dania na goraco

304 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: dania na goraco (304)

Gorący sos moccha z cynamonową nutą i lodami
ratingratingratingratingrating

6

difficulty

łatwe

15 min.
Propozycja na deser, która nadaje się zarówno na eleganckie przyjęcie, jak i po uroczystym obiedz...
Sałatka Gyros z sałatą lodową
ratingratingratingratingrating

31

difficulty

łatwe

30 min.
Chrupiąca, świeża sałata lodowa znakomicie łączy się z kawałkami kurczaka, cebulą, kwaśnymi ogórk...
Pierogi z grzybami
ratingratingratingratingrating

54

difficulty

łatwe

90 min.
Tradycyjne wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, zastąpić możesz ich wersją pozbawioną kapusty...
Domowe nachos
ratingratingratingratingrating

6

difficulty

łatwe

30 min.
Letnia sałatka z wędzonym łososiem i rabarbarem
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

15 min.
Drożdżowe ciasto albo kompot z rabarbarem to smaki kojarzone z dzieciństwem. Tymczasem ta roślina...
Żeberka z musztardą
ratingratingratingratingrating

41

difficulty

łatwe

60 min.
Pieczone żeberka to popularne danie, które przypadnie do gustu w szczególności męskim podniebieni...
Kopiec kreta na blachę
ratingratingratingratingrating

909

difficulty

średnie

60 min.
Ciasto kopiec kreta swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi: jego wierzch posypany j...
Focaccia domowa
ratingratingratingratingrating

6

difficulty

łatwe

90 min.
Świąteczny tort czekoladowy Rudolf
ratingratingratingratingrating

21

difficulty

łatwe

15 min.
Tort inspirowany znanym czerwononosym reniferem, z pewnością ucieszy najmłodszych, a i dorosłym t...
Biszkopt z owocami i galaretką
ratingratingratingratingrating

84

difficulty

łatwe

70 min.
Biszkopt z owocami i galaretką to wypiek bardzo uniwersalny. Może zostać podany jako tort urodzin...
Pierogi z mięsem
ratingratingratingratingrating

38

difficulty

łatwe

90 min.
Pierogi z mięsem to propozycja na obiad w polskim stylu. Dawniej pierogi były potrawą przygotowyw...
Zupa kapuściana
ratingratingratingratingrating

53

difficulty

łatwe

45 min.
Zupa kapuściana z delikatnej w smaku włoskiej kapusty może być ciekawą alternatywą dla klasyczneg...
Krem serowy z ziarnami bobu
ratingratingratingratingrating

26

difficulty

łatwe

30 min.
Serek topiony może posłużyć nie tylko do smarowania kanapek. Na jego bazie przygotujesz pyszny, g...
Tortilla z komosy ryżowej
ratingratingratingratingrating

13

difficulty

łatwe

30 min.
Tortilla – cienki placek, przyrządzany zazwyczaj z mąki kukurydzianej lub pszennej. Przygotujesz...
Placek po góralsku
ratingratingratingratingrating

21

difficulty

łatwe

30 min.
Wizyta na Podhalu nie może się obyć bez spróbowania placków po góralsku, nazywanych czasem placka...
Pizza góralska
ratingratingratingratingrating

22

difficulty

łatwe

45 min.
Kapuśniak góralski
ratingratingratingratingrating

93

difficulty

łatwe

90 min.
Prawdziwa kwaśnica góralska to marzenie wielu osób, które na co dzień nie mieszkają Podhalu. Szcz...
Żurek góralski
ratingratingratingratingrating

32

difficulty

łatwe

90 min.
Wędzone żeberka, włoszczyzna, suszone borowiki i ziemniaki – poznaj przepis na żurek góralski. Py...
Placki ziemniaczane po góralsku
ratingratingratingratingrating

105

difficulty

łatwe

30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Galantyna z kaczki
ratingratingratingratingrating

7

difficulty

średnie

90 min.
Jeśli szukasz eleganckiej potrawy na specjalne okazje, koniecznie wypróbuj przepis na pyszną gala...
Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką
ratingratingratingratingrating

13

difficulty

łatwe

45 min.
Wyśmienite polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką i orzeźwiająca sałatką warto zaserwować podcz...

przepisy.pl - Dania na gorącoDania na gorąco

Każdego dnia warto znaleźć czas na przygotowanie ciepłego posiłku. Przerwa nam się należy, nieważne, ile czeka spraw do załatwienia „na wczoraj”. Zawsze w menu powinniśmy uwzględnić smakowite dania na ciepło.

Dla kogo?

Jesteśmy roztropnymi organizatorami, więc wiemy, że tort z zapalonymi świeczkami i płonące lody nie przejdą jako dania urodzinowe na ciepło. Listę zakupów opracowujemy już dwa tygodnie przed imprezą. Przecież bigos smakuje najlepiej po kilku dniach od przyrządzenia, a schab chętnie spędzi dobę w marynacie, nim wyląduje w piekarniku. Bardziej spontaniczni gospodarze, którzy większość zadań zostawiają na ostatnią chwilę, też mogą przygotować niezapomnianą imprezę. Nikt się nie domyśli, że na pomysł zupy cebulowej wpadliśmy godzinę przed przyjściem gości!

Na jak okazję?

Urodziny kojarzą się zwykle z mniej formalnymi przyjęciami, więc paszteciki i pizzerinki są jak najbardziej na miejscu. Inaczej sprawy wyglądają, gdy pomagamy przygotowywać potrawy na czyjeś imieniny na ciepło. Konkretniejsze dania będą konieczne, zwłaszcza jeśli radosne świętowanie wystartuje w porze obiadowej.

Czy wiesz, że?

Jednym z najpopularniejszych dań na gorąco jest boeuf stroganow – rosyjska klasyka. Legend na temat jego powstania jest wiele. Według jednej z nich wszystko zaczęło się od furii księcia Stroganowa, wywołanej niewiernością jego narzeczonej. Złość postanowił wyładować w kuchni, atakując szablą dorodny kawałek polędwicy wołowej. Z mięsa pozostały tylko cienkie paseczki, które zdolny szef kuchni przerobił na zachwycający do dziś przysmak.

Dla urozmaicenia:

Myśleliście o tym, że przepisy na dania na ciepło mogą stać się atrakcyjną rozrywką? Zaproponujmy gościom ich wspólne przygotowywanie. Pizza, a może sałatka na ciepło? Do wyboru, do koloru!