cebula szalotka
182 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: cebula szalotka (182) 
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Cebula szalotka
Szalotka to rodzaj cebuli, która wyglądem przypomina zwykły czosnek. W przeciwieństwie do innych odmian, jest dosyć łagodna w smaku i odznacza się intensywnym aromatem. Wybornie smakuje w niemal każdej postaci – zarówno na surowo, np. dodana do sosów lub sałatek, jak i podsmażona czy zamarynowana. Kupując szalotki, wybieraj te, które są ciężkie i twarde – ten rodzaj cebuli powinien być przechowywany w zimnym i suchym miejscu (w cieple szalotka stanie się zbyt miękka). Stek z grilla, pierogi ze szpinakiem i serem feta, sakiewki ze schabu z grzybami lub udka z kurczaka z groszkiem – to tylko niektóre potrawy, do których przygotowania użyjesz cebuli szalotki. Lubisz połączenie mięsa i delikatnych w smaku warzyw? W takim razie zainspiruj się przepisem na leczo z mielonym mięsem drobiowym. Do podsmażonego mięsa dodaj zeszkloną na patelni cebulę. Oprócz mięsa i szalotki, kluczowymi składnikami są tu również warzywa – czerwona, zielona i żółta papryka oraz cukinia. Smak dania jeszcze bardziej uintensywnisz, doprawiając całość przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz tymiankiem. Dobrą alternatywą dla mięsnego leczo będą szaszłyki z marynowanymi warzywami i kurczakiem, które świetnie sprawdzą się podczas letniego grillowania. Pokrojone składniki zanurz w ziołowej marynacie, a następnie nabijaj na przemian na specjalne patyki – gotowe szaszłyki możesz podawać bez dodatków lub jako danie główne z pieczonymi ziemniakami oraz ryżem. Cebulę szalotkę wykorzystasz także do przyrządzenia smacznego dodatku do innych dań. Znakomicie wzbogaci smak m.in. wyrazistego sosu do ryb. Do podsmażonej na oliwie cebuli dodaj sok z kiszonej kapusty, który zapewni sosowi intensywny kwaskowaty smak, oraz odrobinę śmietany. Całość dopełni jasny sos pieczeniowy lub mączna zasmażka. Pamiętaj, że silny aromat szalotki doskonale urozmaici praktycznie każdą potrawę – głównie pieczenie, smażone odmiany ryżu oraz rozmaite zupy. Zapraszamy do zapoznania się i wypróbowania naszych przepisów na znakomite dania z cebulą szalotką. Smacznego!