Przyprawa Za’atar Knorr | Przepisy.pl pixel

Przyprawa Za'atar Knorr

33 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: Przyprawa Za'atar Knorr (33)

Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Organizujesz przyjęcie w swoim domu? Chcesz uniknąć podania gościom gotowych i niezdrowych przeką...
Pieczone udka kurczaka z za’atarem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Właśnie wróciłeś z pracy i nie masz zupełnie pomysłu na to, co przygotować na obiad? Nadchodzimy...
Pieczony okoń morski z Za’atarem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Ryby są podstawą kuchni śródziemnomorskiej. Chętnie wykorzystuje się je również na innych kontyne...
Pieczona ryba w Za’atarze z sałatką z ciecierzycy i kopru włoskiego
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Jeśli ryby rzadko goszczą na Twoim stole, warto to zmienić już dziś! Najlepiej z pomocą dobrego p...
Pomidorowa sałatka z grzankami z chlebka pita doprawiona za’atarem
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Zastanawiałeś się, jakie korzyści płyną z przygotowywania posiłków w domu? Po pierwsze, oszczędza...
Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Omlet, czyli potrawa w formie placka, to znana i lubiana propozycja na śniadanie. Danie uniwersal...
Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Klopsiki lubią zarówno dorośli, jak i dzieci! Warto czasem wyjść poza klasyczne przepisy i wyprób...
Warzywne placuszki
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przygotuj warzywne placuszki i przekonaj się, jak wspaniale smakują – zarówno solo, jak i z kleks...
Sznycel po izraelsku
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Gdy myślimy o sznyclu, pierwsze skojarzenia, jakie przychodzą do naszej głowy, to sznycel austria...
Gyros w picie
ratingratingratingratingrating

385

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapnijcie pasy, ponieważ będzie nie tylko smacznie, ale też międzynarodowo! Sam gyros w picie uwa...
Kurczak po libańsku
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Skąd czerpiesz pomysły, przygotowując posiłki? Czy warto inspirować się tym, co pochodzi z zupełn...
Kumpir turecki – zapiekany ziemniak
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kumpir turecki to ziemniak przez duże „Z”! W jego wnętrzu kryje się puree z masłem i serem oraz b...
Izraelska „pizza” na śniadanie - VIDEO
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu doby, dlatego powinniśmy zadbać o to, by dodało nam si...
Frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini - VIDEO
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Większość z nas ma słabość frytek. Pytanie retoryczne: kto ich nie lubi? Są tanie, ogólnodostępne...
Sałatka tabbouleh z cytryną i miętą
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Tabbouleh to popularna sałatka na Bliskim Wschodzie. Kasza bulgur oraz natka pietruszki i mięty s...
Shish kebab
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Pewnie nieraz zrezygnowałeś z przygotowania obiadu w domu na rzecz szybkiej przekąski kupionej na...
Sałatka z pieczonej dyni
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Dynia trafiła do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba i jego nadmorskich podróży. Początkowo trakt...
Pieczona dynia
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
W niecałe pół godziny możesz przygotować przekąskę, która zachwyci każdego. Delikatna i aromatycz...
Placki rybne z ciecierzycą
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Placki w wersji wytrawnej – na słono – to znany i lubiany przepis na obiad. Z reguły przygotowywa...
Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Bagadanush, czyli pasta z pieczonych bakłażanów, to bliskowschodni specjał, któremu trudno będzie...
Adana kebab
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Najlepiej przygotować ulubione danie w domu według sprawdzonej receptury. Dzięki temu zaoszczędzi...
Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Dania z kurczaka mają to do siebie, że można przygotować je już w zaledwie 15 minut. Co więcej, d...
Pieczony kurczak z kawałkami granatu
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
W Polsce sposób przygotowywania mięs w towarzystwie owoców wywodzi się z tradycji staropolskiej...
Pieczone udka kurczaka
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Z pomocą piekarnika możesz przygotować pieczone udka z kurczaka. W towarzystwie papryczki chili...
Kurczak pieczony z ciecierzycą i kalafiorem
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Kuchnia libańska odznacza się różnorodnością – zarówno pod względem smaku, jak i estetyki. Mnogoś...
Koktajl Zielona Mary
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Zielono nam! Przepis na ten wyjątkowy koktajl przyda się zarówno w pełni lata, jak i wtedy, gdy z...
Labneh, czyli ser z jogurtu
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Po tym, jak lokalne stoły zostały szturmem zdobyte przez smakołyki pokroju hummusu i falafeli, cz...
Ratatuj z pieczonymi warzywami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Można zachwycać się swojskim leczo, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by poznawać kolejne sposoby...
Wegetariańskie klopsiki w stylu śródziemnomorskim
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Kuchnia wegetariańska przeszła prawdziwą rewolucję. Wiele dań zyskało zupełnie nowe oblicze, a ws...
Cebulowy a'la  falafel z sosem jogurtowym
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Szukacie łatwego przepisu na pyszne wegetariańskie danie, nawiązujące do kuchni orientalnej? Oto...
Socca – placek z ciecierzycy z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Socca – ta nazwa brzmi nieco egzotycznie? Nie bez powodu! Nie oznacza to jednak, że orientalny pl...
Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Mieliście okazję próbować szparagów? Jeśli nie, zaproście je do swojej kuchni. To wyjątkowe warzy...

przepisy.pl - Przyprawa Za’atar KnorrPrzyprawa Za’atar Knorr

Liban – każdy o nim słyszał, mało kto odwiedził. To niewielkie państwo potrafi jednak zaskoczyć turystów różnorodną kuchnią dającą ogromne możliwości. Na libańskich potrawach odcisnął się ślad wpływów ormiańskich, tureckich, perskich, a nawet francuskich. Brzmi jak orientalna mieszanka? Jedno jest pewne, nie dowiesz się, dopóki nie spróbujesz! Nabierz ochoty na kulinarne eksperymenty i wypróbuj przepisy na dania z dodatkiem przyprawy Za’atar – niezwykle aromatycznej i inspirowanej prawdziwie libańskim smakiem!

Dla kogo?

Potrawy z dodatkiem Za’atar oczarują każdego smakosza. Ich oryginalny smak sprawi, że Ty i Twoi bliscy poczujecie powiew Bliskiego Wschodu na swoich talerzach.

Na jaką okazję?

Przyprawa Za’atar pasuje nie tylko do dań obiadowych, ale też tych przyrządzanych głównie z myślą o pierwszym posiłku dnia, jak np. izraelska „pizza” na śniadanie oraz do przystawek – takich jak placki rybne z ciecierzycą lub bagadanush, czyli pasty z pieczonych bakłażanów. Zaserwuj któreś z tych dań znajomym, gdy wpadną do Ciebie z wizytą – z pewnością pokochają Za’atar!

Czy wiesz, że?

Za’atar to przyprawa uznawana niemalże za dobro narodowe Libanu. Jej klasyczna wersja składa się tylko z trzech składników: tymianku, sezamu oraz sumaku. Te składniki znajdziesz m.in. w przyprawie Knorr.

Dla urozmaicenia:

Z Za’atarem świetnie smakują ryby, owoce morza, ale również chleb lub hummus. Dobrze łączy się także z drobiem, a nawet warzywami. Może przyrządzisz frytki z pieczonego bakłażana z dipem tahini? Brzmi nieco orientalnie, tak również smakuje!