dania bezmiesne na obiad
543 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: dania bezmiesne na obiad (543) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Dania bezmięsne na obiad
Obiad bez mięsa to – wbrew pozorom – propozycja nie tylko dla wegetarian. Z przepisów mogą skorzystać także miłośnicy mięsnych potraw, szukający urozmaicenia codziennego menu i pomysłów na kreatywne podejście do gotowania. Zatem co na obiad bezmięsny? W tej kategorii mieszczą się nie tylko dania główne, ale także wyjątkowe dodatki, takie jak sałatki czy surówki, które świetnie komponują się zarówno z innymi warzywami, jak i z potrawami mięsnymi. Spróbujcie kuchni roślinnej. Jeśli do tej pory jej nie odkryliście, nasze propozycje na bezmięsny obiad z warzyw są ku temu doskonałą okazją. Zobaczycie, że potrawy oparte jedynie o jarzyny i owoce mają wyrazisty smak, a dowolność w zakresie własnej kompozycji składników sprawi, że bez trudu przygotujecie danie bezmięsne na obiad odpowiadające waszemu indywidualnemu gustowi. Jeśli dotychczasowe menu obiadowe nie wydaje się wam już tak atrakcyjne jak dawniej, zróbcie prawdziwą rewolucję w kuchni, wprowadzając do niej więcej roślinnych składników. Gwarantujemy, że wśród naszych przepisów z pewnością znajdziecie coś dla siebie. Smacznego!
Dla kogo?
Dania bezmięsne na obiad to przepisy przede wszystkim dla zwolenników kuchni roślinnej. Zachwycą też osoby szukające kulinarnych inspiracji do urozmaicenia codziennego menu. Nasze przepisy przypadną do gustu nawet miłośnikom mięsnych potraw.
Na jaką okazję?
Dania bezmięsne na obiad są pomysłem na codzienny lunch, a także na rodzinną uroczystość czy domowe przyjęcie. Doskonale sprawdzą się jako uzupełnienie tygodniowego menu.
Czy wiesz, że?
W kuchni wegetariańskiej znajdziecie wiele zamienników mięsa. Tofu, tempeh czy seitan to produkty w pełni roślinne, które swoją konsystencją zbliżone są do struktury drobiu, wołowiny czy wieprzowiny. Wystarczy odpowiednio je doprawić, aby na talerzu przypominały stek, kiełbasę, kotlet schabowy albo delikatnego kurczaka.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcecie, aby dania bezmięsne na obiad miały wyrazisty, ostry smak, możecie zwiększyć ilość przypraw np. pikantnej papryki. W tej roli doskonale sprawdzają się także sosy, które dopasujcie do rodzaju potrawy. Czosnek, połączony z jogurtem oraz odrobiną soli i pieprzu, podkreśli charakter dań, nadając im głębszego wyrazu.