biala fasola
154 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: biala fasola (154) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Biała fasola
Biała fasola to ważny składnik w każdej kuchni. Można z niej przygotować wiele popularnych dań. Rozmaite zupy, fasolka po bretońsku oraz sałatki należą do czołówki specjałów z białej fasoli. To też cenny produkt w diecie wegańskiej, gdzie prawdziwym hitem jest smalec zrobiony z białej fasoli. Dodaje się ją nawet do ciast! W przepisach możesz korzystać z surowej białej fasoli, którą trzeba wcześniej ugotować, lub tej gotowej z puszki. Ta druga to świetny pomysł, gdy nie masz dużo czasu na przyrządzenia posiłku.
Dla kogo?
Przepisy na dania z białej fasoli są dla każdego. To cenny produkt zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców. Z jej udziałem można zrobić różnorodne dania, więc bez wątpienia każdy znajdzie coś dla siebie. Tradycjonalistom na pewno przypadnie do gustu biała fasolka po bretońsku. Osoby, które lubią nowości i modne przepisy, chętnie zjedzą na śniadania pasztet z fasoli. Smacznego!
Na jaką okazję?
Biała fasola to dobry pomysł na codzienny obiad. Zupa, fasolka po bretońsku, a nawet sałatka z białą fasolą – uratują niejedno główne danie. Na deser poleca się oryginalne ciasto kokosowe z fasolą. Zdziwisz się, jak dobrze smakuje! Bo fasola potrafi zaskoczyć, a potrawy na słono to nie jedyne, na co ją stać.
Czy wiesz, że?
Fasola jest w Polsce popularną rośliną uprawną. Pochodzi jednak z Ameryki Środkowej i Południowej. Po odkryciu Ameryki przez Kolumba rozpowszechniła się na całym świecie i już od dawna należy do podstawowych pokarmów żywieniowych.
Dla urozmaicenia:
Do przygotowania białej fasolki po bretońsku używa się najczęściej fasoli o nazwie Piękny Jaś. Jednak z powodzeniem możesz użyć fasoli z puszki. Dzięki niej fasolka będzie gotowa błyskawicznie. I nic nie straci na smaku!