ciasta z kawa rozpuszczalna
16 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: ciasta z kawa rozpuszczalna (16) 
średnie
łatwe
Ciasta z kawą rozpuszczalną
Gdyby przeprowadzić badania ankietowe, jakie ciasto z kawą przygotowuje się najczęściej, zapewne jedną z popularniejszych odpowiedzi byłoby tiramisu. Istotnie, nieodłącznym składnikiem tego włoskiego deseru jest kawa, jednak łakoci przygotowywanych z jej wykorzystaniem jest naprawdę wiele. Sprawdźcie nasze propozycje na ciasto z kawą rozpuszczalną, które bez trudu przygotujecie w domowej kuchni. Oprócz wspomnianego już tiramisu koniecznie wypróbujcie kawowy piernik z jagodami goji, który nie tylko wybornie smakuje, ale także cechuje się szybkością i prostotą przyrządzenia. Miłośnicy kawowych aromatów z pewnością pokochają mus kawowy, który jest idealną propozycją na porcję domowych słodkości, serwowanych na co dzień oraz podczas wyjątkowych okazji. Jeśli lubicie nowoczesne podejście do kuchni, skorzystajcie z pomysłu na babkę kawową, która jest świetną alternatywą dla tradycyjnych ciast, pieczonych na Święta Wielkanocne. Nie pozostaje nic innego, jak tylko zaparzyć aromatyczną kawę, wybrać przepis na deser i oddać się kuchennym aktywnościom. Smacznego!
Dla kogo?
Propozycje na ciasta z kawą rozpuszczalną przypadną do gustu miłośnikom wyrazistych, kawowych aromatów. Wiele z przepisów nie wymaga długotrwałego przygotowywania, dlatego też spodobają się osobom zabieganym, które nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na kuchenne aktywności.
Na jaką okazję?
Ciasto do kawy z masą to propozycja na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Jest idealnym uzupełnieniem menu imprezowego. Jeśli chcecie zaskoczyć waszych gości nietuzinkowym podejściem do kwestii deserów – przygotujcie ciasto kawowe na święta czy na plenerowe przyjęcie.
Czy wiesz, że?
Kawa rozpuszczalna jest suszonym ekstraktem kawy, który nie wymaga zaparzania, a jedynie rozpuszczenia w wodzie. Wbrew obiegowym opiniom produkowana jest z pełnowartościowych ziaren kawy, które – po obraniu z łupin i uprażeniu – są mielone, a następnie poddawane ekstrakcji ciśnieniowej i suszeniu.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcecie nieco urozmaicić ciasto do kawy – wykorzystajcie bitą śmietanę. To dodatek, który świetnie komponuje się z każdym deserem o kawowym smaku.