Cebula szalotka | Przepisy.pl

cebula szalotka

173 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: cebula szalotka (173)

Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem
ratingratingratingratingrating

1579

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Jeśli szukasz dania na specjalne okazje, koniecznie wypróbuj przepis na pieczeń ze schabu z dżeme...
Pieczona szynka z sosem z szalotek
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Pieczoną szynkę z sosem z szalotek możesz podać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako w...
Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Kuchnia gruzińska, znana przede wszystkim z drożdżowego chaczapuri oraz charakterystycznych piero...
Suflet ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Risotto z grzybami (kurki, prawdziwki, maślaki) i kurczakiem
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Świeże leśne grzyby – kurki, prawdziwki oraz maślaki – znakomicie sprawdzą się jako dodatek do ri...
Tagliatelle z kurkami i cukinią
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Klasyczny włoski makaron w oryginalnym towarzystwie. Pyszny śmietanowy sos, żółciutkie kurki i s...
Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem to prawdziwa gratka dla miłośników włoskich smaków. Ser...
Sandacz w prawdziwkach
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pozwól sobie na odrobinę kulinarnego luksusu i przyrządź szlachetnego sandacza w prawdziwkach. Po...
Pieczony kurczak z szałwią
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Zioła potrafią odmienić smak każdego dania. Szałwia jest delikatnie pikantna i korzenna – już nie...
Sos pieczarkowy
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sos pieczarkowy to uniwersalny dodatek do wielu dań. Często używa się go do mięs pieczonych, pulp...
Sos do ryb
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pyszna ryba (wędzona, pieczona czy podsmażana) wymaga szczególnych dodatków, które dodatkowo podk...
Pierś z kurczaka faszerowana grzybami
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Soczyste drobiowe mięso z wyrazistym grzybowym farszem to propozycja na niedzielny obiad lub eleg...
Frytki po włosku
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Risotto z szafranem
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
We Włoszech, gdzie powoli duszony ryż w bulionie z serem i oliwą, to potrawa tak znana jak pizza...
Stek z grilla
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Stek jest jednym z klasycznych sposobów na przyrządzenie wołowiny, który pozwala wydobyć całą głę...
Rolada ze szpinakiem i łososiem
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Wielu ludzi nie wyobraża sobie wigilijnego lub bożonarodzeniowego stołu bez dań, których głównym...
Sos z zielonego pieprzu - VIDEO
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Jaki sos do mięs może zdobyć tytuł tego najlepszego? Sos z zielonego pieprzu z pewnością ma duże...
Sakiewki ze schabu z grzybami
ratingratingratingratingrating

70

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Grzybowe nadzienie nadaje mięsu wyrazisty smak i odpowiedni aromat. Sakiewki ze schabu są znakomi...
Casserole
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Casserole to rodzaj zapiekanki, która może składać się z różnych dodatków: mięs, owoców morza, ma...
Stroganoff wieprzowy
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Stroganoff jest klasycznym daniem kuchni rosyjskiej, które w swojej oryginalnej wersji przygotowy...
Sandacz smażony w borowikach
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz dania, które łączy w sobie delikatny smak ryby z intensywnym aromatem grzybów? W takim ra...
Kurczak curry z jogurtem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Dziś na Twoim stole zagości kurczak rodem z Indii. Sos curry z jogurtu naturalnego sprawi, że del...
Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Makaron tagliatelle z kurczakiem i chili to dobra alternatywa dla spaghetti bolognese czy innych...

przepisy.pl - Cebula szalotkaCebula szalotka

Szalotka to rodzaj cebuli, która wyglądem przypomina zwykły czosnek. W przeciwieństwie do innych odmian, jest dosyć łagodna w smaku i odznacza się intensywnym aromatem. Wybornie smakuje w niemal każdej postaci – zarówno na surowo, np. dodana do sosów lub sałatek, jak i podsmażona czy zamarynowana. Kupując szalotki, wybieraj te, które są ciężkie i twarde – ten rodzaj cebuli powinien być przechowywany w zimnym i suchym miejscu (w cieple szalotka stanie się zbyt miękka). Stek z grilla, pierogi ze szpinakiem i serem feta, sakiewki ze schabu z grzybami lub udka z kurczaka z groszkiem – to tylko niektóre potrawy, do których przygotowania użyjesz cebuli szalotki. Lubisz połączenie mięsa i delikatnych w smaku warzyw? W takim razie zainspiruj się przepisem na leczo z mielonym mięsem drobiowym. Do podsmażonego mięsa dodaj zeszkloną na patelni cebulę. Oprócz mięsa i szalotki, kluczowymi składnikami są tu również warzywa – czerwona, zielona i żółta papryka oraz cukinia. Smak dania jeszcze bardziej uintensywnisz, doprawiając całość przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz tymiankiem. Dobrą alternatywą dla mięsnego leczo będą szaszłyki z marynowanymi warzywami i kurczakiem, które świetnie sprawdzą się podczas letniego grillowania. Pokrojone składniki zanurz w ziołowej marynacie, a następnie nabijaj na przemian na specjalne patyki – gotowe szaszłyki możesz podawać bez dodatków lub jako danie główne z pieczonymi ziemniakami oraz ryżem. Cebulę szalotkę wykorzystasz także do przyrządzenia smacznego dodatku do innych dań. Znakomicie wzbogaci smak m.in. wyrazistego sosu do ryb. Do podsmażonej na oliwie cebuli dodaj sok z kiszonej kapusty, który zapewni sosowi intensywny kwaskowaty smak, oraz odrobinę śmietany. Całość dopełni jasny sos pieczeniowy lub mączna zasmażka. Pamiętaj, że silny aromat szalotki doskonale urozmaici praktycznie każdą potrawę – głównie pieczenie, smażone odmiany ryżu oraz rozmaite zupy. Zapraszamy do zapoznania się i wypróbowania naszych przepisów na znakomite dania z cebulą szalotką. Smacznego!