Libanu. Jej klasyczna wersja składa się tylko z trzech składników: tymianku, sezamu oraz sumaku. Te składniki znajdziesz m.in. w przyprawie Knorr.
Dla urozmaicenia:
Z Za’atarem świetnie smakują ryby, owoce morza, ale również chleb lub hummus. Dobrze łączy się także z drobiem, a nawet warzywami. Może przyrządzisz frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini? Brzmi nieco orientalnie, tak również smakuje!