ciasta z mlekiem w proszku
17 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: ciasta z mlekiem w proszku (17) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciasta z mlekiem w proszku
Mleko w proszku kojarzy się większości z nas z dawnymi czasami, w których było jedynym dostępnym zamiennikiem tradycyjnego mleka krowiego. Dziś to produkt nieco zapomniany, jednak wciąż stosowany na przykład przy produkcji jogurtów. Suszone mleko jest również doskonałym składnikiem deserów, o czym szybko się przekonacie, testując nasze przepisy na ciasta z mlekiem w proszku. Wśród nich znajdziecie prawdziwą klasykę – ciasto orzechowe, czekoladowe czy twarogowe, a także nowoczesne domowe desery, które sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i podczas uroczystości wymagających odpowiedniej oprawy kulinarnej. Niemal każde ciasto z mlekiem w proszku cechuje się prostotą przygotowania, co przypadnie do gustu tym z was, którzy nie lubią gotować lub nie mogą poświęcić tym czynnościom zbyt wiele czasu. Wypróbujcie więc placek z mlekiem w proszku, a jesteśmy pewni, że deser ten na stałe zagości w waszych domach. Smacznego!
Dla kogo?
Szybkie ciasto z mlekiem w proszku to deser dla każdego! Posmakuje tym z was, którzy lubią wyraziste owocowe placki, a także miłośnikom klasycznych ciast, o puszystej i delikatnej konsystencji.
Na jaką okazję?
Na co dzień, na urodziny, imieniny, rocznicę oraz na święta! Przepis na ciasto z mlekiem w proszku miejcie zawsze pod ręką! To również doskonała propozycja na szybki deser, który ekspresowo przygotujecie w razie wizyty niespodziewanych gości.
Czy wiesz, że?
Metoda produkcji mleka w proszku została opracowana w 1855 roku. Produkt powstaje poprzez odtłuszczenie mleka krowiego, pasteryzację oraz zagęszczanie. Finalnym procesem jest suszenie powietrzem o temperaturze 140-200 stopni Celsjusza, które odparowuje wodę, tworząc z mleka proszek – idealny do wykorzystania w przepisach na ciasta z mlekiem w proszku.
Dla urozmaicenia:
Ciasto z mleka w proszku – w zależności od wybranego przepisu – możecie ozdobić cukrem pudrem, siekanymi bakaliami czy odrobiną bitej śmietany. Doskonałym dodatkiem do ciasta na mleku w proszku są także świeże sezonowe owoce np. truskawki, maliny, śliwki oraz gruszki.