cukinia
806 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: cukinia (806)
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
trudne
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
Cukinia
Cukinia przybyła do nas z odległej Ameryki Południowej i początkowo traktowana była jako roślina ozdobna. Ślicznotka z niej! Dzisiaj wiemy, że upiększy nie tylko nasze ogródki, ale przede wszystkim stoły. Smakowita dekoracja – w to nam graj! Czy istnieje idealny przepis na cukinię? Jesteśmy pewni, że dla każdego znajdzie się ten perfekcyjny. Chrupiąca i sprężysta struktura potrafi oczarować! Doskonale czuje się jako solistka z dodatkami, które eksponują jej walory. Nie ma jednak nic przeciwko pracy zespołowej – znakomicie uzupełnia potrawy, w których od ilości składników może się zakręcić w głowie.
Dla kogo?
Dla każdego! Wystarczy spojrzeć na przepisy z cukinii, by przekonać się, że nie wymaga ona skomplikowanej obróbki. Nawet początkujący adepci sztuki kulinarnej poradzą sobie z tą delikwentką. Pysznie odnajduje się w klasycznym leczo. Przygotujmy duży garnek, bo warto zrobić na zapas! Drodzy zapracowani, cukinia jest dla was stworzona! Jej przygotowanie, czy to w zupie, czy w aromatycznej zapiekance, nie zajmie dużo czasu. Jak wiemy, czas to pieniądz! Zwłaszcza w sezonie letnim i jesiennym cukinia to przepis na zjawiskowy i niedrogi posiłek.
Na jaką okazję?
Faszerowana cukinia prezentuje się bardzo okazale w czasie spotkań ze znajomymi. Farsz? Dowolny! Jest tak gorąco, że aż odechciewa się jeść? Przy sałatce z cukinią nabierzemy apetytu. Dozwolona nawet w czasie diety! A może zrobiło się zimno i marzymy tylko o rozgrzewającym bigosie? Przepisy na cukinię trudno zliczyć!
Czy wiesz, że?
Im cukinia młodsza, tym lepsza. Najlepiej zrywać lub rozglądać się w warzywniakach za egzemplarzami długości około 15–20 centymetrów. Dojrzałe warzywa stają się gumowane i wypełnione są nasionami, które uprzykrzają życie kucharzom.
Dla urozmaicenia:
Cukinia to nie tylko apetyczny miąższ. Włosi i Francuzi zajadają się… kwiatami cukinii! Przepisy na ich pieczone wersje, zupy i naleśniki znajdują swoje miejsce w książkach kucharskich najlepszych szefów kuchni!