cukinia zolta
165 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: cukinia zolta (165) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Cukinia żółta
Makaron, naleśniki, zapiekanki i ratatouille. Wiecie, co łączy te cztery potrawy? Żółte cukinie, które są nieodłącznym składnikiem dań zarówno kuchni polskiej, jak i międzynarodowej. Dziś chcemy wam zaproponować kilka przepisów na wyjątkowe posiłki, w których jedną z głównych ról odgrywa cukinia. Co zrobić z żółtej cukinii? Możliwości jest tyle, ilu kucharzy, którzy przyrządzają dania z tego wyjątkowego warzywa. Pierwszą propozycją jest pasztet z cukinii, który przypadnie do gustu przede wszystkim miłośnikom dań wegetariańskich. Jeśli natomiast w waszym menu na stałe gości mięso, spróbujcie nadziewanych cukinii lub schabu po meksykańsku. To nie wszystko, co można zrobić z żółtej cukinii. Jeśli akurat planujecie barbecue ze znajomymi – zaserwujcie szaszłyki pełne warzyw, grecką sałatkę z makaronem i paluszkami krabowymi czy kotlety jagnięce z grillowanymi warzywami, które nie mogą obyć się bez dodatku żółtej cukinii. Będzie różnorodnie i pysznie!
Dla kogo?
Żółta cukinia to przepisy dla każdego – bez względu na wiek czy upodobania kulinarne. To warzywo jest tak uniwersalne, że doskonale wpisuje się w gust zarówno wegetarian, jak i miłośników potraw mięsnych. Przepisy polubią także ci z was, którzy poszukują inspiracji na szybkie potrawy warzywne, a jednocześnie zastanawiają się, co zrobić z żółtej cukinii.
Na jaką okazję?
Na śniadanie, obiad i kolację – zawsze sprawdzi się cukinia żółta. Przepisy na dania z tego warzywa miejcie także pod ręką, gdy organizujecie domowe przyjęcie i chcecie zaskoczyć gości oryginalnymi potrawami.
Czy wiesz, że?
Cukinii żółtej i zielonej nie różnicuje jedynie kolor. Warto pamiętać, że wersja żółta jest nieco delikatniejsza w smaku i ma miękką skórkę, którą łatwo ugotować czy upiec.
Dla urozmaicenia:
Cukinia doskonale nadaje się do przygotowania oryginalnego makaronu. Jeśli chcesz urozmaicić tradycyjne dania, w których do tej pory stosowałeś tagliatelle, wykonaj je z cukinii. Wystarczy nożyk do obierania warzyw, którym potnij cukinię na cienkie paski. Jeśli natomiast chcesz przygotować spaghetti cukiniowe – przepuść żółte cukinie przez tarkę spiralną.