cukinia z piekarnika
55 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: cukinia z piekarnika (55) 
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Cukinia z piekarnika
Cukinię, szczególnie w ostatnim czasie, można swobodnie określić mianem królowej polskich potraw. Dzięki powszechnej i całorocznej dostępności znajdziecie ją na naszych stołach pod różną postacią. Tradycyjnie znacie ją pewnie z wersji faszerowanej, ponieważ warzywo to doskonale nadaje się do nadziewania. Dla tych, którzy szukają urozmaicenia codziennego menu, mamy mnóstwo propozycji na dania z cukinii z piekarnika. Dodatek aromatycznych ziół, mieszanek przypraw, serów, mięsa i różnorodnych sosów sprawiają, że cukinia z piekarnika smakuje wybornie i zaspokoi kulinarne oczekiwania każdego! Co więcej – cukinia nie wymaga wielogodzinnych przygotowań, a z większością przepisów poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Cukinia do obiadu z piekarnika? A może warzywna kolacja w stylu śródziemnomorskim? Z cukinią to możliwe! Zróbcie niezbędne zaopatrzenie i poświęćcie kilkanaście minut na przyrządzenie aromatycznych dań z tego wyjątkowego warzywa. Będzie pysznie, lekko i nowocześnie!
Dla kogo?
Przepis na cukinię z piekarnika spodoba się każdemu, kto lubi warzywne dania lub oryginalne dodatki do potraw mięsnych. Cukinia do piekarnika to także idealne rozwiązanie na urozmaicenie diety roślinnej, a dzięki dowolności w zakresie doboru składników dania cukinia z piekarnika powinna posmakować zarówno tym z was, którzy lubią delikatne potrawy, jak i zwolennikom kulinarnej pikanterii.
Na jaką okazję?
Na każdą! Cukinia z piekarnika to przepisy, które doskonale sprawdzą się jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego. Są także świetnym pomysłem na domowe przyjęcie oraz na romantyczną kolację we dwoje.
Czy wiesz, że?
Młoda cukinia ma bardzo miękką skórę, której nie trzeba obierać. Jadalną częścią cukinii są także jej kwiaty, cieszące się ogromną popularnością w wielu krajach Europy. Są nie tylko smacznym dodatkiem do dań, ale także ich nietuzinkową ozdobą.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubicie ostrą kuchnię, do cukinii z piekarnika doskonale pasuje zmielona papryczka chili. Miłośnicy świeżych ziół nie mogą natomiast zapomnieć o kolendrze, która nadaje potrawom egzotycznego charakteru.