dania na ostro
709 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: dania na ostro (709) 
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Dania na ostro
Dania na ostro to propozycja dla miłośników wyrazistej, pikantnej i naprawdę mocnej kuchni. Przepisy doskonale nadają się na obiad, kolację czy na domową imprezę. Wśród naszych rekomendacji znajdziecie dania inspirowane smakami z całego świata, a przede wszystkim z krajów, w których pikantne potrawy serwuje się na co dzień. Idealnie do tego celu nadaje się kuchnia meksykańska, chińska czy indyjska, oferujące naprawdę mocne wrażenia, w zakresie dań na ostro. Mamy także propozycje dla zwolenników potraw wegetariańskich o wyrazistej i pikantnej nucie, doskonale korespondującej z delikatnością warzywnych składników. Planując więc roślinne menu, nie zapomnijcie o paprykach na ostro faszerowanych soczewicą, czy smażonym ryżu z sosem słodko-kwaśnym, który przypadnie do gustu miłośnikom kuchennej pikanterii. Pamiętajcie jedynie, aby poinformować swoich gości o stopniu ostrości potrawy!
Dla kogo?
Jeśli lubicie wyraziste potrawy o intensywnym smaku – szybkie dania na ostro są z pewnością dla was. Przypadną do gustu każdemu, kto ceni kuchnię opartą o smak ostrej papryki, pieprzu czy imbiru. To idealna propozycja dla zwolenników dań orientalnych, w których pikantny smak zdecydowanie zwycięża.
Na jaką okazję?
Jedzenie na ostro sprawdzi się przede wszystkim w porze obiadowej i kolacyjnej. To także doskonała propozycja na przyjęcie dla gości, którzy cenią pikantne smaki.
Czy wiesz, że?
Aby zneutralizować pieczenie w ustach po zjedzeniu zbyt ostrego dania – nie pijcie wody. Najlepszym neutralizatorem kapsaicyny, odpowiedzialnej za pikantny smak papryki, jest tłuste mleko, które należy wypić. Możecie także wypłukać usta tłuszczem roślinnym, co z pewnością przyniesie ulgę.
Dla urozmaicenia:
Do dań mięsnych, przygotowanych w ostrym sosie, doskonale pasuje ugotowany na sypko ryż, który nieco zneutralizuje pikantny smak potrawy.