Przyprawa Za'atar Knorr

30 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: Przyprawa Za'atar Knorr (30)

Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Organizujesz przyjęcie w swoim domu? Chcesz uniknąć podania gościom gotowych i niezdrowych przeką...
Pieczone udka kurczaka z za’atarem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Właśnie wróciłeś z pracy i nie masz zupełnie pomysłu na to, co przygotować na obiad? Nadchodzimy...
Pieczony okoń morski z Za’atarem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Ryby są podstawą kuchni śródziemnomorskiej. Chętnie wykorzystuje się je również na innych kontyne...
Pomidorowa sałatka z grzankami z chlebka pita doprawiona za’atarem
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Zastanawiałeś się, jakie korzyści płyną z przygotowywania posiłków w domu? Po pierwsze, oszczędza...
Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Klopsiki lubią zarówno dorośli, jak i dzieci! Warto czasem wyjść poza klasyczne przepisy i wyprób...
Pieczona ryba w Za’atarze z sałatką z ciecierzycy i kopru włoskiego
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Jeśli ryby rzadko goszczą na Twoim stole, warto to zmienić już dziś! Najlepiej z pomocą dobrego p...
Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Omlet, czyli potrawa w formie placka, to znana i lubiana propozycja na śniadanie. Danie uniwersal...
Placki rybne z ciecierzycą
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Placki w wersji wytrawnej – na słono – to znany i lubiany przepis na obiad. Z reguły przygotowywa...
Pieczony kurczak z kawałkami granatu
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
W Polsce sposób przygotowywania mięs w towarzystwie owoców wywodzi się z tradycji staropolskiej...
Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Kuchnia libańska odznacza się różnorodnością – zarówno pod względem smaku, jak i estetyki. Mnogoś...
Ratatuj z pieczonymi warzywami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Można zachwycać się swojskim leczo, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by poznawać kolejne sposoby...
Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Mieliście okazję próbować szparagów? Jeśli nie, zaproście je do swojej kuchni. To wyjątkowe warzy...
Gyros w picie
ratingratingratingratingrating

360

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapnijcie pasy, ponieważ będzie nie tylko smacznie, ale też międzynarodowo! Sam gyros w picie uwa...
Kurczak po libańsku
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Skąd czerpiesz pomysły, przygotowując posiłki? Czy warto inspirować się tym, co pochodzi z zupełn...
Izraelska „pizza” na śniadanie - VIDEO
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu doby, dlatego powinniśmy zadbać o to, by dodało nam si...
Frytki z selera
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Kuszące swoim orientalnym zapachem i ciekawym wyglądem, frytki z selera znalazły już niejednego z...
Adana kebab
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Najlepiej przygotować ulubione danie w domu według sprawdzonej receptury. Dzięki temu zaoszczędzi...
Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Dania z kurczaka mają to do siebie, że można przygotować je już w zaledwie 15 minut. Co więcej, d...
Koktajl Zielona Mary
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Zielono nam! Przepis na ten wyjątkowy koktajl przyda się zarówno w pełni lata, jak i wtedy, gdy z...
Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Większość z nas ma słabość frytek. Pytanie retoryczne: kto ich nie lubi? Są tanie, ogólnodostępne...
Sałatka z pieczonej dyni
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Dynia trafiła do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba i jego nadmorskich podróży. Początkowo trakt...
Pieczona dynia
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
W niecałe pół godziny możesz przygotować przekąskę, która zachwyci każdego. Delikatna i aromatycz...
Bagadanush – pasta z pieczonych bakłażanów
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Bagadanush, czyli pasta z pieczonych bakłażanów, to bliskowschodni specjał, któremu trudno będzie...
Smażony łosoś z ryżem i awokado purée
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Łosoś jest rybą, która już od kilku lat zyskuje na popularności, goszcząc na stołach całego świat...
Sznycel po izraelsku
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Gdy myślimy o sznyclu, pierwsze skojarzenia, jakie przychodzą do naszej głowy, to sznycel austria...
Shish kebab
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Pewnie nieraz zrezygnowałeś z przygotowania obiadu w domu na rzecz szybkiej przekąski kupionej na...
Pieczone udka kurczaka
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Z pomocą piekarnika możesz przygotować pieczone udka z kurczaka. W towarzystwie papryczki chili...
Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Socca – ta nazwa brzmi nieco egzotycznie? Nie bez powodu! Nie oznacza to jednak, że orientalny pl...
Sałatka tabbouleh z cytryną i miętą
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Tabbouleh to popularna sałatka na Bliskim Wschodzie. Kasza bulgur oraz natka pietruszki i mięty s...
Kumpir turecki – zapiekany ziemniak
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kumpir turecki to ziemniak przez duże „Z”! W jego wnętrzu kryje się puree z masłem i serem oraz b...

przepisy.pl - Przyprawa Za’atar KnorrPrzyprawa Za’atar Knorr

Liban – każdy o nim słyszał, mało kto odwiedził. To niewielkie państwo potrafi jednak zaskoczyć turystów różnorodną kuchnią dającą ogromne możliwości. Na libańskich potrawach odcisnął się ślad wpływów ormiańskich, tureckich, perskich, a nawet francuskich. Brzmi jak orientalna mieszanka? Jedno jest pewne, nie dowiesz się, dopóki nie spróbujesz! Nabierz ochoty na kulinarne eksperymenty i wypróbuj przepisy na dania z dodatkiem przyprawy Za’atar – niezwykle aromatycznej i inspirowanej prawdziwie libańskim smakiem!

Dla kogo?

Potrawy z dodatkiem Za’atar oczarują każdego smakosza. Ich oryginalny smak sprawi, że Ty i Twoi bliscy poczujecie powiew Bliskiego Wschodu na swoich talerzach.

Na jaką okazję?

Przyprawa Za’atar pasuje nie tylko do dań obiadowych, ale też tych przyrządzanych głównie z myślą o pierwszym posiłku dnia, jak np. izraelska „pizza” na śniadanie oraz do przystawek – takich jak placki rybne z ciecierzycą lub bagadanush, czyli pasty z pieczonych bakłażanów. Zaserwuj któreś z tych dań znajomym, gdy wpadną do Ciebie z wizytą – z pewnością pokochają Za’atar!

Czy wiesz, że?

Za’atar to przyprawa uznawana niemalże za dobro narodowe Libanu. Jej klasyczna wersja składa się tylko z trzech składników: tymianku, sezamu oraz sumaku. Te składniki znajdziesz m.in. w przyprawie Knorr.

Dla urozmaicenia:

Z Za’atarem świetnie smakują ryby, owoce morza, ale również chleb lub hummus. Dobrze łączy się także z drobiem, a nawet warzywami. Może przyrządzisz frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini? Brzmi nieco orientalnie, tak również smakuje!