Przepisy.pl - Przepisy kulinarne - Twoja baza przepisów pixel

ciasto z masa krowkowa

6 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: ciasto z masa krowkowa (6)

Sernik z krówkami
ratingratingratingratingrating

1091

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Krówki to dla niejednej osoby słodkie wspomnienie dzieciństwa. Cudownie ciągnącymi się cukierkami...
Krówka
ratingratingratingratingrating

101

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
Smaku cukierków – krówek nikomu nie trzeba specjalnie przedstawiać. Chrupiąca otoczka, a w środku...
Snikers
ratingratingratingratingrating

130

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Snickers – ciasto, które rozpływa się w ustach Ciasto Snickers kojarzy się ze znanym batonem i f...
Ciasto 3 bit
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.

przepisy.pl - Ciasto z masą krówkowąCiasto z masą krówkową

Masa krówkowa, czyli kajmak, to popularny składnik wielu ciast. Jest słodka i gęsta, a zarazem pyszna. Ciasta oraz ciasteczka z jej dodatkiem smakują wspaniale! Często masę krówkową łączy się z innymi składnikami, takimi jak masło i śmietana, aby uzyskać gładki krem. Ciasto z masą krówkową to już klasyk, który często pojawia się na świątecznym stole. Nie daj się dłużej namawiać i znajdź przepis na placek z masą kajmakową, który najbardziej przypadnie Ci do gustu.

Dla kogo?

Ciasto z masą krówkową pokochają wszystkie łasuchy. Ten smak naprawdę wciąga, więc nie licz na to, że skończy się na jednym kawałku. Nawet najbardziej wymagający znajdą coś dla siebie, bo możliwości zastosowania masy krówkowej w słodkich wypiekach jest naprawdę wiele. Każde ciasto może smakować zupełnie inaczej!

Na jaką okazję?

Przepisów na ciasto z masą krówkową jest mnóstwo! Mazurek na Wielkanoc, tort krówkowy na urodziny, a smakowity snikers na niedzielę. Znajdziesz coś na każdą okazję i bez problemu zachwycisz rodzinę i gości. Będzie słodko!

Czy wiesz, że?

Kajmak pojawił się na ziemiach polskich w XVIII wieku. Cukier należał wtedy do towarów luksusowych, zupełnie inaczej niż dzisiaj. Dlatego mógł gościć tylko na stołach szlacheckich. Po II wojnie światowej, gdy ceny cukru spadły, kajmak stał się słynny w całej Polsce i jego popularność nie spada do dzisiaj!

Dla urozmaicenia:

Masę krówkową możesz dostać w puszce lub słoiku. Jednak z łatwością przygotujesz ją w domu, gotując słodzone mleko skondensowane. Innym sposobem jest gotowanie śmietanki z cukrem. Warto poeksperymentować!