baklazan z piekarnika
29 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: baklazan z piekarnika (29) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Bakłażan z piekarnika
Psianka podłużna, gruszka miłosna lub oberżyna to określenia popularnego bakłażana. Dzięki coraz szerszemu poznawaniu kuchni orientalnej warzywo to na stałe zagościło na polskich stołach. Przygotowywane jest w różny sposób, jednak najczęściej spotykany jest bakłażan z piekarnika, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Doskonale nadaje się do faszerowania, szczególnie połączony z sosem beszamelowym lub pomidorowym. Jeśli chcecie poznać przepis na bakłażana z piekarnika, który urozmaici domowe menu – skorzystajcie z naszych podpowiedzi. Wśród nich znajdziecie dania mięsne, które można przygotować w kilkadziesiąt minut ze składników powszechnie dostępnych w każdym sklepie spożywczym. Jeśli natomiast lubicie kuchnię roślinną – oberżyna z piekarnika idealnie wpisuje się w klasyczną dietę wegetariańską, uzupełniając także codzienne menu osób ceniących dania mięsne. Nasze propozycje to przekrój przez wiele kuchni światowych, które przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.
Dla kogo?
Dla każdego! Bakłażan pieczony posmakuje zarówno zwolennikom stylu wege, jak i miłośnikom mięsnych potraw, z dodatkiem warzyw z piekarnika. Bakłażan, dzięki dowolności w zakresie jego przygotowania, jest idealnym pomysłem dla osób ceniących tradycyjną, a także orientalną kuchnię.
Na jaką okazję?
Przepis na bakłażana w piekarniku sprawdzi się przede wszystkim jako urozmaicenie codziennego menu. Jest także idealnym pomysłem na domową imprezę.
Czy wiesz, że?
Bakłażany pochodzą z Afryki, Arabii i Indii, natomiast pierwsze historyczne informacje na temat upraw tej rośliny dotyczą Chin, w których bakłażan znany był już w V wieku przed naszą erą. Dziś oberżyna stała się ważnym składnikiem kuchni azjatyckiej, przede wszystkim wegetariańskiej.
Dla urozmaicenia:
Bakłażan pieczony z piekarnika doskonale komponuje się z różnymi sosami. Podając to warzywo, przygotujcie więc dip, którym warto zalać bakłażana już podczas pieczenia. Świetnym pomysłem jest sos pomidorowy z odrobiną ostrej papryki.