cwiartka z kurczaka
20 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: cwiartka z kurczaka (20) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ćwiartka z kurczaka
Ćwiartka z kurczaka to nieodłączny składnik tradycyjnego, polskiego menu. Przygotowywana jest zwykle w wersji pieczonej lub gotowanej, z dużą ilością aromatycznych przypraw. Jeśli klasyczna wersja mięsa drobiowego nie smakuje wam jak dawniej – skorzystajcie z naszych podpowiedzi na obiad z ćwiartek kurczaka. To proste dania, które przypadną do gustu nie tylko miłośnikom klasycznych potraw kuchni polskiej, ale także osobom ceniącym wyraziste, egzotyczne smaki, wzmacniane orientalnymi przyprawami. Jaki pomysł na ćwiartkę z kurczaka wybrać? To zależy jedynie od waszych indywidualnych preferencji kulinarnych. Wśród naszych propozycji, co zrobić z ćwiartek kurczaka, znajdziecie między innymi mięso w sosie curry, hinduskiego kurczaka tandoori czy przedstawiciela kuchni francuskiej – coq au vin! Jak widzicie – kurczak króluje na stołach całego świata, dlatego też pomysł na obiad z ćwiartek kurczaka może być prawdziwą podróżą kulinarną, która nigdy się nie znudzi!
Dla kogo?
Jeśli lubisz mięso drobiowe przyrządzone w ciekawy sposób – wybierz naszą propozycję na ćwiartkę z kurczaka. Przepis spodoba się osobom przepadającym za pikantnymi i wyrazistymi smakami.
Na jaką okazję?
Trudno wskazać okazję, na jaką nie sprawdzi się tradycyjna ćwiartka z kurczaka. Przepisy na te dania przydadzą się zarówno na co dzień – jako urozmaicenie menu obiadowego – jak i podczas przygotowywania rodzinnego obiadu czy domowego przyjęcia. To, co zrobić z ćwiartek kurczaka i kiedy je podać, zależy jedynie od waszej fantazji kulinarnej.
Czy wiesz, że?
Kurczak jest najczęściej spotykanym mięsem drobiowym na całym świecie. Na jego popularność wpływa nie tylko relatywnie niska cena, ale przede wszystkim niemal nieograniczone możliwości w zakresie przyrządzania dań z mięsa drobiowego, które cechuje się delikatnym i uniwersalnym smakiem.
Dla urozmaicenia:
Nasze propozycje na ćwiartkę z kurczaka to przepisy inspirowane różnymi kuchniami świata. Jeśli chcesz nieco wzbogacić przedstawione receptury – skorzystaj z mieszanek ziół, które nadają kurczakowi głębokiego smaku. W tej roli doskonale sprawdzą się majeranek oraz mielona papryka.