Cebula szalotka | Przepisy.pl pixel

cebula szalotka

159 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: cebula szalotka (159)

Pieczona szynka z sosem z szalotek
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Pieczoną szynkę z sosem z szalotek możesz podać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako w...
Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem
ratingratingratingratingrating

1696

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Jeśli szukasz dania na specjalne okazje, koniecznie wypróbuj przepis na pieczeń ze schabu z dżeme...
Udka z kurczaka z groszkiem i cebulką
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Udka z kurczaka oczyść. Nożem zetnij koniec kostki.
Schab pieczony z cebulką i czosnkiem
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Mięso natrzyj olejem, przyprawą Knorr oraz majerankiem.
Gołąbki bez zawijania z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

62

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Mięso połącz z jajkiem, Fixem Knorr oraz pokrojonymi w drobną kostkę pieczarkami, cebulą i kapust...
Kurczak tikka masala
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Kurczak to dla Ciebie jeden z najważniejszych produktów obiadowych? Na szczęście z kurczakiem nie...
Pierś z kurczaka faszerowana grzybami
ratingratingratingratingrating

90

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szukasz pomysłu na mięso drobiowe w nowej odsłonie? Kurczak faszerowany grzybami to najlepsza opc...
Purée z karmelizowaną cebulką
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w plastry szalotki, gdy zaczną się rumienić dodaj cukier i...
Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Kuchnia gruzińska, znana przede wszystkim z drożdżowego chaczapuri oraz charakterystycznych piero...
Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szukasz pomysłu na smaczny posiłek w mniej niż godzinę? Przychodzimy z pomocą i sprawdzoną recept...
Zapiekana wołowina po angielsku
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Wołowina cieszy się opinią mięsa wykwintnego. Nie jest to jednak powód, by jeść ją tylko od święt...
Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Egzotyczne potrawy mogą być bardzo proste w przygotowaniu – jeśli chcesz się przekonać, spróbuj k...
Kaszotto z fetą i batatem
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Obalamy mity! Kto powiedział, że sałatka nie może być daniem głównym? Nic bardziej mylnego! Pora...
Gulasz wołowy z zapiekany z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Gulasz wołowy z ziemniakami to nasz pomysł na dzisiejszy obiad. Jest to specjalność kuchni francu...
Tost po myśliwsku
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Tosty po myśliwsku, ale bez mięsa. Za fantastyczny aromat i smak tej przekąski odpowiedzialne są...
Pad thai z tofu
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
Kuchnia azjatycka inspiruje różnorodnością smaków i aromatów, a także ilością ciekawych przepisów...
Suflet ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szpinak umyj, osusz i oderwij końcówki. Czosnek i chilli posiekaj, szalotkę pokrój w drobną kostk...
Kibiny
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
Kibinai (po polsku kibiny) to danie stworzone przez Karaimów, czyli grupę etniczną zamieszkującą...
Warzywny pad thai z serem tofu
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Jedną z najbardziej magicznych cech kuchni azjatyckiej jest jej otwartość na różne preferencje i...
Sałatka jajeczna z piklami
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka jajeczna to proste i szybkie w przygotowaniu danie, dlatego warto pamiętać o niej, planuj...
Złociste jajka z pieczarkowym sosem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Gotowane na miękko, na twardo, w koszulkach. Faszerowane, w formie omletu i jajecznicy. Jajka rzą...
Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Zwyczaje i receptury z różnych zakątków świata mieszają się ze sobą, a wiedza o nich jest coraz b...
Sandacz w prawdziwkach
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pozwól sobie na odrobinę kulinarnego luksusu i przyrządź szlachetnego sandacza w prawdziwkach. Po...
Jagnięcina w sosie Curry – Madras
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pokrój mięso w 2 centymetrową kostkę. Posiekaj pomidory lub zmiksuj w blenderze.
Rolada ze szpinakiem i łososiem
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Wielu ludzi nie wyobraża sobie wigilijnego lub bożonarodzeniowego stołu bez dań, których głównym...
Pierogi z grzybami – kurkami
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Pierogi można przygotować na różne sposoby. Te z kurkami to jedna z wielu wersji tego popularnego...
Pierogi z cukinią
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Bez cienia wątpliwości pierogi można określić mianem polskiego dania narodowego. Uwielbiają je ni...
Risotto z szafranem
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
We Włoszech, gdzie powoli duszony ryż w bulionie z serem i oliwą, to potrawa tak znana jak pizza...
Pad Thai
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Do przygotowania makaronu po tajsku wybierz rodzaj mięsa, który lubisz najbardziej. Dobrze sprawd...
Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Prawdziwki, śliwki suszone i igiełki świeżego rozmarynu – to wyjątkowo wykwintne trio, które doda...
Spaghetti z sosem pomidorowym
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Chcesz szybko i w łatwy sposób przyrządzić smaczny obiad? Nie ma chyba prostszego dania niż spagh...
Szafranowe risotto ze szparagami
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Śmietanę wymieszaj z szafranem.

przepisy.pl - Cebula szalotkaCebula szalotka

Szalotka to rodzaj cebuli, która wyglądem przypomina zwykły czosnek. W przeciwieństwie do innych odmian, jest dosyć łagodna w smaku i odznacza się intensywnym aromatem. Wybornie smakuje w niemal każdej postaci – zarówno na surowo, np. dodana do sosów lub sałatek, jak i podsmażona czy zamarynowana. Kupując szalotki, wybieraj te, które są ciężkie i twarde – ten rodzaj cebuli powinien być przechowywany w zimnym i suchym miejscu (w cieple szalotka stanie się zbyt miękka). Stek z grilla, pierogi ze szpinakiem i serem feta, sakiewki ze schabu z grzybami lub udka z kurczaka z groszkiem – to tylko niektóre potrawy, do których przygotowania użyjesz cebuli szalotki. Lubisz połączenie mięsa i delikatnych w smaku warzyw? W takim razie zainspiruj się przepisem na leczo z mielonym mięsem drobiowym. Do podsmażonego mięsa dodaj zeszkloną na patelni cebulę. Oprócz mięsa i szalotki, kluczowymi składnikami są tu również warzywa – czerwona, zielona i żółta papryka oraz cukinia. Smak dania jeszcze bardziej uintensywnisz, doprawiając całość przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz tymiankiem. Dobrą alternatywą dla mięsnego leczo będą szaszłyki z marynowanymi warzywami i kurczakiem, które świetnie sprawdzą się podczas letniego grillowania. Pokrojone składniki zanurz w ziołowej marynacie, a następnie nabijaj na przemian na specjalne patyki – gotowe szaszłyki możesz podawać bez dodatków lub jako danie główne z pieczonymi ziemniakami oraz ryżem. Cebulę szalotkę wykorzystasz także do przyrządzenia smacznego dodatku do innych dań. Znakomicie wzbogaci smak m.in. wyrazistego sosu do ryb. Do podsmażonej na oliwie cebuli dodaj sok z kiszonej kapusty, który zapewni sosowi intensywny kwaskowaty smak, oraz odrobinę śmietany. Całość dopełni jasny sos pieczeniowy lub mączna zasmażka. Pamiętaj, że silny aromat szalotki doskonale urozmaici praktycznie każdą potrawę – głównie pieczenie, smażone odmiany ryżu oraz rozmaite zupy. Zapraszamy do zapoznania się i wypróbowania naszych przepisów na znakomite dania z cebulą szalotką. Smacznego!