dania z chleba
415 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: dania z chleba (415) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Dania z chleba
Jeśli do tej pory chleb wykorzystywaliście tylko do przyrządzania kanapek na śniadanie czy kolację – czas zmienić przyzwyczajenia, w czym pomogą wam nasze przepisy na dania z chleba. To propozycje nie tylko na wspomniane śniadanie, ale także na obiad oraz na wykwintną kolację. Pierwszym przykładem wykorzystania chleba, o jakim warto powiedzieć, jest aromatyczna zupa chlebowa. To wyjątkowo pyszne danie, które przygotujecie łatwo i szybko. Jeśli macie natomiast ochotę na mięsne potrawy z chleba – wypróbujcie bitki wołowe ze śliwkami, które z powodzeniem możecie zaserwować nawet podczas wyjątkowych okazji. Wśród przepisów znajdziecie także dania z chlebem w wersji wege, co ucieszy zwolenników diet opartych wyłącznie o składniki warzywne. Brzmi pysznie? I takie też są dania z chleba. Spróbujcie, a jesteśmy pewni, że potrawy chlebowe na stałe zagoszczą w waszym menu!
Dla kogo?
Przepisy z chleba przypadną do gustu osobom ceniącym nowoczesne podejście do gotowania. Dania z chlebem posmakują tym z was, którzy lubią mięsne potrawy, ale także wegetarianom. Obiad z chleba to również ogromna różnorodność w zakresie smaku, dlatego też przepisy adresujemy do miłośników klasycznej polskiej kuchni oraz dań o orientalnym charakterze.
Na jaką okazję?
Trudno wskazać okazję, na jaką nie sprawdzą się przepisy z chlebem. Są doskonałą propozycją na codzienny obiad, a także na wyjątkowe uroczystości. Podczas przygotowywania imprezy nie zapomnijcie, że świetnym urozmaiceniem stołu będą pyszne przekąski z chleba.
Czy wiesz, że?
Wśród Słowian popularną odmianą chleba był podpłomyk. Znany był już we wczesnym średniowieczu, a jego składnikami była jedynie woda i mąka. Ten rodzaj pieczywa do dziś przyrządzany jest w wielu domach, szczególnie tam, gdzie istnieją jeszcze tradycyjne piece, umożliwiające pieczenie bezpośrednio na żarze.
Dla urozmaicenia:
Do dekoracji dań z chleba, w zależności od rodzaju wybranej potrawy, wykorzystajcie nasiona i pestki. Świetnie w tej roli sprawdzą się: słonecznik, dynia, siemię lniane oraz chia.