cebula szalotka

226 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: cebula szalotka (226)

Focaccia z cebulą

24

łatwe

60 min.
Cebulowa focaccia to świetna alternatywa dla chleba – sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, sezonowych sała...
Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem

1349

łatwe

120 min.
Jeśli szukasz dania na specjalne okazje, koniecznie wypróbuj przepis na pieczeń ze schabu z dżemem morelowym. Se...
Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali

4

średnie

90 min.
Kuchnia gruzińska, znana przede wszystkim z drożdżowego chaczapuri oraz charakterystycznych pierożków chinkali...
Suflet ze szpinakiem

5

łatwe

60 min.
Pieczony kurczak z szałwią

3

łatwe

90 min.
Zioła potrafią odmienić smak każdego dania. Szałwia jest delikatnie pikantna i korzenna – już niewielka jej iloś...
Sandacz w prawdziwkach

25

łatwe

30 min.
Pozwól sobie na odrobinę kulinarnego luksusu i przyrządź szlachetnego sandacza w prawdziwkach. Połączenie ryby i...
Sos pieczarkowy

11

łatwe

30 min.
Sos pieczarkowy to uniwersalny dodatek do wielu dań. Często używa się go do mięs pieczonych, pulpetów, ziemniacz...
Frytki po włosku

12

łatwe

45 min.
Pierś z kurczaka faszerowana grzybami

44

łatwe

60 min.
Soczyste drobiowe mięso z wyrazistym grzybowym farszem to propozycja na niedzielny obiad lub elegancką kolację...
Sos do ryb

9

łatwe

15 min.
Pyszna ryba (wędzona, pieczona czy podsmażana) wymaga szczególnych dodatków, które dodatkowo podkreślą jej smak...
Risotto z szafranem

5

średnie

60 min.
We Włoszech, gdzie powoli duszony ryż w bulionie z serem i oliwą, to potrawa tak znana jak pizza czy spaghetti...
Stek z grilla

13

łatwe

30 min.
Stek jest jednym z klasycznych sposobów na przyrządzenie wołowiny, który pozwala wydobyć całą głębię jej smaku...
Sos z zielonego pieprzu - VIDEO

5

średnie

30 min.
Jaki sos do mięs może zdobyć tytuł tego najlepszego? Sos z zielonego pieprzu z pewnością ma duże szanse! Jego ch...
Zupa cebulowa z pomidorami

32

łatwe

60 min.
Szukasz pomysłów na nowe wersje popularnego dania? Wypróbuj zupę cebulową z pomidorami. Typowa francuska zupa ce...
Sakiewki ze schabu z grzybami

58

łatwe

60 min.
Grzybowe nadzienie nadaje mięsu wyrazisty smak i odpowiedni aromat. Sakiewki ze schabu są znakomitą propozycją n...
Rolada ze szpinakiem i łososiem

19

średnie

60 min.
Wielu ludzi nie wyobraża sobie wigilijnego lub bożonarodzeniowego stołu bez dań, których głównym składnikiem są...
Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli

17

łatwe

30 min.
Makaron tagliatelle z kurczakiem i chili to dobra alternatywa dla spaghetti bolognese czy innych mięsnych dań ma...
Sałatka z żółtym serem

3

łatwe

15 min.
Szukasz uniwersalnej przekąski, które doskonale sprawdzi się zarówno w ciągu tygodnia, jak i od święta? W takim...
Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO

4

łatwe

60 min.
Jeśli szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie smacznej przekąski, koniecznie wypróbuj przepis na wiosenną sał...
Stroganoff wieprzowy

39

łatwe

30 min.
Stroganoff jest klasycznym daniem kuchni rosyjskiej, które w swojej oryginalnej wersji przygotowywane było z woł...
Sos winny - VIDEO

1

łatwe

30 min.

przepisy.pl - Cebula szalotkaCebula szalotka

Szalotka to rodzaj cebuli, która wyglądem przypomina zwykły czosnek. W przeciwieństwie do innych odmian, jest dosyć łagodna w smaku i odznacza się intensywnym aromatem. Wybornie smakuje w niemal każdej postaci – zarówno na surowo, np. dodana do sosów lub sałatek, jak i podsmażona czy zamarynowana. Kupując szalotki, wybieraj te, które są ciężkie i twarde – ten rodzaj cebuli powinien być przechowywany w zimnym i suchym miejscu (w cieple szalotka stanie się zbyt miękka). Stek z grilla, pierogi ze szpinakiem i serem feta, sakiewki ze schabu z grzybami lub udka z kurczaka z groszkiem – to tylko niektóre potrawy, do których przygotowania użyjesz cebuli szalotki. Lubisz połączenie mięsa i delikatnych w smaku warzyw? W takim razie zainspiruj się przepisem na leczo z mielonym mięsem drobiowym. Do podsmażonego mięsa dodaj zeszkloną na patelni cebulę. Oprócz mięsa i szalotki, kluczowymi składnikami są tu również warzywa – czerwona, zielona i żółta papryka oraz cukinia. Smak dania jeszcze bardziej uintensywnisz, doprawiając całość przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz tymiankiem. Dobrą alternatywą dla mięsnego leczo będą szaszłyki z marynowanymi warzywami i kurczakiem, które świetnie sprawdzą się podczas letniego grillowania. Pokrojone składniki zanurz w ziołowej marynacie, a następnie nabijaj na przemian na specjalne patyki – gotowe szaszłyki możesz podawać bez dodatków lub jako danie główne z pieczonymi ziemniakami oraz ryżem. Cebulę szalotkę wykorzystasz także do przyrządzenia smacznego dodatku do innych dań. Znakomicie wzbogaci smak m.in. wyrazistego sosu do ryb. Do podsmażonej na oliwie cebuli dodaj sok z kiszonej kapusty, który zapewni sosowi intensywny kwaskowaty smak, oraz odrobinę śmietany. Całość dopełni jasny sos pieczeniowy lub mączna zasmażka. Pamiętaj, że silny aromat szalotki doskonale urozmaici praktycznie każdą potrawę – głównie pieczenie, smażone odmiany ryżu oraz rozmaite zupy. Zapraszamy do zapoznania się i wypróbowania naszych przepisów na znakomite dania z cebulą szalotką. Smacznego!